Dolar 32,2081
%-0.11
Euro 34,8604
%0.17
Altın 2.446,320
%0.57
Bist-100 10.219,00
%-0.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Teleferik işlemiyor,kira işliyor

Teleferik işlemiyor,kira işliyor

​2007 yılında güvenlik gerekçeleri ile kapatılan ve ihale sürecinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle yapımı geciken, art arda gelen süre uzatımları sonrasında ise hizmete açılması ertelenen Balçova Teleferik Tesisleri’nde bu sefer de kira şoku yaşanıyor. İhale şartnamesi gereği Nisan ayında bitirilmesi gereken tesis bölgesi içerisinde yer alan mesire alanını için kapalı bulunmasında rağmen 2011 yılından itibaren Orman Bölge Müdürlüğü’ne yıllık 124 bin TL kira bedeli ödendiği ortaya çıktı.

  • Ege Postası
  • 18.10.2014 - 09:29
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “Akşama sabaha açarız” dediği Balçova Teleferik Tesisleri’nde yaşanan sıkıntılar bir türlü bitmek bilmiyor. İhale sürecinde yaşanan zorluklar nedeniyle uzun yıllar hizmete kapalı durumda kalan ve yüklenici firma tarafından sürdürülen inşaat çalışmalarının uzaması sebebiyle açılışı da ertelenen tesislerin bulunduğu bölgede İzmir Büyükşehir Belediyesi, Orman Bölge Müdürlüğü’ne geçen süre zarfında kira ödemeye devam ediyor.
 
 
372 BİN TL KİRA BEDELİ BOŞA GİTTİ
Yapımı devam eden ve çalışmaların son aşamaya geldiği Balçova Teleferik Tesisleri durduğu yerde zarar etmeye devam ediyor. 2013 yılında alınan meclis kararı ile işletme hakları belediye şirketi Grand Plaza A.Ş.’ye verilen mesire alanını için ödenen üç yıllık kira bedeli de boşa gitti. Orman Bölge Müdürlüğü ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında varılan anlaşma gereği, belediye tarafından müdürlüğe yıllık 124 bin TL olmak üzere, toplamda 372 bin TL kira ödendi.
 
GELİR YOK, GİDER VAR
2011-2020 yılları arasını kapsayan kira sözleşmesine göre mülkiyeti Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait olan tesis alanı için kira bedeli işlemeye devam ederken, tesisler hizmete açılamadığı için Büyükşehir Belediyesi mesire alanından herhangi bir gelir ise elde edemedi.
 
DOĞAN: İZMİRLİNİN PARASI BOŞA GİDİYOR
Konuyla ilgili açıklamada bulunan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sert eleştiriler getiren Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, “Ortada bir kamu zararı var. Bu para belediyenin değil, İzmirlilerin cebinden çıkıyor. Tesislerin bir an önce tamamlanarak hizmet açılmasını ve İzmirlilerin kullanımına sunulmasını istiyoruz. Konuyla ilgili eleştirilerimizi sıkça dile getirdik. Balçova Teleferik Tesisleri, hem İzmir için, hem Balçova için, turistik ve ekonomik açıdan oldukça önemli bir değerdir. Orman Bölge Müdürlüğü’nden kiralanan mesire alanına bir kira ödeniyor ve sonuçta bu inşaat çalışmaları bitirilemediği için buraya ödenen para da boşa gidiyor. Bu para her ne kadar Grand Plaza A.Ş.’den çıksa da, sonuçta belediye şirketi de zarar ediyor ve bu tutarın karşılanması için sermaye arttırımına gidilerek, belediyenin kasasından buraya para aktarılıyor” dedi.  
 


NİSAN 2015’TE TAMAMLANACAK
Kapatıldığı 2007 yılının ardından ihale sürecinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle temeli 2013 yılının Mart ayında atılan ve yüklenici firma tarafından toplam 300 günde bitirilerek 30 Nisan 2014’te hizmete açılması planlanan teleferik tesislerinde üç kez süre uzatımı verildi. 26 Kasım 2014’te inşaatın tamamlanması ve taşıyıcı sistemlerin bitirilmesi planlanan Teleferik Tesisleri’nde, kafeterya, restoran, büfe, tuvalet, kır kahvesi gibi bölümlerin yer aldığı 31 bin metrekarelik mesire alanının yapımı için 18 Ağustos tarihinde ihaleye çıkıldı. Toplam 8 ayda tamamlanması planlanan çalışmalar kapsamında teleferiğin bitiminde yer alan Dede Dağı’nda bina tadilatları ve çevre düzenlemesi yapılarak Nisan 2015’te kullanıma hazır hale getirilecek ve tesis tam kapasite ile hizmet verecek.
 
TOPLAM MALİYETİ 12 MİLYON TL
12 milyon TL maliyetle hayata geçirilecek teleferik, saatte bin 200 yolcuyu Dede Dağı'nın zirvesine taşıyacak. Hat boyu 810 metre, yüksekliği ise 316 metre olan teleferiğin yapımı tamamlandığında, 8'er kişi kapasiteli toplam 20 kabin ile zirveye 2 dakika 42 saniyede çıkılabilecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.