Dolar 32,2329
%0.16
Euro 34,9539
%-0.03
Altın 2.412,060
%-0.53
Bist-100 10.400,00
%-0.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tarımsal kuraklık için acil eylem

Tarımsal kuraklık için acil eylem

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, Türkiye’de yaşanan kuraklık ve iklim değişikliğinin tarımsal üretime ve çiftçilere olan etkisine dikkat çekti, “Su kaynaklarımızı doğru kullanmak, su havzalarımızı kirletmemek, suyu tasarruflu kullanmak ve suyun özellikle yüzde 70’nin tarımda basınçlı sulama sistemlerine geçişi hızlandırmak şart olmuştur. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını kuraklık acil eylem planlarını kamuoyu ile paylaşması lazım” dedi.

  • Ege Postası
  • 04.03.2014 - 14:57
İZMİR- Türkiye’de yaşanan kuraklık ve iklim değişikliğinin tarıma etkisinin en aza indirilmesi için bir takım önlemlerin alınması gerekliliğine vurgu yapan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, bir basın açıklaması yaptı. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, “Ülkemizde yaşanan bir kuraklık var. Su eksikliği ve kuraklık için bazı uyarılar şart. Türkiye’de toplam tarım alanı 38,4 milyon hektardır. Buğday tarımımızın çok büyük bir bölümünün kuru tarım arazileri üzerinde yapılıyor olmasından dolayı bu alanlara düşen yağışın miktarı, şekli ve periyodu büyük önem arz etmektedir. Bitkilerin su ihtiyacını karşılayacak miktardaki suyun toprakta bulunmadığı sürelere tarımsal açıdan kurak olarak belirtilmektedir. 2014 su yılı 25 Şubat tarihi itibariyle uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 82 eksik yağış düşmüştür. Yeraltı su rezervlerinde de düşüşler görülmekte kar yağışı olmaması nedeniyle bu sıkıntının yaz aylarında tarımda, içme ve kullanma suyundaki artışlar sonucuc susuzluk çekeceğiz. 4 aylık dönemde kümülatif yağışların Türkiye genelinde geçen yıla göre yüzde 40.4 azaldı” dedi. 

“TARIMSAL KURAKLIK BAŞLADI”

Serin iklim tahılları baz alındığında tarımsal kuraklığının başladığını ve Çorum, Ankara, Eskişehir, Konya, Karaman ve Adana illeri risk altında diyen Çiftçi, “2014 yılı buğday üretiminde yüzde 15 civarında kayıp oluşacağı bekleniyor. Buğday için son derece önem arz eden ilkbahar yağışlarında da sorun yaşanması durumunda verim düşüşü yüzde 30’lar düzeyine çıkabilecek. Sahada yaptığımız gözlemlerde ilimizde de erik, kiraz ve şeftali ağaçlarında yüzde 30 ile yüzde 70 arasında değişen oranlarda çiçeklenme olduğu gözlenmiştir. Bağlarda ise erkenci çeşitlerde ve kumsal bölgelerde gözlerde uyanma gözlenirken bölgemiz için önemli ürün olan sultani üzümde henüz uyanma yoktur. Bundan sonra bundan sonra yaşanabilecek en önemli risk sonbahar ve kışın sıcak geçmesi nedeniyle sezonun 30 gün kadar öne gelmesi nedeniyle yaşanabilecek ilkbahar geç donların meyve üretimimizde azalma ve kalite bozukluğuna yol açacaktır” dedi. İzmir Tahtalı Barajı’nda geçen yıl doluluk oranının yüzde 83.2 olduğunu ve bu yıl ise yüzde 61.9’a indiğini belirten Ahmet Tomar, “Kestel Barajı Yüzde 95.7’den yüzde 65.7’ye, Balçova Barajı yüzde 76.6’dan yüzde 43.9’a düşmüştür”  (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.