Dolar 32,3709
%0.04
Euro 34,8301
%0.11
Altın 2.399,940
%0.13
Bist-100 10.209,00
%1.62

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Meslek odalarına torba darbesi

Meslek odalarına torba darbesi

CHP’nin Sanayi ve Ticaret Komisyonu sözcüsü Susam, torba yasadan meslek odalarının yetkilerine sınırlandırma çıktığını söyledi.

  • Ege Postası
  • 11.09.2014 - 14:53
CHP İzmir Milletvekili ve partinin TBMM Sanayi Ticaret Komisyonu sözcüsü Mehmet Ali Susam, torba yasayla meslek odalarının yetkilerinin sınırlandırıldığını, işlevlerinin azaltılmaya çalışıldığını söyledi. 

Hükümetin meslek örgütlerine karşı olumsuz bir tutum içinde olduğunu ifade eden Susam, “Hukuk devletlerinde hükümetler, sivil toplum örgütleriyle kavga etmek, kendine yakın olmayanları cezalandırmak yerine onların teknik ve mesleki bilgilerinden en üst düzeyde faydalanır. Onları yol gösterici olarak değerlendirir. Oysa AKP hükümeti son dakika değişikliğiyle yıllardır TOBB bünyesinde faaliyet gösteren Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi’ni (DEİK) Ekonomi Bakanı’na bağladı. DEİK’in görev ve yetkilerini, bütçesini, yönetim ve denetimini yönetmelikle düzenlemeye kalkıyor. İş dünyasının en önde gelen isimlerinin üyeleri Koç, Sabancı, Özyeğin, Kent, Şahenk, Çalık gidip Bakanın emrinde memuriyet mi yapmayacağına göre; DEİK sivil toplum kuruluşu özelliğini yitirerek yönetimini bürokrasinin atadığı işlevsiz bir kurum haline dönüşecektir. Bunun işin amacı ekonominin kurumlarının tamamını –devlete bile değil- hükümete bağlamaktır, hükümetçileştirmektir. DEİK tamam, sırada TOBB, TESK, TMMOB,TURMOB, TÜSİAD ve TUSKON mu va? Öğrencisiz milli eğitim isteyenler gibi, sivil kuruluşsuz ekonomi yönetimi istiyorlar” dedi.

Meslek odalarına düşmanca tutum

Hükümetin meslek örgütlerine yönelik sistemli bir saldırı içinde olduğunu öne süren CHP’li vekil, “Önce TOBB’un seçimlerini iptal ettirmeye kalktılar, bu torba kanunda TOBB’un bazı belgeleri verme yetkisini TİM’e devrettiler. Esnaf ve Sanatkar odalarını kapatmak, merkezi bir oda altında toplamak gibi bir niyetleri yıllardır devam ediyor. TURMOB ve  Mimar Mühendis Odalarının seçim sistemini değiştip bu kurumların idari yapılarına etki etmeye çalıştılar. Bu kurumların yöneticileri  Anayasa’dan kaynaklanan görevlerini yaptıkları için ‘istemezükçü’ ilan edildi, hükümetin hışmına uğradı. Yetkileri ve işlevleri ortadan kaldırılmaya çalışıldı. Meslek odalarına ve örgütlü topluma karşı sürdürülen düşmanca tutum, Türkiye’nin demokraside geldiği noktayı göstermektedir. Örgütlü toplumun, sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının savunucusu olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.