Dolar 32,5761
%0.28
Euro 34,9512
%-0.06
Altın 2.444,780
%0.35
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Uzman siyaset bilimci Tanju Tosun'dan 7 Haziran değerlendirmesi

Uzman siyaset bilimci Tanju Tosun'dan 7 Haziran değerlendirmesi

Seçimlerde artık son düzlüğe girilirken İzmir’de de siyasi atmosfer iyiden iyiye ısınmaya başladı. Milletvekilleri çalışmalarına ara vermeden sürdürürken siyasi araştırmalarıyla tüm Türkiye tarafından tanınan Ege Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler Bölüm Başkanı,siyaset bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun Ege Postası’na İzmir’deki siyasi atmosferi ve İzmir’deki seçmenin davranış eğilimini partilerin seçim kampanyalarını,seçim bildirgelerini değerlendirdi. Bunun yanı sıra gizli yürütülen son araştırmalarla ilgili de ipucu veren Prof. Dr. Tanju Tosun İzmir’de bu seçimlerde büyük bir değişim olmayacağ Tosun'dan 7 Haziran değerlendirmesi

  • Ege Postası
  • 26.05.2015 - 15:40
EMİRHAN ERGEN / HABER SERVİSİ - İzmirli seçmenlerde geçmişten gelen bazı korkuların yer aldığını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Tanju Tosun : ‘’ AK Parti kendini muhafazakar olarak değerlendirilse de aslında liberal kesimden de oy alan bir parti. AK Parti’nin yaşam biçimine müdahale etmesi demek kendi tabanını da inkar etmesi anlamına gelir. Kaldı ki AK Parti şuan bu tabloda bu liberal oyları riske atabilecek noktada değil. Bu muhafazakarlık katı ideolojik bir muhafazakarlık değil.İzmir’de şöyle bir endişe var. Bazı söylemler seçmenin zihninde acabaya neden oluyor. AK Parti dışındaki kesimlerde bu acabalar seçmenin kendini kapatmasına neden oluyor. İnsanlar zihinlerinde bir tehlike algısı yarattığı zaman kendilerini o tehlikeye karşı kapama ve uzak durma ihtiyacı hissediyorlar. İşte CHP’nin bu kentte her koşulda %40’ın üzerinde kalmasının nedeni seçmenin kendinde yarattığı korku ve kendini kapatma ihtiyacından kaynaklanıyor. CHP seçmeni AK Parti’yi halen kendi zihninde siyasal olarak netleştiremedi. Bu belirsizlikte doğal olarak korkuya neden oluyor.Bunun netleşememesinin en büyük nedeni AK Parti’nin bazı uygulamalarıdır. 

‘’KIRILMA 1999 SEÇİMLERİNDE YAŞANDI ‘’ 
İzmirli seçmenin karakteristik özelliğini de değerlendiren Tosun kale kelimesinin siyasette hoş karşılanmadığını ifade ederek  : ‘’  İzmir’i kale olarak nitelendirmek ötekileştirmeyi de beraberinde getiriyor. İzmir herhangi bir partinin kalesi değil sadece bazı siyasi eğilimleri ağırlık basıyor.1950 ‘ den sonra İzmirli seçmenin siyasi eğilimine baktığımızda Sosyal Demokrat partilere çok fazla eğilim yok. Kırılma 1999 seçimlerinde yaşandı. 28 Şubat sürecinden sonra yaşanan siyasi süreç İzmirli seçmenin DSP ve CHP ‘de toplanmasını da beraberinde getirdi. 2002 Genel Seçimlerine baktığımızda AK Parti İzmir’de düşük bir oyla başlamasına rağmen kademe kademe oylarını arttırdı. AK Parti Anap geleneğinden gelen oyları kendine çekerken CHP ise merkez sağdaki oyları kendinde birleştirmiştir. CHP’nin İzmir’de her girdiği seçimde %40’ın altına düşmemesinin altındaki neden bu. Merkez sağdaki kemikleşmiş oyu kendinde toplayabildi.Bu kentte CHP ve AK parti ne oy patlaması yapabilir ne de büyük bir düşüş yaşayabilir.  ‘’ diye konuştu.

‘’ HDP’NİN BARAJI GEÇMESİ HALİNDE … ‘’
7 Haziran Genel Seçimlerinde HDP’nin çok önemli bir rol oynadığını ifade eden Tosun : ‘’ HDP’nin barajı geçmesi halinde AK Parti’nin tek başına iktidar olması için %48 oy alması gerekiyor. Bu da şuan ki durumda çok mümkün gibi görünmüyor. HDP barajı geçtiği takdirde koalisyon olasılığı çok yüksek. HDP barajı aşamazsa eğer % 41-42 AK Parti’ye yetiyor. Koalisyonun olması halinde bekleyen tüm sorunların çıkmaza girmesi söz konusu. Şuan için asıl belirleyici olan HDP gibi görünüyor. ‘’ diye konuştu. 

 ‘’HALKIN TALEPLERİNİ EN İYİ OKUYAN PARTİ CHP ‘’
Siyasi Partilerin seçim kampanyalarını da değerlendiren Ege Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanju Tosun siyasi partiler arasında halkın sorunlarını en iyi okuyan partinin CHP olduğunu belirterek : ‘’ CHP geçmişteki kampanyaların aksine ideolojik söylemlerden kaçarak daha çok ekonomi üzerinde söylemler geliştirdi. Bu açıdan bakıldığında ideolojik söylemleri de önemseyen kesimin olmasının yanı sıra Türkiye gerçeğine bakıldığında asıl sorunun ekonomik sebepler olduğunu görüyoruz. CHP’nin de ideolojik söylemlerden çok ekonomik söylemler gerçekleştirmesi CHP’yi daha başarılı kılacaktır diye düşünüyorum. ‘’ diye konuştu.

‘’MEYDANLARIN DİLİNİ İYİ ANLAMAK GEREK ‘’ 
İzmir’de gerçekleştirilen MHP,HDP ve AK Parti mitingini hakkında yorumlarda bulunan Prof. Dr. Tanju Tosun : ‘’ İzmir’de 3 hafta önceye bakıldığında siyasetin daha da hızlandığını görüyoruz. Tabii ki sadece mitinglere baktığımızda diyoruz ki AK Parti’nin oyları düşmez. HDP’nin ve MHP’nin oyları yükselir. CHP mitingini de görüp değerlendirmek lazım. Siyasi aktörler İzmir’de kendilerini takdim etmeyi fazlasıyla önemsiyorlar. Tabii ki meydanların dilini de iyi analiz etmek gerek. Mitinglerdeki kalabalığın gövde gösterisinden ziyade oy olarak geri dönmesi partiler için önemli ‘’ diye konuştu.

’MERKEZ SAĞDA YENİ BİR AKTOR ÇIKMADIĞI SÜRECE ‘’
Türkiye’de partilerin kemikleşmiş tabanlarını kolay kolay kaybetmeyeceğini vurgulayan Prof Dr. Tanju Tosun : ‘’ Türkiye’de siyasi partilerin kemikleşmiş taban oylarının kolay kolay değişebileceğine ben ihtimal vermiyorum. Milletvekili dağılımında bazı değişikler görülebilir ancak merkez sağda yeni bir aktör çıkmadığı sürece birkaç seçim daha ülkedeki siyasi eğilimler aynı kalır ‘’ diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.