Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sözleşme krizinde son perde: Sendikadan belediyeye jet yanıt!

Sözleşme krizinde son perde: Sendikadan belediyeye jet yanıt!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde 3 bin 500’ü aşkın İZENERJİ personelini ilgilendiren toplu sözleşme krizinde, belediye tarafından yapılan ücret açıklamasına sendika cephesinden sert yanıt geldi. İşçinin sunduğu taleplerin belediye tarafından kabul görmediğine dikkat çeken DİSK Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Taner Şanlı, “Önerilen bu rakamları kabul etmemiz mümkün değil. Grev kaçınılmaz” dedi. Sözleşme krizinde son perde

  • Ege Postası
  • 24.06.2015 - 12:21
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlerden İZENERJİ A.Ş.’de  çalışan yaklaşık 3 bin 600 sözleşmeli personeli ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde yaşanan anlaşmazlık üzerine tansiyon gün geçtikçe yükseliyor. İşçilerin örgütlü bulunduğu sendikadan gelen grev duyurusu üzerine süreçle ilgili bilgilendirmede bulunan ve ücretler konusunda detaylı bir açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tepki gecikmedi. Açıklanan tablolar üzerinden detaylı bir değerlendirme yapan sendika cephesi, sosyal hak ve ikramiyelerin de ücret zamlarına dahil edilmesine tepki gösterirken, sunulan rakamlar karşısında uzlaşmalarının mümkün olmadığını ve grev kararını uygulayacaklarını duyurdu.

" İZENERJİ TEKLİFİNİ AÇIKLADI"HABER İÇİN TIKLAYINIZ

SENDİKADAN BELEDİYENİN AÇIKLADIĞI RAKAMLARA TEPKİ
Belediyenin en düşük ücret zammı ile birlikte 1,992 TL olarak duyurduğu İZENERJİ işçisinin maaş rakamlarının doğru olmadığını belirten DİSK Genel-İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Taner Şanlı, yaptığı açıklamada belediye yönetimini gerçekçi olmaya davet ederek, “Sayın Aziz Kocaoğlu ile yaptığımız son görüşme neticesinde bize 60 günlük ikramiye ile birlikte 170’er liralık da ikramiye  artışı sağlanacağı belirtildi. Yani işçilerin maaşı, bayram ikramiyesi, senelik izin ücretleri gibi sosyal hakları da dahil edince aylık en düşük bin 992 liraya yükseliyor.  Ancak sosyal hakları çıkardığımızda işçinin eline geçen net maaş ise bin 678 lira olacaktır” dedi.
 
“MASA BAŞINDA İŞ BARIŞI İSTİYORUZ”
İZENERJİ çalışanlarının belediye şirketleri arasında en düşük ücreti alan kesim olduğuna da dikkat çeken Şanlı, “Bizim belediyeden ricamız, İZELMAN ve İZBETON gibi şirketlerdeki çalışanların aldıkları maaşları da bu şekilde ikramiyeler dahil, giydirilmiş rakamları açıklamasıdır. Bu şekilde ikramiyeleri de maaşa ekleyerek açıklama yapmakla sağlıklı bir sonuç elde edemeyiz. Belediyenin diğer şirketlerinde çalışan personel yaklaşık 3 bin 600 lira, kadrolu personel ise 4 bin liraya yakın maaş alırken, İZENERJİ işçisi üvey evlat mıdı? Kaldı ki, Temmuz ayında asgari ücret net bin 4 liraya çıkacakken, İZENERJİ çalışanlarının ikramiyesiz düz maaşları verilen zamla birlikte bin 19 lira olacak. Bizim çabamız toplu iş sözleşmesinin masa başında tamamlanması ve iş barışının sağlanmasıdır” dedi.
 
“İZENERJİ İŞÇİSİ ÜVEY EVLAT MI'”
İşçilerin örgütlü bulunduğu Genel-İş Sendikası adına açıklama yapan Şanlı ayrıca belediye yönetiminden taleplerinin net olduğunu söyleyerek, “Şu anda bize son olarak önerilen yüzde 10'luk maaş zammı ile birlikte işçinin aldığı net maaş bin 678 liradır. Bizim talebimiz nettir, bu rakamın yaklaşık olarak bin 800 lira seviyesine çıkartılmasını istiyoruz. Diğer sosyal haklar ve ikramiyeler ayrı bir konudur. Bu rakamlarla ücret yükselir. İkramiyeleri de işin içine kattığımızda, giydirilmiş rakamlarla birlikte, ulaşım yardımı hariç işçi 2 bin 150 lira ücret talep ediyor” diye konuştu.
 
“SON SÖZ İŞÇİDE”
Toplu iş sözleşmesinde son sözün işçide olduğunu da aktaran 2 No'lu Şube Başkanı Taner Şanlı, önerilen rakamlar karşısında grevin kaçınılmaz olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Bu koşullarda yapılabilecek bir şey yok. Toplu sözleşme konusunda henüz çözüm sağlanamadığında ötürü greve çıkacağız. Giydirilmiş rakamlarla yüzde 14,40'lık bir ücret artışı söz konusu ve işçinin eline geçecek bu para kabul edilebilir bir rakam değil. Bizim çabamız toplu sözleşmeyi güzel bir şekilde sonlandırıp, Sayın Kocaoğlu'nun da katıldığı törenle davullu zurnalı kutlama yapmaktan yana. Burada her şey işçinin iradesine bağlı. Kabul edip etmemek işçinin elinde. Kabul ettikleri takdirde sözleşme süreci olumlu sonuçlanacaktır. Son söz çalışanlarda olacak ve ekmek mücadelemize bu doğrultuda devam edeceğiz.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.