Dolar 32,4127
%-0.08
Euro 34,8267
%0.25
Altın 2.431,040
%-0.31
Bist-100 9.992,00
%0.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tire ve Dikili'de başkanlar koltuğu korudu

Tire ve Dikili'de başkanlar koltuğu korudu

CHP olağan kurultay sürecinin 3. haftası bugün yapılan Dikili ve Tire kongreleri ile devam etti. Tire'de yapılan 2 adaylı çekişmeli kongrede mevcut Başkan Hakan Şenoyar 309 delegenin 204 oyunu alarak yeniden başkanlığa seçildi. Rakibi Mustafa Güngör 105 oyda kaldı. Bu sonuçların ardından Belediye Başkanı Tayfur Çiçek il delegesi seçilemedi.Dikili İlçe Başkanlığı seçiminde sandık başına 190 delege gitti. Mevcut Başkan İsmail Hakkı Şener delegelerin 134 oyunu alarak yeniden başkan seçilirken belediye destekli aday olduğu ifade edilen Selami Demirel 52 oy aldı. Şener'in listesinde yer vermediği Belediye Başkanı Mustafa Tosun da il delegesi seçilemedi İki ilçede kongre günü

  • Ege Postası
  • 05.12.2017 - 08:47

YAĞMUR UYGUR/EGEPOSTASI - CHP’de mahalle delege seçimlerinin tamamlanmasının ardından geçilen kongreler sürecinde 3. hafta bugün yapılan Dikili ve Tire kongreleriyle açıldı. Tire'deki kongre divan kriziyle başladı.

TİRE'DE ZAFER ŞENOYAR'IN 

CHP'de kongre sürecinin 3. haftasının ilk sonuçları açıklandı. Tire'de yapılan 2 adaylı  çekişmeli kongrede mevcut Başkan Hakan Şenoyar 309 delegenin 204 oyunu alarak yeniden başkanlığa seçildi. Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mustafa Güngör ise 105 oyda kaldı.

ŞENOYAR’IN LİSTESİNDE BAŞKAN ÇİÇEK YOK

Hakan Şenoyar’ın yönetim kurulu listesi; Müberra Özge Cılasun Zerey, Serpil Daşdöyen, İsmail Güleç, Hasan Güler, Emel Koç, Nejat Kulp, Onur Otar, Süheyla Ödek, İbrahim Öztürk, Selda Şeker, Ramazan Tekin, Şenol Uçar, Mahmut Yavaşer, Emre Yılmaz isimlerinden oluştu.

Şenoyar il delegelerine ise; Mehmet Aydın, Arzu Başargan Kasap, Nejat Bozkurt, Nejla Kasapoğlu, Nihat Koç, Mehmet Soylu, Mestan Sulukoğlu, Hakan Şenoyar, Elvan Tetik, Bekir Tuzgu, Aysun Yağcıoğlu’nu yer alırken, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’e listede yer vermedi.

DİKİLİ'DE ŞENER FARK ATTI

Dikili İlçe Başkanlığı seçiminde sandık başına 190 delege gitti. Mevcut Başkan İsmail Hakkı Şener delegelerin 134 oyunu alarak yeniden başkan seçilirken belediye destekli aday olduğu ifade edilen Selami Demirel 52 oy aldı.

Seçime beyaz listeyle giren Şener’in yönetim listesi şu isimlerden oluştu: Şule Akıncılar, Hasan Altıparmak, Eray Bakım, Semra Canpolat, Rıza Duru, Hakan Göçmen, Kemal Gözcü, Öngay İkiz, Ümit Kırgöz, Ali Mutlu, Aygül Sabah ve Meryem Tatar.

İl delege listesinde ise Şener’in yanı sıra Aysun Akıncı, Hakan Demir, Sabri Gören, Ayhan Kaya, Nevin Özkan, Hüsniye Yıldırım ve Zeki Yılmaz

Dikili’de mevcut ilçe Başkanı Şener, kongreye gireceği beyaz listede 8 kişilik il delegasyonunda Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun’a yer vermedi. Tosun, adaylardan Demirel’in mavi listesine yazılmıştı. Başkan Tosun böylece il delegesi seçilemedi.

