Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Komşuda büyük yangın

Komşuda büyük yangın

Adada sadece yerleşim birimlerinin çok az olduğu dağlık kuzey kısmına kurulmasına izin verilen rüzgar enerji türbinleri büyük bir yangın felaketine neden oldu. Bir türbin kafasının düşmesiyle çıkan yangında binlerce dönüm ormanlık ve makilik alan ile tarım arazisi kül oldu..

  • Ege Postası
  • 24.10.2014 - 15:14
Çeşme açıklarındaki Yunan Adası Sakız (Chios) yine bir yangın felaketi yaşadı. İki yıl önce 18 Ağustos’ta çıkan ve yaklaşık 50 bin dönümlük bir alanın yandığı Sakız Adası’da, bu hafta iki ayrı yerde çıkan yangında da yaklaşık 5 bin dönümlük alan zarar gördü. İlk olarak 20 Ekim Pazartesi günü saat 20:20’de adanın kuzeydoğusunda yer alan Kardamila köyünde henüz çıkış nedeni belli olmayan yangında çam ağaçları ve makilik alan yanmaya başladı. Yangına 50 personel ve 17 araçla müdahale eden orman yangın ekibine 26 gönüllü de 7 araçla destek verdi. Saat 01:30’da kontrol altına alınan yangın, saat 03:00 sıralarında söndürüldü. 

RES TÜRBİNİNİN KAFASI ALEV ALDI VE DÜŞTÜ
22 Ekim Çarşamba günü ise bu kez adanın kuzeybatı bölgesinde yer alan Melanios köyü yakınlarında saat 13:00’te yangın çıktı. Elde edilen bulgulara göre yangına Melanios köyü yakınlarındaki rüzgar enerji türbinlerinden bir tanesi neden oldu. Pervane ve dinamo kısmının bulunduğu kafa kısmının yere düşmesiyle başlayan yangın şiddetli rüzgar nedeniyle de kısa sürede yayıldı. Adadaki tüm yangın söndürme ekiplerine ilave olarak Atina’dan 15, Midilli’den 8 uzman ve 35 gönüllü de 2 gün boyunca yangına müdahale etti. Ayrıca gelen iki yangın söndürme uçağı şiddetli rüzgar nedeniyle ilk saatlerde bir şey yapamadı. Şiddetli lodos yangının kuzeydeki Neniturya ve Agios Galas köylerine doğru 3 kilometrelik bir koridorda ilerlemesine yol açtı. Henüz sonbahar yağmurlarının başlamamış olmaması, kuru otların yangını tetiklemesine yol açtı. Yangın söndürme araçları, Sakız merkeze 60-65 km mesafedeki adanın en kuzeyinin dağlık ve bakir bu bölgesine ancak 2 saatte ulaşabildi. Bu arada yüzlerce dönüm zeytinlik ve makilik alan alevlere yenik düştü. Ekiplerin cansiperane mücadelesiyle yangın ancak bu sabah itibariyle kontrol altına alınabildi. Sakız adasının önde gelen internet haber portallarından  HYPERLINK "http://www.alithia.gr" www.alithia.gr ve  HYPERLINK "http://www.politischios.gr" www.politischios.gr sitelerinin detaylı olarak saat verdikleri her iki yangının sonrasında yaklaşık 5 bin dönüm yeşil alan ve tarım arazisi kül oldu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.