Dolar 32,3473
%0.09
Euro 35,1165
%0.15
Altın 2.332,310
%0.51
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
TMMOB’tan o çınarlar için öneri ve uyarı

TMMOB’tan o çınarlar için öneri ve uyarı

Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Özay Yerlikaya, Konak’ta tramvay çalışmaları kapsamında Gazi Bulvarı’nda yapılan durak ve düzenlemelerde beton platformların içine gömülen ya da küçük paylar bırakılarak beton kafes içerisine alınan tarihi çınar ağaçlarının kurtarılması için yaptıkları çağrının yanıt bulmamasına tepki gösterdi. Ağaçların durumunu incelemek için Gazi Bulvarı'na yeniden giden Başkan Yerlikaya, uyarısını yeniledi, çözüm önerisini açıkladı.  TMMOB’tan o çınarlar için öneri ve uyarı

  • Ege Postası
  • 01.02.2018 - 09:36

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-Tarihi çınar ağaçlarının beton platformların içerisine gömüldüğünü, bir kısmının da küçük paylar bırakılarak beton kafes içerisinde bırakıldığını tespit ederek büyükşehir belediyesi yetkililerini, ‘O ağaçların hemen kurtarılması lazım’ sözleriyle göreve çağıran Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Özay Yerlikaya, acil önlem almak yerine, çalışmaların olduğu gibi devam ettiğini görmekten büyük üzüntü duyduklarını söyledi.

BULVARDA BETON DÖKÜMÜ HALA SÜRÜYOR, BELEDİYE ÇÖZÜM ÜRETMEYİ DÜŞÜNMÜYOR MU'

Büyükşehir Belediyesi yetkililerine yönelik çağrılarını yineleyen Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Özay Yerlikaya, “Beton ve ağaç arasında kalan alana, küçük boşluklara cüruf doldurmuşlar. Cüruf ağaçların hava almasını sağlamak için konulmuş. Ancak ağaçların derdi de bizim de derdimiz genişleme alanının kalmamış olması. Genişlemesini mümkün kılacak herhangi bir tedbir hala yok. Tedbir alınmadan beton dökümü hala sürüyor. Belediye yetkilileri çözüm üretmeyi düşünmüyor m? Birkaç güne unutulur zannediyorlar herhalde. İl Koordinasyon Kurulu’nda tekrar bu konuyu ele alıp değerlendireceğiz. Tedbirlerin bir an önce alınması ve gerekenin yapılması için ilgili ve yetkili kurumları tekrar uyaracağız” dedi.

TARİHİ ÇINARLAR EN FAZLA BEŞ YIL İÇERİSİNDE ÖLECEK

Beton blokajların kaldırılmaması durumunda tarihi çınar ağaçlarının en fazla beş yıl içerisinde canlılığını kaybederek yok olacağını vurgulayan Oda Başkanı Yerlikaya, “Her vejetasyon büyüme döneminde ağaçların gövde kalınlıkları genişleyecek. En fazla beş yıl içerisinde o ağaçların yaşam riski artacak. Hatta canlılığını kaybedecek. Tarihi çınarlar büyüyecek yer bulamayınca betonu içine almaya  ya da kırmaya çalışacak gövde. Ama bunu başaramayacak. Ya da dallarında kuruma başlar, hastalık başlar ve ardından ağaçlar kaybedilecek. Yani o ağaçlar ölecek” şeklinde bilgi verdi.

PORTATİF DURAK YAPILABİLİR YA DA DURAKLAR BULVARIN ÖNCESİ YA DA SONRASINA KONULABİLİR

“Yapılabilecek tek şey, betonun kesilerek ağaçlara denk gelen yerdeki betonun ağaca zarar vermeden alandan çıkarılması. Ya o ağaçları kaybetmeyi göze alacaklar ya da betonu çıkaracaklar” diyen Oda Başkanı Özay Yerlikaya, betonların çıkarılmasının Gazi Bulvarı’nda tramvay için yapılacak durakları kesintiye uğratacağı şeklindeki açıklamaları da değerlendirdi.

TARİHİ AĞAÇLARI KURTARALIM, ÖLMELERİNE İZİN VERMEYELİM

Başkan Yerlikaya, Gazi Bulvarı’na dönmeden önce ya da döndükten sonra da durak yapılabileceğini, tarihi çınarların hayatta kalması için İzmirlilerin biraz yürümeyi göze alacağına inandıklarını dile getirerek, portatif durakların da çözüm olabileceğini belirtti:

“Betonun çıkarılması durağı kesintiye uğratır deniyor. Başka bir durak çözümü düşünülebilir. İlla bir metre yükseklikteki platformdan trene binmek gerekmiyo? Kapıları belki ona göre ayarlamışlardır ama daha iskelemsi-portatif duraklar yapılarak ağaçlara zarar verilmeyebilir. Bu hala mümkün. Ya da Gazi Bulvarı’nda hiç durak yapılmaz. Bulvarı dönmeden önce ve döndükten sonra durak yapılabilir. Hepimiz Gazi Bulvarı’nı yürüyoruz. Orada durak olmasa da olur. İlla durak yapılması gerekiyorsa demir iskele üzerine ahşaptan portatif platformlarla durak yapılabilir. TMMOB’a bağlı bütün meslek disiplinlerimiz çözüm adına bu konuda görüş bildirmekten mutlu olacaktır. Yeter ki tarihi ağaçları kurtaralım, ölmelerine izin vermeyelim.”

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.