GÜN İÇİN YAŞANANLAR

TİRE

Mahalle delege seçimleri sürecinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle itirazlara sahne olan ve muhaliflerin çıkardığı adayın güç kazandığı iddia edilen Tire’de mevcut Başkan Hakan Şenoyar’ın mavi liste ile destek ararken muhalif rakibi Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mustafa Güngör ise birleşim ve dostluğun rengi olarak kırmızı listeyle yarışa girdi. 

BAŞKAN LİSTEDE YOK

İlçe Başkanı Hakan Şenoyar'ın listesinde, il delege adayları arasında, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek'in isminin olmadığı dikkat çekti. Çiçek'in ismi, rakip aday Mustafa Güngör'ün listesinde yer alıyor. 

ADAYLAR DELEGELERE SESLENDİ

İlçe Başkanı Hakan Şenoyar yaptığı konuşmada, kimsenin CHP içinde parti içi demokrasiyi karşısına alamayacağını belirterek, "Bizler burada toplandıysak parti içi demokrasiyle bayrak yarışını ileri götürme hesabı yapıyoruz. Düşmanımız bizler değiliz. Düşmanımız belli. CHP ailedir. Tabii ki demokratik mücadele olacak. Olmak zorunda. Asıl düşmanımız, CHP içindeki yönetimler değildir. Tek adam saltanatını savunan ve faşizmi Türkiye’ye yaymaya çalışan AKP zihniyetidir.  Ben Hakan Şenoyar olarak kimsenin adamı değilim. Olmadım olmam da. Sadece CHP neferiyim. Birilerini bir yerlere getirmek için aday olmadım. CHP’yi iktidara taşımak için aday oldum.  İlkeleri ve seçim yönetmeliklerini anlatmak için aday odum. Nitekim Referandumda bunun sonucu hep birlikte gördük. Tire olarak yüksek bir başarı aldık. 1 Kasım seçimlerine göre referandumda en yüksek oy artışı olan  ilçeyiz. Bu tesadüf değilir. Bizlerin burada mücadele vermesi gerekenlerin başında tek adam var. 'Ben yaparım, ben ederim, karar veririm. Arabanıza film mi takacaksınız, yolun nersinden gideceksin ben karar veririm, KHK ile istediklerimi görev veriririm'... Böyle bir şey demokraside olamaz. Biz halkın ve örgütün adamı olarak yola çıkmalıyız" dedi. Şenoyar konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"FETO olarak orduyu tasfiye ettiler. Paşaları tutukladılar. Kim yapt? AKP hükümdarı. Ben savcısıyım demedi mi.  Sonra da aldatıldık dedi.Biz aldatılanlar tarafından aldatılan bir halk istemiyoruz. Bu davayı güdenler farklı. Fraksiyonlarda yer alıyorlar. 15 Temmuz 2016 hain darbesinde 47 vatandaşımız vefat etti. Bunlar şehit mi oldu belli değil. Biz önce birbirimize sonra vatandaşa sahip çıkacağız. Hep birlikte Türkiye Cumhuriyeti'ne sahip çıkacağız. 1 Kasım'da biz gelirsek terör biter dediler. Arttı. Saçı kınalı çocuklarımız evlerine şehit geldi. Yunanlılar adalarımızı işgal ederken seslerini çıkarmadılar. Askerlerimize çuval geçirdiler nota vermediler. Teslim oan Reza Sarraf için nota verdiler. Reza Sarraf'ın bakanlara verdiği rüşvetler uluslararası oluyor ve nota veriyorlar.

