Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Merdiven kazasında TMMOB'dan şok rapor

Merdiven kazasında TMMOB'dan şok rapor

İZMİR Metrosu'nun Üçkuyular İstasyonu'nu meydan çıkışındaki yürüyen merdivenden meydana gelen kazayla ilgili inceleme yapan Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, merdiveni harekete ettiren redüktördeki dişlinin parçalanması sonucunda arızanın meydana geldiğini açıkladı. Bu tür yürüyen merdivenlerde bulunması gereken yardımcı bir fren sisteminin olmadığına dikkat çeken Makina Mühendisleri Odası, bu nedenle merdivenin aşağıya doğru kontrolsüz şekilde kaydığına dikkat çekti.Metro'dan yapılan açıklamada ise periyodik bakımların yapılmadığı iddialarının doğru olmadığı vurgulandı. İzmir'den Metro A.Ş.'den iddialara yanıt

  • Ege Postası
  • 27.02.2015 - 12:17
İZMİR - Metro İstasyonunde yukarı çıkışı sağlayan merdivenin aninden aşağıya doğru hareket etmesi sonucu dün meydana gelen kazada 14 kişi hafif şekilde yaralandı. Merdivendeki yolcular panik yaşadı. Kazanın merdivendeki bakım yapıldıktan 15 dakika sonra meydana geldi. İzmir Metrosu yöneticileri bakım şirketinden rapor istedi. Öteyandan TMMOB Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetimi yaptıkları incelemeyle ilgili açıklamayaptı. Olay yerinde inceleme yapan ekiplerinin ilk belirlemelerine göre yürüyen merdiveni hareket ettiren redüktördeki dişilinin parçalanması sonucunda arızanın meydana geldiğini tespit ettiğini belirten Makina Mühedisleri Odası "Ancak bu tür yürüyen merdivenlerde bulunması gereken yardımcı bir fren sisteminin bulunmaması nedeniyle, merdivenin aşağıya doğru kontrolsüz bir şekilde kayarak yaralanmalara sebep olduğu anlaşılmaktadır" açıklaması yaptı.

Üçyol Metro'da yürüyen merdiven faciası: 14 yaralı... HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ!!!

Asansör ve yürüyen merdivenlerde periyodik bakımların yanı sıra, yılda en az bir kez yaptırılması zorunlu olan periyodik kontrolün yapıldığına dair herhangi bir ibare bulunmadığıne dikkat çeken Oda açıklamasında "Muhtemelen yürüyen merdivenin periyodik kontrollerinin yapılmadığı tahmin edilmektedir. Hatalı imalat ya da malzeme yorulması nedeniyle kırılmış olan dişli önceden tespit edilemese bile, yıllık kontroller yapılmış olsaydı bu tür yürüyen merdivenlerde zorunlu olarak bulunması gereken yardımcı fren sisteminin olmadığı tespit edilerek kaza önlenebilirdi. Bu nedenle, her tür asansörlerin ve yürüyen merdivenlerin aylık düzenli bakımlarının yanı sıra, yıllık periyodik kontrolleri zorunlu yönetmelik kapsamında mutlaka yaptırılmalıdır" denildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kazanın meydana geldiği perşembe günü akşam bir tv kanalında, "1 yaralımız var. 14 vatandaşımız kazadan etkilendi. Yürüyen merdivenin durması ve ters dönmesiyle bir dengesizlik oldu. Merdivenin bakımı yapıldıktan 15 dakika sonra bu kaza olmuş. Kazadan etkilenenlere geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Hepimize geçmiş olsun" dedi.

METRO'DAN YANIT GELDİ

İzmir Metrosu Üçyol İstasyonu’nda dün akşam saatlerinde meydana gelen kazanın ardından bazı basın kuruluşlarının haberlerinde yer alan “periyodik bakımların yapılmadığına” yönelik iddialarla ilgili İzmir Metro A.Ş tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
“26 Şubat Perşembe saat 17.22’de Üçyol İstasyonu Meydan çıkışı yürüyen merdiveninde yaşanan ve birinin kırık birinin de incinme nedeniyle 2 yolcumuzun yaralandığı kaza sonrası soruşturmalar ve incelemeler ciddiyetle devam etmektedir.
 
