Dolar 32,3281
%-0.1
Euro 34,8388
%0.14
Altın 2.390,390
%-0.27
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
TÜRK-İŞ'te 1 Mayıs çatlağı!

TÜRK-İŞ'te 1 Mayıs çatlağı!

İzmir'de de geniş katılımla kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda TÜRK-İŞ'in katılımı sönük kalınca sendika içinde çatlak yaşanmaya başladı. Tek-Gıda-İş'ten genel merkeze kritik çağrılar gelirken, 7 No'lu Şube Başkanı İbrahim Bircan ise Ege Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım'a tepki gösterdi. Bircan'dan şok çıkış: İktidarın arka bahçesi olduk

  • Ege Postası
  • 02.05.2016 - 16:29

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Dün Gündoğdu Meydanı'nda kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesinde TÜRK-İŞ konfederasyonunun aldığı karar doğrultusunda Çanakkale'yi alternatif adres göstermesi ve sendikalara bu yönde çağrı yapması İzmir'de deprem yarattı.

TÜRK-İŞ'in İzmir'deki bağlı sendika yönetimlerini 1 Mayıs kutlamaları için Çanakkale ziyaretine çağırması sonrasında alanlar boş kaldı, sendika içinde kriz patlak verdi. İzmir'de Gündoğdu Meydanı'ndaki kutlamalarda işçiler Belediye-İş Sendikası, Tek-Gıda-İş Sendikası ve diğer kurumlar öncülüğünde toplanırken, gerçekleşen kutlamalarda Çanakkale kararı sonrası yaşanan çatlak da gün yüzüne çıktı.

1 MAYIS ÇATLAĞI: SENDİKALAR VE BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KARŞI KARŞIYA

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Kent Ekmek Fabrikası'nda yaşanan grev sürecinde sıkça gündeme gelen DİSK ve KESK'in dayanışmasına karşın TÜRK-İş Genel Merkezi ile TÜRK-İş 3'üncü Bölge Müdürlüğü'nden beklediği desteği alamayan Tek-Gıda-İş Sendikası gelişmeler sonrasında adeta isyan bayrağı açtı. 1 Mayıs'ta yaşananlar ve gelinen noktayla ilgili detaylı açıklama yapan Tek-Gıda-İş Sendikası İzmir 7 No'lu Şube Başkanı Halil İbrahim Bircan, genel merkeze sitem ederken, değişim çağrısı yaptı. Birlik sağlanması gerekirken işçinin bölündüğünü dile getiren Bircan, "Bu yıl Bursa'da gerçekleşen başkanlar kurulunda kutlamaların Çanakkale'de yapılacağı yönünde karar alındı, ancak tezat bir şekilde 81 ilde de 1 Mayıs için etkin katılım istendi. Biz TÜRK-İŞ olarak işçi sınıfına bu kadar saldırının olduğu, esas birlik sağlanması gereken bir dönemde üzerimize düşen görevi yerine getiremedik. 1 Mayıs öncesinde bu yönde tepkilerimizi dile getirdik. İzmir'deki bağlı sendikalarla birlikte bu duruma çok fazla karşı çıkan oldu ve kutlamalara ne yazık ki cılız bir katılım sağlandı. Yaşanan bu ikilem de yeni atanan TÜRK-İŞ 3'üncü Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım ise insayatif kullanmadı ve Çanakkale'ye gidilmesinden yana tavır koydu. Genel merkez yönetimimiz aldığı bu karar ile İzmir'deki birlik ve beraberliği böldü" dedi.

BİRCAN'DAN ŞOK ÇIKIŞ: TÜRK-İŞ İKTİDARIN ARKA BAHÇESİ OLDU

Genel merkeze değişim çağrısı yapan Başkan Bircan, "Bu sene sırf kutlamış olmak için 1 Mayıs Çanakkale'de kutlandı. Bunun yanlış bir karar olduğunu defalarca dile getirmemize karşın dikkate almadılar. Bir kere Çanakkale 1 Mayıs'ta değil, 18 Mart'ta ziyaret edilir. Yeri bellidir, zamanı bellidir... 1 Mayıs'ta kutlama yeri meydanlardır. Yaşanan bu durum gelinen sürecin de özetidir. TÜRK-İŞ AKP eli ile dönüştürülmüştür. İktidarın arka bahçesi olmuştur. TÜRK-İŞ'in acilen temsil ettiği sınıfa yüzünü dönmesi gerekmektedir. Bunlar işçiyi bölmeye yönelik tutumlardır. 1 Mayıs'tan önce AKP'li vekillerin İzmir'de gelip bölge temsilcisini ziyaret ettiğini basından gördük, öğrendik. Bu durum da bazı şeylerin habercisiydi" dedi.  

TEK-GIDA-İŞ SENDİKASI'NDAN BÖLGE TEMSİLCİLİĞİNE BOYKOT!

Tek-Gıda-İş Sendikası 7 No'lu Şube Başkanı Bircan, 1 Mayıs'ta konfederasyon olarak kutlamalarda cılız kaldıkları yönünde özeleştiride bulundu ve "İzmir olarak bu karara direndik ve istenenin aksine biz yine de alanlara çıktık. Bu karar, işçi hükümetin aleyhine slogan atmasın diye iktidarı korumacı bir tutumla alındı. Ancak bu kararın altında kalacaklar... Bu 1 Mayıs bizler için çok önemliydi. İşçi sınıfına yönelik saldırılar son dönemde had safhaya ulaştı. Kıdem tazminatlarımız elimizden gidiyor. Biz meydanlara çıkıp taleplerimizi haykıracaktık. Ancak TÜRK-İŞ bu süreçte pasif kaldı. Bu durumdan rahatsız olan birçok sendika var. Bir kere yapılan şey, izlenen bu yol İzmir'in yapısına aykırı. Bölge Temsilcimiz Süleyman Yıldırım tabanının sesini dinlemiyor" diye konuştu.

"SİYASİ ATAMA" TEPKİSİ

Süleyman Yıldırım'ın kısa süre önce genel merkez kararı ile Hasan Hüseyin Karakoç'un yerine bölge temsilcisi olarak atanmasına tepki gösteren Bircan, yaşanan bu duruma "Siyasi atama" benzetmesi yaparken sözlerine şöyle son verdi: "Biz bundan sonra bölge temsilciliği tarafından düzenlenen hiçbir etkinliğe katılmayacağız. Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım işçinin taleplerine, sıkıntılarına yanıt veremiyor. Kendisi atanırken kimse gelip bir şey sormadı. TÜRK-İŞ'e bağlı sendikalara çağrı yapıyorum, gelin birlikte tepki gösterelim. Taban değişim istiyor. TÜRK-İŞ bir an önce yüzünü işçiye çevirmeli ve eski mücadeleci çizgisine, özüne dönmelidir."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.