2 yıl önce burada göreve geldim bu sürede üzüldüğüm şeyler oldu. Parti içi demokrasiyi iyi uygulamak için hepimizin sahip çıkması lazım. Bunun için de bu seçimleri yapıyoruz.  Birlikte çalışmak ve demokrasiyi parti içinde oturtmak zorundayız. Her koşulda partinin önünü açmamız gerekiyor. Hepimiz faniyiz. Doğuyoruz büyüyoruz ölüyoruz. Biz partili olarak nasıl geçmişimize sahip çıkıyorsak bugün ve yarınımıza da sahip çıkmalıyız. Bu nedenle bizim kavga edecek lüksümüz yok. Kongrelerde elbette yarışacağız. İki başkan adayı el ele çıkacağız. Biribirimizi sevip sayacağız. Azalıyoruz arkadaşlar.

Hepinizde demokrasi aşkı olduğunu biliyorum. Biraz sonra hepiniz sandığa gideceksiniz. Hür iradenizle neyi doğru biliyorsanız onu yapın. Çünkü örgütün iradesi herşeyin üzerindedir. Hepimiz Türk askeriyiz. Ya da Mehmetcik anasıyız. Çanakkale Savaşı'nda cebi kalabalıklarla savaş kazanılmadı. Yüreği kalabalıklarla kazanıldı. Sizlerden yürekleriniz birbirlerine açmanızı istiyorum.  Mustafa Abimle çalışma fırsatımız oldu. Eski ilçe başkanımdır. Adaylığından dolayı kendisini huzurlarınızda kutluyorum. Ve kendisine bizlerin veya kendisi adına CHP’nin başarısı adına. Hayırlısı olsun diliyor başarılar diliyorum.

Biz kavga eden bir örgütüz aynı zamanda sarılan bir örgütüz. Hepimiz farklı düşünüyoruz ayrı düşünüyoruz bir noktada buluşmamız gerekiyor. O da CHP iktidarı."

'MEYHANEDE ADAYLIK AÇIKLIYOR' DEDİLER

Diğer İlçe Başkan Adayı Mustafa Güngör de yaptığı konuşmaya sitemle başladı. CHP’li delgelerle fikir alışverişinde bulunmak için yediği akşam yemeğinin yanlış değerlendiridliğini belirten Güngör, “İlçe başkanımızın emekleri önünde saygıyla eğiliyorum. Bundan 2 gün önce partili dostlarımızla yaptığımız değerlendirme yemeğimiz adaylık açıklaması olarak değerlendirilmiş. Bazı arkadaşlar tarafından ‘meyhanede adaylık açıklıyorlar’ denilmiş. Ben o yemekte arkadaşlarımla yemek yedim. Adaylığımı orada belirtmedim. Bugün sizlerin gözlerine baka baka birlik beraberlik, barış için aday olduğumu bu kongre salonunda sizlere arz ediyorum arkadaşlar” dedi

Güngör konuşmasına şöyle devam etti;

“Ülkemiz cumhuriyetimizi çok zor günler yaşıyor. Mühürsüz bir referandumla ülkemize Mustafa Kemal'in Cumhriyeti’yle hesaplaşmaya çalışan tek adam düzenini acısını her alanda yaşıyoruz. Esnaf, köylü memur çiftçi bu acıyı yaşamaya devam ediyor. Nasıl 1919’da Mustafa Kemal Samsun'dan istiklal mücadelesi başlattıysa 2019'da CHP Tire örgütü olarak bu istiklal mücadelesini başlatacağız. Değerli dostlarım mühürsüz oylarla alınan laik Cumhuriyetimizi 2019'da tek adam elinden almaya var mısınız'

