Dolar 32,4141
%0.11
Euro 34,5942
%0.02
Altın 2.384,480
%0.18
Bist-100 10.046,00
%-0.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ölümcül hastalıktan kurtaracak buluş

Ölümcül hastalıktan kurtaracak buluş

İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki bir firma, özellikle kot taşlayanların hastalığı olarak bilinen 'slikozis'e, diş protezlerinin temizlenmesi sırasında havayla taşlama yapan diş teknisyenlerinin de yakalanmasını önlemek için, bu işlemleri suyla yapan makine geliştirdi.

  • Ege Postası
  • 23.09.2016 - 12:48
Şirket yetkilisi Ahmet Kazan, "Makine sayesinde, zararlı malzemeler havaya karışmak yerine suda kalıyor. Bu da hastalığın oluşmasını engelliyor" dedi.

Slikozis hastalığı, başta kot sektörü olmak üzere taşlama işlemlerinin gerçekleştirildiği alanlarda en önemli meslek hastalığı oldu. Her yıl onlarca kişi, yakalandıkları hastalıktan kurtulamayıp hayatlarını kaybediyor. Bu alanda yapılan pek çok çalışmadan da sonuç alınamadı. Aliağa'da basınçlı su şirketleri bulunan Sadık Kazan ve kardeşi Ahmet Kazan'ın, bir firmada diş teknisyeni olarak çalışan arkadaşlarını ziyaretleri sırasında, hem ortamın hem de üstünün, taşlamada kullanılan minik parçacıklarla dolu olduğunu görmeleri, onları bu yönde çalışmaya itti. 

Diş teknisyenlerinin protezlerin yapımı sırasında üzerlerindeki kaplama malzemelerinin taşlanmasını havayla yaptıklarını belirleyen iki kardeş, bu sistemin suyla kullanımı için proje geliştirdi. Yaklaşık 14 ay süren çalışmalar sonrasında, diş teknisyenlerinin taşma işlemlerini hava yerine suyla yapmalarını sağlayan cihaz tamamlandı. Gerekli onayların da alınmasıyla firma, üretime geçti. 

Makine sayesinde, taşlamada kullanılan alüminyum oksit ve silis kumları havaya karışmadan, su içerisinde kalmaları sağlandı. Ayrıca kumlamada kullanılan malzemelerin, geri dönüşümünün de makine sayesinde sağlanmasıyla hammadde karı da elde edildi. 

"HİZMET ETMEK BİZLERE ONUR VERDİ"
Geliştirdikleri makine hakkında bilgi veren şirket yetkilisi Ahmet Kazan, "Makine sayesinde, zararlı malzemeler havaya karışmak yerine suda kalıyor. Bu da hastalığın oluşmasını engelliyor. Suyla ayrıştıran bir yöntem var. Bu arada, kumla suyu ayrıştırıp kumu tekrar kazandık. Malzeme kaybını önledik. Yüzde yüz geri dönüşüme kazandırdık. En azından sektördeki 2 bin diş teknisyenini kurtardık" dedi. (DHA)

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.