İzmir Metrosu olarak sunduğumuz yolculuk hizmeti, istasyona girip istasyondan çıkana kadar bir bütün olup, en hassas olduğumuz konuların başında güvenlik gelmektedir. Bunu, 15 yıllık işletmecilik sonuçları da ortaya koymaktadır.
 
Yürüyen merdivenlerimiz ve asansörlerimizin tamamı yetkili ve uzman şirketler tarafından yapılan periyodik bakım ve onarım hizmeti altındadır. Bakım yükümlülüğü şu anda OMAK LİFT şirketi tarafından yerine getirilmektedir ve düzenli bakımları her ay aksamadan yapılmaktadır.
 
Bunun dışında ayrıca, bakım firması ile aramızdaki sözleşme gereği “yürürlükte olan kanun, yönetmelik v.s.’nin yapılmasını yasal olarak zorunlu kıldığı işler ve belgeler bakım yetkilisi tarafından alınır” koşuluna uygun olmayan bir durum tespit edilirse gereği yapılacaktır.
 
Yaşanan kaza nedeniyle üzüntümüzü tekrar iletirken konuyu kamuoyu bilgisine sunarız.”




"KOCAOĞLU UYARILARI CİDDİYE AL"
Öte yandan, İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan İzmir Metrosu Üçyol Durağında yürüyen merdivendeki arıza sonrası meydana gelen kazada yaralanan İzmirli hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerini iletti.

Üçyol Metrosu’nda yaşanan kazanının üzücü olduğunu, İzmirli hiçbir hemşerimizin canının yanmasının kabul edilir bir durum olmadığını belirtti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocoğlu’na daha büyük felaketlerin yaşanmaması için hassasiyete davet eden Doğan, Kocaoğlu’nu bugüne kadar yaptıkları uyarıların dikkate alınmadığını vurguladı. İzmirli hemşehrilerimize büyük geçmişler olsun dilediğini söyleyen Doğan konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada şunları kaydetti: “Bu kazanın nedeninin değerlendirilmesi konusunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na çağrıda bulunuyoruz. İzmir Metrosu’nun önümüzdeki süreçte daha büyük sıkıntılara yol açmaması için en azından son 10 yılda biten bölümünü bir daha gözden geçirilmesini diliyoruz. Metro inşaatının son 10 yıllık bölümünün ehil eller tarafından yapılmadığını, bu bölümün ihalesinin başarılı bir şekilde yapılmadığını hepimiz biliyoruz. Bu kadar kısa mesafenin bu kadar uzun sürede bitirilememesine rağmen metro inşaatının güvenli bir şeklide seyahat edilecek bir metro olmadığını söylüyoruz. Çünkü metro daha inşaat safhasındayken olumsuz sinyaller vermeye başladı. Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden birisi olan ve dünyanın sayılı üniversiteleri arasına giren ODTÜ gibi bir üniversitemizin metroyla ilgili hazırladığı raporların İzmirli hemşehrilerimizin can güvenliğini tehlikeye atan raporlar bile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından dikkate alınmamıştır.”

Son günlerde gündeme gelen projede İzmir Metrosu Göztepe İstasyonu’nda gözüken 4 adet çıkıştan birinin altyapı maliyetlerinin karşılanmasına rağmen yapılmadığı yönündeki iddialara da dikkat çeken Doğan, “Göztepe istasyonunda iptal edilen merdiven yapımının birisinin iptal edildiği yönünde iddialar var. Eğer bu iddialar doğruysa madem iptal edilecekti neden buralara kazıklar çakıldı, zemin güçlendirildi, beton enjeksiyonu yapıldı. Bu yapılan harcamalar işin uzaması gecikme sonucu gelir kayıpları kamu zararı değil midi? Sayın Kocaoğlu’ndan bu konulara açıklık getirmesini bekliyoruz” dedi. Doğan son olarak aktarmalı sistemi eleştirerek, “Aktarmalı sistem halen İzmirliye çile çektirmektedir. Bu sitemle raylı sisteme aşırı yükleme yapılmaktadır. Ancak İzmir’deki mevcut raylı sistem bu yükü kaldırmamakta ve vatandaşları mağdur etmeye devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.