Ben şölen gibi yaşayacağımız tek bir liste ile yarış değil görevlendirme yapacağımız bir  kongre yaşamak istemiştim. Ama partimizin güvenenleri başımızı hiç önümüze eğmeden Tiremizi temsil eden sayın bakan, belediye başkanlarımız AK Parti zulmüne rağmen köy muhtarlarımız aday olmalısın dediler. Bunu ağabeylik en önemlisi de parti için barış için görev almaya talip olduğumu sizlere saygıyla sunuyorum. Sevgili yol arkadaşlarım ben hiç bir zaman delege arkadaşlarımızı onun - bunun delegesi olarak görmedim. CHP’ye gönül vermiş delegeleri kutluyorum. 2019’da yapılacak kader seçiminde el ele olmaya hepinizi çağırıyorum. Benim doğduğum köy de belli yer de belli. Hem referandumda hem genel seçimde ilçe başkanımız da buradadır. Alınan oylar da bellidir. Yüzde 95’e ulaşmıştır. 65 köyümüze hizmet için zaman geldi büyükşehir belediye başkanım Aziz Kocaoğlu ile konuşarak yaptık. Hizmet vermeye çalıştım. 93 yıllık il özel idarenin üretemediği  yolları biz 3.5 yıl gibi zamanda büyükşehir belediye başkanımızın sayesinde gerçekleşti. Kendisine teşekkür ediyorum. İzmir’in en büyük stadını, büyükşehir 4/3 ünü, Tire Belediyemiz kalanını ödeyerek bitiriyor.  Başta Tire Belediye Başkanı ve bürokratlar ve Genel Başkanıma ayrıca teşekkür ediyorum. Hiç bir belediye başkanı benim düşmanım falan değil. Tire Belediye Başkanı karşısında ben o gün adaydım. Nitekim Genel Merkezimizin atamasıyla  Tayfur Çiçek başkanımız oldu. Benim için önce parti gelir. Ben CHP sevdalısıyım. 2010 yılında sayın başkanın dediği gibi çiçeği burnunda ilçe başkanıyken partimin oyu 4800 civarıydı. Belediye başkanı yoktu. 2010'da referandumda kendi imkanlarımızla partimizin oylarını  yükselttik. 19 bin 425’e çıkardık. O gün bu oyların çıkmasında siz CHP’lilerin katkısı büyük. Biz burada adayız.  Her ikisinin de Tiremiz içn hayırlı uğurlu olmasını diliyor saygılarımı sunuyorum."

DİVAN KRİZİYLE BAŞLADI

Tire Hangar Düğün Salonu'nda 11.00'de başlaması gereken kongre öncesi divan başkanı krizi yaşandı. Adaylardan Mustafa Güngör,  eski bakan Halil Çulhaoğlu’nun divan başkanı olmasını isterken, Mevcut İlçe Başkanı Hakan Şenoyar ise İl Başkan Yardımcısı Okan Karlıdağ isminde diretti. Kongre başlamadan iki grup arasında çıkan anlaşmazlığın giderilmesine çalışılırken, kürsüye çıkan Çulhaoğlu, "Bu parti hepimizin. Birlik ve beraberlik içinde olmalıyız. Bu partiyi 2019'a tek yürek halinde taşımamız lazım. Bu çocuk bizim. Bu nedenle ben divan başkan adaylığından çekiliyorum" dedi. Ancak Çulhaoğlu, PM Üyesi Mustafa Moroğlu'nu divan başkanlığına önerince salonda tartışmalar bitmedi. 

