Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Flaş ÇED kararı: Körfez’e yok madene var!

Flaş ÇED kararı: Körfez’e yok madene var!

İzmir’in ve dünyanın en önemli çevre projeleri arasında yer alan “Yüzülebilir Körfez” projesi iki yılı aşkın süredir Ankara’dan ÇED onayı beklerken, tartışmaların gölgesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bir maden ocağına daha vize çıktı. Bakanlık, geçtiğimiz yıl Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği faciada çok sayıda şehit veren Kınık Elmadere Köyü’nde Polyak Eynez Madencilik’e ait kömür madenine “ÇED gerekli değildir” dedi. Bakanlıktan bir madene daha onay

  • Ege Postası
  • 02.06.2015 - 17:16
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir’deki maden ocaklarına peşi sıra gelen bakanlık onaylarına bir yenisi daha eklendi. Geçtiğimiz yıl Soma’daki faciada 11 şehit veren Kınık’ın Elmadere Köyü’nde Polyak Eynez Enerji Üretim’e ait madenle ilgili firmanın kapasite artış talebini inceleyen İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi)raporuna gerek görmedi.
 
BAKANLIKTAN BİR MADENE DAHA ONAY!
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde Kınık Elmadere’de maden arama faaliyetlerine başlayan Polyak Eynez firmasının kapasite artış talebine onay verdi. Geçtiğimiz kış aylarında firmanın ilk talebini de benzer şekilde onaylayan İzmir Valiliği, yörede kritik öneme sahip olan ve ilçe halkını da yakından ilgilendiren madene ikinci defa ÇED vizesi verdi.
 
DAHA ÖNCEDEN DE ÇED VİZESİ GELMİŞTİ
İzmir Valiliği, geçen Ağustos ayında da firmanın kömür arama sondajı ve yeraltı kömür üretim faaliyetlerine benzer şekilde “ÇED gerekli değildir” kararı vermişti. Valilik, Polyak Eynez firması tarafından yapılması planlanan sahada maden arama sondajı ve yeraltı kömür üretim faaliyeti projesi ile ilgili olarak Bakanlığa sunulan dosyanın incelendiğini ve değerlendirildiğini belirterek, ÇED Yönetmeliği'nin 17’inci maddesi gereğince projeye ÇED muafiyeti sağlamıştı. Diğer yandan, teşvik de alan ve Kınık'ın Elmadere, Yaylaköy, Arabacıbozköy, Arpadere Köyleri'ni yakından etkileyecek yatırımla ilgili ÇED raporu istenmemesi şaşkınlık yaratmıştı.
 
KÖRFEZ’E ÇED İKİ SENEDİR ONAY BEKLİYOR
Diğer yandan, çevreye etkileri ve yer seçimleri nedeniyle tartışma yaratan, kent genelindeki çeşitli enerji yatırımları ile maden ocaklarına peşi sıra ÇED onayları verilirken, 15 Mayıs 2013’te İzmir körfezinin yüzülebilir hale getirilmesi ve denizin temizlenmesi için istenen ÇED onayı ise halen Ankara’dan onay beklemeye devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “İzmir Limanı ve Körfez temizliği ile Rehabilitasyonu Projesi” olarak da bilinen uzun soluklu proje için Ankara engeline takılırken, bürokratik gecikmeler, imza çilesi ve onay sürecinin uzaması nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan gelecek haberi beklemeye devam ediyor. Belediyenin tüm hazırlıklarını tamamladığı ve ihale çıkmak için Ankara’dan gerekli izinleri beklediği, TCDD’nin de ortak olacağı ve İzmir’in de 40  yıllık deniz hasretine son verecek rüya proje, tam 25 aydır askıda kaldı. Büyük Kanal Projesi’nin devamı niteliğindeki proje hayata geçtiği takdirde, İzmirliler 3 yıl içerisinde körfezde denize girip balık tutabilecek ancak, “gelmeyen onay” nedeniyle proje başlamadan ertelenmeye devam ediyor.
 
KOCAOĞLU İSYAN ETMİŞTİ
Geçtiğimiz günlerde “Yüzülebilir Körfez” projesinin iki yılı aşkın süredir onay beklediğini ancak maden ocakları, taş ocakları, RES’ler ve termik santraller gibi yatırımlara vize verildiğini belirterek bakanlığa tepki gösteren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “2 senedir Körfezin ÇED süreciyle uğraşıyoruz. 2 senedir o genel müdürlük, bu bakanlık top yuvarlıyoruz. Proje sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi projesi değil. Proje hem İzmir Limanı’nı büyütecek hem de Körfezi yüzülebilir bir hale getirecek bir projedir. İzmirlilerin denize girebilmesinin birinci koşulu, Körfez’in yüzülebilir hale gelmesidir. Şu anda bir propagandaya başladılar. ÇED’i bakanlık, hükümet engellememiş, evraklar eksikmiş. O kadar çok örnek var ki… Efemçukuru’na ÇED nasıl verild? Kaç günde verild? Biz ruhsat vermeyince, bir hafta içinde yönetmelik değişerek Valilik nasıl verd? Vatandaşın tarlasına, damına, köyün içine RES’ler ÇED raporu alınarak mı konuld? Körfez Projesi dünyanın en önemli çevre projesidir. Ve bu ÇED oyalanmıştır. Bu seçime kadar Körfez ÇED’inin oyalanacağını zaten tahmin ediyorduk. Şimdi seçimden sonra göreceğiz. Körfezin ve limanın büyümesini 4 sene erteleyecekler mi, hep birlikte yaşayıp göreceğiz. Taş ocaklarına, maden ruhsatlarına ÇED raporu istemiyorsun, yüzülebilir körfez için 2 yıldır bahane uyduruyorsun” demişti. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.