Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Organik zeytine ilaçlama tehtiti

Organik zeytine ilaçlama tehtiti

Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı son haftalarda kamuoyunda tartışmaya neden olan uçakla zeytin sineği ilaçlamasının, kaş yapayım derken göz çıkarmak olduğunu söyledi. Tatlı benzer tartışmanın Avrupa’da da yaşandığını vurgulayarak, organik zeytin üretimi açısından uçakla ilaçlamanın tehlikesine dikkat çekti.

  • Ege Postası
  • 22.09.2014 - 11:57
 İZMİR-Zeytinde hasat sezonunun gelmesiyle birlikte her yıl yaşanan, ‘uçakla zeytin sineği ilaçlaması yapılsın mı, yapılmasın mı’ tartışması bu yıl da alevlendi. Özellikle Kuzey Ege’de bazı belediyelerin uçakla ilaçlamaya gitmesi başta çevreciler, organik üreticileri ve turistler olmak üzere kamuoyunun tepkisini çekti. Zeytin sineğinin ürünlerine büyük ölçüde zarar verdiğini vurgulayan bazı zeytin üreticileri ise uçakla ilaçlamanın gerekliliği üzerinde durunca tartışma büyüdü.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Tatlı, uçakla ilaçlamanın asla kesin çözüm olmadığının altını çizerek, bunun kaş yapayım derken göz çıkarmak olduğunu söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2012 yılında ekosisteme zararlı olduğu ve su kaynaklarını kirlettiği gerekçesiyle uçakla ilaçlamayı istisnalar dışında yasakladığını hatırlatan Tatlı, ancak zararlı popülasyonunun yüksek seyretmesi nedeniyle bu yıl ilaçlamaya yeniden izin çıktığını belirtti.

ORGANİK İLAÇLAMA YA DA KISIRLAŞTIRMA TERCİH EDİLMELİ
Uçakla ilaçlamaya gidilen bazı bölgelerde organik üretim ve turizm faaliyetlerinin bulunduğunu dile getiren Abidin Tatlı, uygulamanın riskli olduğunu vurguladı. Zeytin sineğiyle mücadelede organik ilaçlamanın sorunu çözeceğini savunan Tatlı şunları söyledi;
Biliyoruz ki zeytin sineği ile mücadelede toplu mücadele önemlidir. Zeytin sineğinin erkeklerinin kısırlaştırılması (eradikasyonu)  ve zeytin sineği ile mücadelede zehir içermeyen ve zeytin sineğini besin kokusu salgılayarak cezbeden ve öldüren tuzaklar geliştirilmiştir. Amonyum bileşiklerinden oluşan bu cezp edici madde sayesinde tuzaklar 3 ay süreyle zeytin sineklerini kendisine çekmekte ve öldürmektedir. Gelecek yıl öncesinde ya organik toplu uçakla ilaçlamaya geçilmesi ya da zeytin sineği kısırlaştırma projesinin devreye sokulması için mücadele başlatmamız gerekmektedir.’’

AVRUPALI ZEYTİNCİDE DE AYNI DERT
Ülkemizde her yıl yaşanan ve çevrecilerle bazı uygulayıcı mercileri karşı karşıya getiren tartışmaların benzerinin Avrupa’da da yaşandığını vurgulayan Tatlı, Avrupalı zeytin üreticisi ülkelerdeki durumu şöyle aktardı;
Dünyada; zeytin üreticisi ülkelerden İspanya istisnalarla izin vermekte, Fransa pestisitlerin havadan ilaçlama yasakladı. Buna göre özellikle İspanya ve Yunanistan'da uygulama devam etmektedir. Ancak AB üyesi bazı ülkelerde bu uygulamanın devam ettiği belirtilmektedir. Monokültür zeytincilik yapan İspanyanın Endülüs bölgesindeki organik zeytinciler de buna karşı çıkmaktadırlar. AB Organik grubu da hem organik üretim için teşviklerin olduğunu hem de uçakla mücadeleye izin verildiğini vurgulamaktadır. Organik üretim yapanların sofralık zeytin veya zeytinyağında kalıntı sorunu ortaya çıkması durumunda yeniden organik üretime geçebilmesi için 3 yıla ihtiyacı olduğunun da unutulmaması gerekir.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.