KARLIDAĞ DA ÇEKİLDİ

Ardından kürsüye çıkan İl Başkan Yardımcısı Okan Karlıdağ da divan başkan adaylığından çekildiğini açıkladı. Karlıdağ, divan başkanlığı tartışması nedeniyle tansiyonun yükseldiği salonda kürsüye gelerek sakinleşmeleri için partililere seslenen Karıdağ, divan başkanlığı önergesinin çekilmesini istedi. Karlıdağ “Ben Sayın bakanıma sonsuz saygı duyan, onun bakanlığı döneminde gençlik kolu başkanlığı yapmış biriyim. Başımızın üzerindedir. Bugünkü kongrenin barış, dayanışma içnde geçmesini yürekten istiyorum. İYİ Parti ilçe başkanı buradaydı misafir ve gittiler. Olağanüstü bir dönemde yaşıyoruz. Bugün kadınların seçme hakkının kutlandığı gün Ankara'da eylemdeler. Kadınların tüm haklarının kazanımlarının ellerinden alındığı onlara köle muamelesi yapıldığı bir dönemde memleketin talan edildiği, çocuklara tecavüz eden ve normal gösteren br anlayışın yerleştiği dönemde, ülkemizi yöneten AKP genel Başkanı ve ülkeyi yönetenlerin vergi kaçırmak için  yurt dışında şirket kurduğu ancak millete milliyetçilik aşıladığı bir dönemde yaşıyoruz. Referandumda köy bayır anlattık ülkenin yaşadığı tehlikeyi. İYİ Partiyi oluşturan güçlerle anlattık. Değerlerimizi fark eden siyasi parti ayırmadan çalıştık. Başka partide kendileri ifade ettiler ve buraya paylaşmak için geldiler, Önümüzdeki seçimlerde belki o ihtiyaçla geldiler. Şu yaşadığımız durum ... Ben anlıyorum heyecanınızı ama sorumluluğunuzu Cumhuriyet bağımszılık savaşındaki kadar sorumluluğumuz olduğunu unutmayalım. Ben ili temsilen buradayım. Bakanım arzu ederse uygun görürse ben ilden gelen bir kişi olarak tartışmaya katılmak istemedim. Olayın buraya gelmesi üzücü. Ben her iki başkan adayımızı sorumluluğa davet etmek istiyorum. Önce parti için dayanışmayı sağlayamazsak halkın bize bakışını olumluya nasıl çevireceği? Bugün referandum cahil dediğimiz halkın cumhuriyet sürecinden nasıl bir birikim sağladığını gösterdi. Hayır diyenlerin hiç bir avantası yoktu. Tire kongresinden doğru sonuç çıkacağına görev alamayan arkadaşlarımızında alanlarla omuz omuza mücadelee edeceğine inanmak istiyorum. Burada yoldaça bir sonuç çıkarmak zorundayız. İnandığımız bir yapıda geleceğimiz için ne yapabiliriz inancıyla yaşadığımız bir süreç. Sakin olup sonucu görmek gerekiyor. Saygı duyup yola devam etmek gerekiyor. Barış kazansın. Ben de divan Başkanlığı görevi konusunda önergenin geri çekilmesini istiyorum.  Ben bu göevi talep etmiyorum” dedi

ÖZEN: AYIPTIR, GÜNAHTIR

Partililerden Eski İl Başkan Yardımcısı Yücel Özen, "Bu memlekette namuslu ve bakanlık yapmış bir ismin divan başkanlığı için adının oylanması ayıptır, günahtır" diye tepki gösterdi. 

Başkan adayı Mustafa Güngör ise "Biz korku içinde değiliz. Bu tartışmalara gerek yok" diyerek oluşan atmosfere tepki gösterdi. 

Bu arada İYİ Parti İlçe Başkanı Atakan Duran da kongreyi izlemek üzere geldi, ancak gerginlikler başlayınca salondan ayrıldı. 

MOROĞLU SEÇİLDİ

Divan Başkanlığına PM Üyesi Mustafa Moroğlu, ikinci başkanlığa partinin en yaşlı üyesi Ali Gemici, yazmanlığa partinin kadın üyesi olarak Sezer Konursay önerildi. Oylamaya sunuldu, Kabul edilerek divan yerine geçti ve kongreye geçilebildi. 

MOROĞLU'NDAN MANİDAR ÇIKIŞ

Divan Başkanı Moroğlu yaptığı konuşmasında “Ne zaman ki bir toplantıya zamanında başladık, gündemi zamanında başlayıp bitirdik, iyi bir ses düzenimiz oldu, o zaman büyük işleri, mücadeleleri kazanmaya başladık demektir. Tire’de ilçe kongre yapıyoruz. Çok partili dönemden beri ilk defa belediye başkanlığını kazandığımız bir ilçedeyiz. Seçim kaybetmenin acısını yaşayan ve bir daha kaybetmemek için çalışması gereken Tire’nin partilileriyiz. Bırakın Tire'nin, partililerin görev verdiği kongre delegeleriyiz. Ne yapacağız bu kongrede. Benim temennim, birazdan ilçe başkanımız faaliyet raporu sunacak, onu ibra etmek için oylarınıza ihtiyaç duyacak. Bizim partilerimizde ibra edip etmemek tartışılmaz. Ama o faaliyet raporu için konuşmaya çıkan arkadaşlarım, sorunlar için söz söyleyecek. Ancak öfkeyi tek kişiye, istibdatı temsil eden tek adama saklayacağız. Hep birlikte bunu rapor haline getirip kazanan ilçe örgütüne görev olmak üzere koyacağız. Eğer bunları yapmayıp da sadece aday olacak arkadaşları seçecek olursak onların başarılı olması için yapılacak iş burada başlıyor. Onların önüne doğru bir görev takvimi koyamazsak hizmet etmiş olamayız” dedi. 

