Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kordon'daki tarihi Alman Konsolosluğu binası satıldı

Kordon'daki tarihi Alman Konsolosluğu binası satıldı

1. Kordon'daki tarihi Alman Konsolosluğu binasını Selim Gökdemir aldı Kordon'nun simge binalarından biriydi, satıldı

  • Ege Postası
  • 18.05.2016 - 13:16

İzmir 1. Kordon'un simge binalarından tarihi Almanya Konsolosluğu'nun Megapol Group satın aldı. Megapol Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gökdemir binayı restore edip, burada Megapol Modern Sanatlar Müzesi kuracaklarını açıkladı. 

Megapol Group Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gökdemir, İzmir Alman Başkonsolosu Thomas Gerlach ile birilikte düzenlediği basın toplantısında Kordon'un 125 yıllık tarihi konsolosluk binasını satın aldığını, burada Megapol Modern Sanatlar Müzesi açacağını söyledi. 2007 yılında konsolosluğun Balçova'daki yeni hizmet binasına taşınmasının ardından Kordon'daki bina, 3.2 milyon Euro muhammen bedelle satışa çıkarılmıştı. Konsolos Gerlach, satış rakamını açıklamazken verilen bedelin Alman Hükümeti'ni son derece memnun ettiğini vurguladı. Binanın dış restorasyonunun ardından yeni bir iç düzenleme yapılacak. İzmir Alman Başkonsolosu Thomas Gerlach, "İzmir'e görevlendirildiğimde Birinci Kordon'daki Alman Konsolosluğu'nu maalesef terk etmiş durumdaydık. Daha pratik nedenler nedeniyle binayı terk etmek zorunda kaldık. Oradaki bürolarda çalışmalarımızı sürdürmemiz imkansızdı. Bir süreç yaşandı. Neler yapabileceğimizi düşündük. Türk-Alman arkeoloji merkezi yapma düşünceleri vardı. Ama bu sürecin sonunda satış kararı aldık. Almanya Federal Cumhuriyeti Hükümeti bu sonuçtan mutlu olacaktır. Selim Bey'in kazanmasına çok mutlu oldum. Çünkü elinden gelenin en iyisini yapacaktı. İhaleyi başka birisi de kazanabilirdi. Ama böyle sonuçlanması bizi ayrıca mutlu etti. Sizin sanat merkezi projenize büyük bir hayranlık duydum" dedi. 

Megapol Group Yönetim Kurulu Başkanı Gökdemir, modern sanat müzesini toplumun her kesiminin gezebileceğini, müzeye genç sanatçıların katılacağını, müzede yerli ve yabancı eserlerin sergileneceği belirtti. Binanın aslına uygun restorasyonu için bir yıl izinlererin alınması, bir yılın da restorasyonla geçmesini planladıklarını belirten Gökdemir şu bilgileri verdi;

"Küresel rekabete açık bir müze yapmak istiyoruz. Yerli ve yabancı sanatçılar olacak. Bir kentin müzenin dikkat çekici olabilmesi için sadece o kente o eseri görmek için gelebileceğiniz eserlerin de elinizde olması lazım. O nedenle şimdilik sınırlı bir koleksiyonumuz var ama yeni alımlar da yapacağız. Uluslararası müzelerle işbirliği yapacağız. Akdeniz havzasında bizim büyüklüğümüze yakın müzelerle işbirliği yapıp, eser değişimi gerçekleştireceğiz. Dünyayı da takip ediyoruz anlamaya çalışıyoruz. Yeni teknolojilerin anlatıldığı müzeleri geziyorum. Modern sanatta şu anda üç boyut çok trend. Yepyeni bir dünya başlamış durumda. Onu da düşünüyoruz. Bu bir süreç bizim irademiz tek başına yeterli değil. Önce yasal izinleri almamız lazım. Anıtlar Kurulu ve ilgili belediyeden. Bu süreç için bir yıl zamanımız var. O kopseptlerle ilgili tercihimizi de yapacağız. Louvre Müzesi çarpıcı bir örnek. Klasik eserlerel dolu ve ama dijital eserler de var. Üç boyutlu eserler olabilir dijital olabilir, bakıyoruz." 

36 KATLI İKİ KULE
Megapol Group Yönetim Kurulu Başkanı Gökdemir, basın mensuplarının sorusu üzerine gayrimenkul, jeotermal ve gastronomi yatırımlarından da söz etti. Gökdemir, Megopol Urla Evleri'nin ardından Gıda Çarşısı'nda 43 bin metrerakelik Çarşı Kule'nin sürdüğünü ardından Halkapınar bölgesinde 230 bin metrekarelik alanda Megapol City'i yapacaklarını burada 36 katlı iki kule, 500 kişilik tiyatro ve sergi salonu ile öğrenci yurdu olacağını söyledi. Gökdemir, Urla'da Megapol Country projesini gerçekleştireceklerini ifade etti. 

BAYRAKLI'DA SICAK SU BULDU SERA KURACAK
Gökdemir, Bayraklı'da biri 750 metre diğeri 1.3 kilometrek derinliğinde iki kuyu açtıklarını ve 80 derecelik sıcak su ile serada çiçek yetiştireceklerini belirterek, "Elektrik üretimi için 110 dereceyi yakalamak lazım. Dikili'de kuyu çalışmamız devam ediyor. Jeotermale girmemizin nedeni gayrimenkulle ilgili. Elektrik üretecek suyu elde edemezsek bile garimelkulde değerledireceğiz. Dikili'de de elektrik elde edecek suyu bulamazsak orada da sera kuracağız. Bayraklı'da yeterli arazi sağlarsak serada çiçek yetiştireceğiz" dedi.

TAŞLARI KIRIP KUM YAPTI
Megapol Group Yönetim Kurulu Başkanı Gökdemir, Megapol Urla Evleri projesinin tamamlandığını, Urla'da doğal güzelliği ve ekonomik değeri olmayan bir kıyıyı alarak taşları makineyle kırıp kum haline getirdiklerini, denizini yüzülebilir hale soktuklarını belirterek burada bu yıl surf ve yelken önümüzdeki yıl da dalgıçlık okulu açacaklarını, sahil kulübü işleteceklerini ve 'ekonomik balık' sloganıyla gemi restoran açacaklarını söyledi.  (Elif DEMİRCİ /DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.