Dolar 32,2772
%-0.19
Euro 34,7893
%-0.06
Altın 2.408,410
%0.62
Bist-100 10.314,00
%0.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Meslek odalarından tünel isyanı: Adeta Berlin Duvarı

Meslek odalarından tünel isyanı: Adeta Berlin Duvarı

İzmir’de bitmek bilmeyen tünel çilesi kentteki meslek odalarını bir kez daha ayağa kaldırdı. Geçtiğimiz hafta törenle hizmete açılan Konak Tünelleri nedeniyle sayısız zorlukla karşılaşan ve kent merkezini adeta ikiye bölen ulaşım projesine TMMOB’dan bir kez daha tepki geldi. Tünelleri “Berlin Duvarı”na benzeten meslek odaları, projenin çözüm değil sorun ve yıkıma yol açtığını dile getirdi. Meslek odalarından tünel isyanı

  • Ege Postası
  • 03.06.2015 - 09:02
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, geçtiğimiz hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun hizmete açtığı ve adeta sorunlar yumağı haline gelen Konak Tünelleri önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. İmar planı, zemin etüdü ve ÇED raporu olmaksızın yapımına başlanan ulaşım projesiyle ilgili geçmişte dile getirdikleri birçok önemli eleştirinin dikkate alınmamasına tepki gösteren meslek odaları temsilcileri, Konak Tünelleri’nin tarihi kent merkezini ikiye böldüğünü ve adeta bir Berlin Duvarı inşa edildiğini dile getirdi.  
ÇÖZÜM DEĞİL, SORUN VE YIKIM

Toplam maliyeti 310 milyon lirayı bulan ve Yeşildere ile Konak arasında kesintisiz ulaşım sağlamak amacı ile Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Bölge Müdürlüğü ortaklığında hayata geçirilen toplam bin 674 metre uzunluğundaki Konak Tünelleri’nde çile bitmek bilmiyor. Tünelin hizmete açılmasına rağmen söz verilen üst geçitlerin yapılmaması nedeniyle yayaların kent merkezine erişimine büyük darbe vuran projeyle ilgili sıkıntıları dile getirmez amacıyla kentteki meslek odaları bir eylem daha düzenledi. TMMOB adına bir basın açıklaması yapan Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, geçmişte tünelle ilgili açtıkları davalar ve sundukları itirazların reddedildiğini hatırlatarak, gelinen noktada yaşanan sıkıntıların kendilerini haklı çıkardığına vurgu yaptı ve, “Bugüne dek yapmış olduğumuz çalışmalar ve değerlendirmeler dikkate alınmamış, açmış olduğumuz davada ret kararı verilerek, hukuki mücadelemiz haksızlıkla sonuçlanmıştır. Bu haksızlık, kent bütününe yaşatılan sorunlar bütününe dönüşmüş ve bugün geldiğimiz noktada verdiğimiz mücadelenin haklılığını göstermektedir. Bugün Konak kent merkezinde aktif yaya yolu olarak kullanılan bir alanda, Bahribaba Otobüs durakları ile Kemeraltı çarşı bölgesini birbirine bağlayan yaya yolu kesintiye uğramıştır. Kent merkezine yapılan plansız bir tünel ve ona bağlanan dört şeritli karayolu, plansız planlama ve kentsel sorunlara yönelik üretilen günübirlik çözümler ile giderilmeye çalışılmakta ve geri dönüşü olmayan sonuçları ile talana devam edilmektedir” dedi.

“ADETA BERLİN DUVARI”

Kocaer ayrıca Konak Tüneli ulaşım sorununu çözen bir niteliğe sahip olmadığını hatırlatarak, projenin Avrupa Yaya Hakları Bildirgesi’ne aykırı olduğunu vurguladı ve “Kentimizin merkezine 4 şeritlik otoyol niteliğinde bir yol yapılarak yaya güvenliğinin tehlikeye girdiği, basından çıkan haberlerle doğrulanmış ve korktuğumuz şeyler gerçekleşerek telafisi imkânsız zararlar doğmaya başlamıştır. Kentimizin, yaya kullanımının en yoğun olduğu bölgesi olan İzmir'in tarihi kent merkezi ikiye bölünmüş, adeta bir 'Berlin Duvarı' inşa edilmiştir” diye konuştu.

“ZARARIN SORUMLUSU BİNALİ YILDIRIM”

TMMOB Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, tünelle birlikte halka ait yerleşim alanlarında yaşanan yıkıma da dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı: “İlk olarak Damlacık’taki yaşam alanının yok edilmesi, tarihi ve kültürel yıkımlardan sonra şimdi de bir sonraki iddiamız gerçekleşmektedir. Buradan çok net olarak dile getiriyoruz, İzmir ulaşım ana planı kararı olmayan tünel ve benzeri hiçbir uygulama, kent içi ulaşım sorununa çare olamaz ve ulaşım erişim taleplerine yanıt veremez. Bugün geldiğimiz noktada, zaten kaçak olarak başlayan Konak Tüneli bağlantı yolu, bu kentte yaşayan tüm halkın yaşamını tehdit etmektedir. TMMOB İzmir İl Koordinasyonu olarak, tünelin varlığının yaratacağı olası zararların sorumlusunun, başta dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım olmak üzere, inşasının önünü açan siyasi iktidarın temsilcileri olacağını kamuoyuna bildiririz.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.