 

DİKİLİ'DE İKİ ADAY

Günün bir diğer heyecanlı kongresi ise Dikili’de gerçekleşti. Grup Kafe'deki CHP Dikili Kongresi'nde iki dönemdir görev yapan İsmail Hakkı Şener, muhalefet kanadının adayı Selami Demirel ile yarıştı. Kongrenin Divan Başkanlığı'nı CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır üstlendi.

Dikili İlçe Başkanlığı seçiminde sandık başına 190 delege gitti. Mevcut Başkan İsmail Hakkı Şener delegelerin 134 oyunu alarak yeniden başkan seçilirken belediye destekli aday olduğu ifade edilen Selami Demirel 52 oy aldı.

SINDIR'DAN BİRLİK VE BERABERLİK MESAJI

Sındır konuşmasında, “Amacımız Cumhuriyetin ve ülkemizin teminatı olan partimizi iktidara götürmektir. İktidara gelmekle hedefe ulaşmış olmuyoruz. Görevimiz sadece iktidara gelmekle bitmiyor. İktidara geldiğimizde Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk bizlere açtığı yolda ülkemizi çağdaş uygarlık düzeyinin de üzerine taşıyacağız. Her parti neferimiz bu inanç ve kararlılıkla hareket etmeli. İktidara yürüdüğümüz yolda kongrelerimiz bugün bir kilometre taşıdır. Bu bir bayrak yarışıdır. Burada kırgınlıklara, küskünlere yer vermemeliyiz” dedi.

TOSUN’DAN SERT TEPKİ

Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun konuşmasında CHP İlçe Yönetimi’ni eleştirdi. Tosun, örgütün bugüne kadar belediyenin çalışmalarını anlatmadığını, destek olmadığını, hiçbir ortak proje üretme çabasında olmadıklarını söyledi.

BAŞKAN LİSTEDE YOK

Dikili’de mevcut ilçe Başkanı Şener, kongreye gireceği beyaz listede 8 kişilik il delegasyonunda Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun’a yer vermedi. Tosun, adaylardan Demirel’in mavi listesine yazıldı.

LİSTELERDE KİMLER VAR' 

Seçime beyaz listeyle giren Şener’in yönetim listesi şu isimlerden oluştu: Şule Akıncılar, Hasan Altıparmak, Eray Bakım, Semra Canpolat, Rıza Duru, Hakan Göçmen, Kemal Gözcü, Öngay İkiz, Ümit Kırgöz, Ali Mutlu, Aygül Sabah ve Meryem Tatar.

İl delege listesinde ise Şener’in yanı sıra Aysun Akıncı, Hakan Demir, Sabri Gören, Ayhan Kaya, Nevin Özkan, Hüsniye Yıldırım ve Zeki Yılmaz yer aldı.

Seçime mavi listeyle giren Demirel’in yönetim listesinde Ayşe Günal, Şerife Yazgaç, Hüsna Talaçan, Fatma Bayrak, Neslihan Gökhan, Dilek Taban, Elif Küçükçankaya, İlker Çelik, Yekhan Güldamlası, Semih Öztürk, Mehmet Altaş ve Hicri Özgün bulunuyor.

İl delege listesinde ise Belediye Başkanı Mustafa Tosun, Ali Haydar Dirlikli, İsmail Tınay, Ahmet Cansever, Tekin Tokat, Ali Kabayel, Ece Türkeli, Berker Taş var.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.