Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mahkemeden beraat çıktı: Kordon'a telif müjdesi!

Mahkemeden beraat çıktı: Kordon'a telif müjdesi!

Yargıtay’ın eğlence mekanlarında televizyon ve radyo aracılığıyla müzik yayınları yapılmasının hak ihlali olmadığı yönünde karar vermesinin ardından davalar düşmeye başladı. İzmir 2. Fikri ve Sinai Haklar Ceza Mahkemesi görülen davalarını düşürdü, beraat kararı verildi. Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı da, “Ödediğimiz paralar var. Binlerce lira ceza çıktı. Üstüne polis baskınları yapılarak suçlu gösterildik. Bunun hesabını kim verecek” dedi. Şanlı, karşı dava açacaklarını sözlerine ekledi. Mahkemeden beraat çıktı

  • Ege Postası
  • 15.11.2015 - 14:46
İZMİR - İzmir 2. Fikri ve Sinai Haklar Ceza Mahkemesi, Yargıtay’ın kafe ve barlarda dinlenen müzik eserinin radyodan veya televizyondan yayınlanmasının, yapımcı ve sanatçının mali haklarının ihlali anlamına gelmeyeceğine kararı üzerine beraat kararları vermeye başladı.  Mahkeme, Yargıtay kararı sonrasında savcılık aracılığıyla haklarında işlem yapılan işletmecilerin dosyalarını görüştü. Dosyaları yeniden açan İzmir’deki mahkeme Yargıtay kararına uyarak Kordon başta olmak üzere birçok eğlence mekanının işletmecisi hakkında açılan dosyaları kapatma kararı aldı. Mahkeme, beraat kararları verdi.


Konu ilk olarak geçtiğimiz yıl yapılan polis baskınları ile gündeme gelmişti. Savcılık, telif hakları kanununda yer alan bir maddeye dayanarak başvuru yapan eser sahiplerinin şikayetini değerlendirmiş Kordon’daki mekanlara baskın düzenlemişti. Polis destekli bilirkişiler ile yapılan operasyonlarda mekanda dinlenen müziğin mekanik yada canlı olmasına bakılmaksızın eser sahibinin hakkının çalındığına kanaat getirilmişti. Bunun üzerine yapılan işlem tutanakla tespit edilirken onlarca işletme sahibi hakkında dava açıldı.
Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) ,Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği, Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR), Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜZİKBİR), Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP) ve Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYA-BİR) işletmelerden ayrı ayrı para talebinde bulunmuştu.  Yargıtay’ın kararının ardından konu tam tersine dönerek işletmeciler lehine kararlar çıkmaya başladı. Yerel mahkemelerde görülen dava dosyaları da kapatıldı.



ÖDEDİKLERİMİZİ ALACAĞIZ
Yargıtay kararı sonrasında İzmir’deki mahkemelerden çıkan kararların kendilerini sevindirdiğini belirten Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, “Mantar gibi çoğalan sözde meslek grupları ayrı ayrı başvurular yaptılar. Arkadaşlarımız mahkeme koridorlarında koşturmaktan işlerine odaklanamadı. Müşterilerimizin gözü önünde polis eşliğinde baskınlar yapıldı. Bunları hak etmediğimizi ifade ettik. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile görüştük. Onlara, ‘kimsenin hakkını yemek istemiyoruz, hepsi bir araya gelsin tek elden ödeme yapılsın’ dedik. Buna rağmen bizim iyi niyetimiz suiistimal edildi. Her birisi ayrıca dava açtı. Mahkeme yıllar sonra bizi haklı çıkarttı. Adalet yerini buldu. Onlarca arkadaşımızın ödediği paralar var. Bunların durumu da belli değil. Şimdi esnaflar olarak haksız yere alınanların geri verilmesi için dava açacağız. Buralara ödediğimiz paraları hayır kurumlarına versek en azından nereye gittiğini biliriz. Adeta soygun düzeni kuran bu yapılara mahkemede hesap soracağız” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.