Dolar 32,5920
%0.32
Euro 35,0059
%0.1
Altın 2.451,220
%0.62
Bist-100 9.792,00
%0.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sendikadan Büyükşehir'e büyük rest: İzmir'de hayat durur!

Sendikadan Büyükşehir'e büyük rest: İzmir'de hayat durur!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde bağlı şirketlerden İZENERJİ A.Ş.’de çalışan 3 bin 600 personeli ilgilendiren toplu sözleşme sürecinin tıkanması üzerine greve çıkma kararı alan sendikadan belediyeye son kez uzlaşma çağrısı geldi. Perşembe günü tam gün iş bırakacak ve grev provası yapacak olan DİSK Genel-İş Sendikası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında anlaşma sağlanamadığı takdirde, belediye işçileri greve çıkacak ve İzmir’de hayat duracak. Perşembe günü grev provası yapacaklar

  • Ege Postası
  • 30.06.2015 - 12:13
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlerden İZENERJİ A.Ş.’de yaşanan toplu sözleşme krizinde sendika grev öncesi son uyarısını yaptı. Belediye yönetimine “İnsanca yaşanacak ücret” çağrısı yapan DİSK Genel-İş Sendikası, Perşembe gününe kadar anlaşma sağlanamadığı takdirde grev kararını uygulayacaklarını açıkladı. Sendika binasında bir basın toplantısı gerçekleştiren DİSK Genel-İş Sendikası yönetimi, belediyenin önerdiği maaş zamlarının kabul edilebilir olmadığını belirterek, ücretlerin ikramiyeler ve sosyal haklar hariç bin 800 lira seviyesine çekilmesini ve masa başında anlaşma sağlanmasını istedi.
 
TÜM İZMİR’DE HAYAT DURACAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne “Yaşayan şehir yaşanacak şehir İzmir’de yaşamak istiyoruz” diyerek seslenen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, toplu sözleşme sürecini olumlu sonuçlandırmak istediklerini belirterek, “Yıllardır toplu sözleşme töreni yapamadık, ancak bunun sorumlusu işçiler değil, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratlarıdır. Perşembe günü yapacağımız eylemde ailelerimiz de bizlere destek verecek. Grev kararını açıkladığımız takdirde İzmir’deki tüm belediyelerde çalışan işçiler İZENERJİ’nin grevini desteklemek için iş bırakacaklardır. Bunun yanı sıra, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Perşembe günü İZELMAN A.Ş.’de çalışan personel de İZENERJİ’de çalışan işçilere destek verecek ve ulaşım ile acil alanlar hariç iş yerlerinin tamamında iş bırakacağız” dedi.

2 TEMMUZ’DA GREV PROVASI

DİSK Genel-İŞ Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Taner Şanlı, “Yıllardır hasret kaldığımız davul zurnalar ile bu işi bitirmek istiyoruz” dedi ve konuşmasına şöyle devam etti: “Geçen hafta İZENERJİ A.Ş. basın yaptığı açıklama ile yaptığı zam oranları teklifini kamuoyu ile paylaşmıştı. Yaptıkları zam teklifine ikramiye ve Sosyal yardımları da dahil ederek İZENERJİ de çalışan işçilerin maaşlarına yüzde 13,30 ile 14,40 oranında yükseleceği bilgisi verilmiştir. Bizler yıllardır yaptığımız toplusözleşme görüşmelerinde ilk kez böyle bir durumla karşılaşmaktayız.  Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde maaşa yapılan zam ile ikramiye ve sosyal haklara yapılacak artışlar ayrı kalemlerde değerlendirilir. Bugün yapılan ise;aylık net maaşla birlikte sosyal yardımlar ve ikramiye yıllık olarak toplanıp aylara bölünerek çıkan rakamlarlarla kamuoyu yanıltılmaktadır. İZENERJİ A.Ş.’nin geçen hafta yaptığı ikramiye ve sosyal yardımlar dahil edilerek açıklanan zam oranları ile kamuoyu yanıltılmaktadır. Yıllardır İZENERJİ işçileri toplu iş sözleşme süreçlerinde yaşanan Yüksek Hakem Kurulu gibi sorunlar yüzünden mağdur edilmektedir. Büyükşehir Belediyesi ve çevre belediyeler içinde en düşük maaş ve sosyal yardımlar İZERNERJİ işçilerine ödenmektedir. Büyükşehir Belediyesi’nin işçi ve emekçiler için uyguladığı bu ücret politikası terk edilmediği sürece iş barışı sağlanamaz. Aynı koşullarda çalışıyoruz ve ücretlerde adalet istiyoruz. Eşit işe eşit ücret talep ediyoruz. Toplu İş sözleşmesinin masa başında çözülmesi için kabul edebileceğimiz teklifler gelmelidir. İstediğimiz insanca yaşabileceğimiz bir ücret ve sosyal yardımlardır. Bunların gerçekleşmesi ve sorunun greve gitmeden çözülmesi için buradan bir kez daha Büyükşehir belediye başkanına sesleniyoruz. Gelin uzlaşabileceğimiz önerilerle bu sözleşmeyi masa da bitirelim. Artık bizler Büyükşehir belediyesinde sözleşmeleri davullarla halaylarla kutlamak istiyoruz.”

“KAMUOYU YANILTILMAKTADIR”

Şanlı, “Hiçbirimiz grevden yana değiliz” sözleri ile konuşmasına devam etti ve “Ancak bize başka çözüm bırakılmıyor. Kanuni hakkımızı kullanacağız. Biz anayasal hakkımız olan grev hakkımızı kullanacağız. Aksi bir tutum çıkarsa, kaybedecek hiçbir şeyimiz yok. Biz toplu sözleşme sürecinin masa başında bitmesi için tekliflerimizi sunuyoruz. Yaşanan durumun sorumlusu biz değiliz. Biz İzmir halkını mağdur etmek istemiyoruz. Perşembe günü greve çıkacağımız tarihi de açıklayacağız” diyerek sözlerine son verdi. Şanlı ayrıca, belediye tarafından önerilen en düşük maaş rakamların bin 800 liraya çekilmesini istediklerini aktardı.

KOCAOĞLU’NA ÇAĞRI

Toplantıda söz alan DİSK Genel-İş Sendikası 3 No’lu Şube Başkanı Güral Doğan ise, sosyal demokrat bir partinin genel başkanı asgari ücreti bin 500 lira yapacağım derken, aynı partinin sahip olduğu bir büyükşehir belediyesi çok ciddi bir yanlışın içerisindedir” dedi ve geçmişte yaşanan YHK krizini de hatırlatarak, “Toplu sözleşme süreci çözüme kavuşmadığı takdirde üretimden gelen gücümüzü kullanacağız, bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bizler de şube olarak gereken desteği vereceğiz” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.