Dolar 32,3723
%-0.34
Euro 34,7305
%-0.22
Altın 2.398,210
%-1.01
Bist-100 10.209,00
%1.62

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Lavrov: Önceden planlı bir saldırı olduğuna inanıyoruz

Lavrov: Önceden planlı bir saldırı olduğuna inanıyoruz

Türkiye ile Rusya arasında ilk üst düzey temas gerçekleşti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'yla telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi. Lavrov, uçağın düşürülmesiyle ilgili, 'Elimizdeki bilgilere göre provokasyona yönelik önceden planlı bir saldırı olduğuna inanıyoruz' dedi.

  • Ege Postası
  • 25.11.2015 - 14:52
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus savaş uçağının düşürüldüğü olayın "planlı bir provokasyon" gibi göründüğünü öne sürdü. Lavrov ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun önümüzdeki günlerde bir araya geleceği açıklandı.

Reuters’ın haberine göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Moskova’da basın toplantısı düzenleyen Lavrov, “Umuyorum ki Rus jetinin düşürülmesi Suriye üzerinde uçuşa yasak bölge kurulmasının sağlanması için kullanılmaz” dedi.

AFP'ye göre Lavrov ayrıca, "Rusya'nın Türkiye'ye savaş açmayı planlamadığını ve Türk halkına yönelik yaklaşımının değişmediğini" söyledi.

"Uçağın düşürülmesinin ardından Türkiye ile olan ilişkilerimizi ciddi bir şekilde gözden geçireceğiz" diyen Lavrov, "Rusya'nın herhangi bir Türk yetkiliyi ağırlama gibi bir planı yok" ifadesini kullandı.


Rus Bakan, "Teröristlerin Türkiye topraklarını kullandıkları sır değil" iddiasında bulundu. 

Türkiye ile Rusya arasında ilk üst düzey temas gerçekleşti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'yla telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi. Lavrov, "Elimizdeki bilgilere göre provokasyona yönelik önceden planlı bir saldırı olduğuna inanıyoruz" dedi. Çavuşoğlu'nun görüşmede üzüntülerini ilettiği açıklandı. 

"Teröristlerin Türkiye topraklarını kullandığı sır değil" diyen Lavrov, "Türkiye'ye savaş açmayacağız" ifadesini kullandı. "İlişkilerimizi ciddi şekilde gözden geçireceğiz" diyen Lavrov'un basın toplantısından satır başları şu şekilde:

-Rus uçağının düşürüldüğü bölgede yalnızca militanlar yok, burada teröristlerin tesisleri de var.

-Türkiye Dışişleri Bakanı bana Türk hava kontrolörlerinin vurdukları uçağın milliyetini bilmediklerini söyledi. Çavuşoğlu, "Türkiye, Suriye'deki militanların tesislerinin bulunduğu toprakları mı korumaya çalışıyor'" diye sorduğumda bana cevap veremedi. Türkiye Dışişleri Bakanı'nın dikkatini, Rus Su-24 uçağının Suriye'de IŞİD'in petrol yataklarını vurduktan sonra düşürüldüğüne dikkat çektim.

-Rus uçağının düşürülmesi olayının uçuşa yasak bölge planını kabul ettirmek için kullanılmayacağını umuyorum. 

-Rusya vatandaşlarına Türkiye'ye gitmemelerini tavsiye etmemizin nedeni, düşürülen uçağımız için intikam almak istememiz değil. Bu tavsiye, objektif nedenlere dayanıyor.

Suriye'nin Bayırbucak bölgesinde Türk hava sahasını ihlal ettiği belirtilen Rus Su 24 tipi savaş uçağına, devriye görevindeki 2 F-16 savaş uçağı tarafından müdahalede bulunulmuştu. Uçak, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında, Suriye toprakları içindeki Bayırbucak bölgesine düşmüştü. Rusya uçağın iki pilotundan birinin karadan açılan ateş sonucu öldürüldüğünü belirtmişti.

"PLANLANMIŞ BİR DURUMDU"
Türkiye'nin Rus savaş uçağını düşürmesi planlanmış bir durumdu” iddiasında bulunan Lavrov, "Uçağı bilmeyerek düşürdüklerinden ciddi manada kuşkuluyuz. Çok planlı bir provokasyona benziyor” dedi.

Bu olayın Suriye konusundaki Viyana görüşmelerine etkisi olacağını belirten Lavrov, "Rusya BM Güvenlik Konseyi’nden teröristlerin nasıl finanse edildiği hakkındaki bilgileri incelemesini isteyecek” diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı ayrıca, “Türkiye'deki Kürtlerin Suriye sürecine dahil olması konusunda Batı'da görüş birliği oluşması gerekiyor” dedi.


ÇAVUŞOĞLU, LAVROV İLE GÖRÜŞECEK
Reuters’ın haberine göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Çavuşoğlu’nun, Lavrov ile yaptığı görüşmede, düşürülen uçak hadisesine ilişkin bilgi verdiğini söyledi.

Bilgiç, “Görüşmede iki bakanın önümüzdeki günlerde bir araya gelmesi kararlaştırıldı” dedi.

Bilgiç, “Görüşmede konuya ilişkin detayların diplomatik ve askeri kanallardan paylaşılması konusunda mutabakata varıldı” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.