Dolar 32,4444
%-0.13
Euro 34,7413
%-0.66
Altın 2.438,780
%0.1
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kocaoğlu Ege Postası'na konuştu: Masada siyaset!

Kocaoğlu Ege Postası'na konuştu: Masada siyaset!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Postası’na konuştu. Ege Postası’nın politika muhabiri Sercan Avcı ve Kocaoğlu’nun buluşmasında masada siyaset vardı. Kocaoğlu Ege Postası’na konuştu

  • Ege Postası
  • 20.04.2015 - 09:05
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’yla hafta sonu kent merkezinin yeşil alan deposu, emektar Fuar’da bir araya geldik. Fuar’da İZFAŞ’ın önündeki kamelyada bir araya geldiğimiz Kocaoğlu, bu yıl ilk kez kamelyada oturduğunu söyledi. Uzun süredir yaptığımız röportaj çağrısına olumlu yanıt veren Kocaoğlu’yla ilk kez böyle bir fırsat yakalayınca güzel havada çaylarımızı yudumladık, zamanın da darlığıyla sadece siyaset konuştuk. Ne de olsa Başkan Kocaoğlu, hizmetlerini, yaptıklarını, yapacaklarını sıklıkla dile getiriyordu. Fuar içinde koşanların, yürüyüş yapanların Aziz Bey’i gördükçe yanına koşması, sarılmasıyla kentin belediye başkanının vatandaş tarafından ne kadar çok sevildiğine bizzat şahit oldum.

Genel seçim sürecinde sahada olacak mısınız'
Belediye başkanları sahada tabiî ki olacak, olmalı…Görevi gereği sahada olmalı. Sorunları tespit için, dinlemek için yapılan işleri denetlemek için sahada olmalı. Yine sahada olacağız. Belediyeler yaptıkları işlerle vatandaşla kurdukları diyalogla, ihtiyaçlara çözüm üretmeliler. Ben öyle yapıyorum. Yerel seçimde de öyle yaptım, genel seçimde de öyle yapacağım. Köylere gidiyorum. Çalışacağım, vatandaşların takdirine sunacağız. CHP’nin İzmir’de 7 Haziran seçimlerinde çok başarılı olacağına inanıyorum.

Sonuca yönelik bir tahmininiz var mı'
Bir tahminim yok…Vatandaşın verdiği oylara göre milletvekili çıkacak. 100 oyla 1 vekil kazanıyorsunuz,1 vekil kaybediyorsunuz. Çok faktör var. 2015 seçimlerinde CHP’nin 2011 seçim sonuçlarına göre daha başarılı sonuç alacağını düşünüyorum.

Seçim tecrübeniz fazla…Seçim zamanları sahada oldum dediniz, olacağınızı da söylediniz. Alandaki milletvekili adaylarına öneriniz'
Vatandaşı dinlemek gerekiyor. Vatandaş sizi çok az görüyor. Siz çalışmadığınızdan gezmediğinizden dolayı değil. Saha büyük. Denk gelmesi tesadüflere bağlı bazen. Gören vatandaş derdini söyleyecek. Onu samimiyetle dinlemek ve savunma yapmamak gerekiyor.  Dinleyeceksiniz. Bakışınız, vücut diliniz vatandaşı etkileyecektir. Burası bir tiyatro sahnesi değil. Gerçeğiniz neyse, kendinizi olduğunuz gibi göstermeniz gerekiyor. Tiyatrocu aldığı rolü oynar. Samimi siyasetçi kendini oynamalı.


Partiniz CHP, her iki bölgeden 13’er milletvekili adayını önseçim ve kontenjanla oluşturdu…Listeye baktığınızda ne yorum yaptınız'
Bana göre liste çok güzel. Önseçim sonuçları çok iyi çıktı. Atamalarda zaten bize laf düşmüyor. Onlarda iyi…Eleştirmeye başlarsak her partinin 26 adayı da eleştirilebilir. Başarılı olacaklarına inanıyorum.

Mustafa Moroğlu, Hülya Güven , Altan İnanç, Hüseyin Sezer gibi size yakın isimler önseçimde geride kaldı. Bu isimlerin sizden dolayı çizik yediği yorumları yapılıyor. Doğru bir değerlendirme mi bu'
Öyle bir şey söz konusu değil. Ben bir defa tarafsızım dedim. Tarafsız kalmam doğruydu. Önseçim istiyorsun, bunu isterken Büyükşehir Belediyesi’nin gücüyle liste belirlemeye çalışırsanız olmaz. Ben delegeyle yapılmasını savunuyordum, üyeyle yapıldı. Herkes yarıştı sahada aldıkları oya göre sıralandılar. Aziz Kocaoğlu’nun adayı diye bir şey yok.

Mevcut vekillerden bazılarını istemediğinizi Genel Başkan’a söylediğiniz iddia edildi, basında da yazıldı.
Genel Başkan’la falancanın aleyhinde konuşmuşum diye çıkan haberlerin hepsi asparagastır. Genel Başkan’a bir isim önermedim. Kimse için de olmasın demedim. Sırtınızı yaslayın düşünün. Bu Aziz Kocaoğlu, Genel Başkanı kürsüden çağırdı. İzmir’den aday olun dedi. Arkasından anında önseçime girin dedi. Genel Başkan geldi kabul etti. Çağıran davet eden Genel Başkan’dan başkasına taraf olur m? Gidip Genel Başkan’a şu olsun bu olmasın der mi… Bu iddiada bulunanlar bu soruya cevap versinler.

Genel Başkanı davet ettiniz ve neticede Kemal Kılıçdaroğlu İzmir’den aday oldu. Sorumluluğunuz arttı mı'
Evet. Ev sahibiyiz. Çağıran durumdayız. Hem Genel Başkanı çağır hem önseçime gir de kalk ev sahibi olarak Ahmet’i, Mehmet’i destekle. Bu olmaz. Sorumluluğumuz büyük.


Davet fikri nasıl oluşt? Bir sabah kalkıp ben çağırayım mı dediniz. Planlı bir şey miydi'
Genel Başkan’ı çağırsak seçime İzmir’de renk katsak diye düşünüyorduk. Davet ettiğim günden 3-4 gün önce Genel Başkanı çağıralım fikri oluştu bende. Önseçim belli olmuştu. Önseçime girmesi yönünde de bir çağrı yapsak ölçü kaçar mı diye düşündüm. O sabah hanımla birlikte kahvaltı yaparken, “Belki kürsüden Genel Başkan’ı İzmir’den önseçime çağırırım” dedim. Kürsüye çıkınca da söyledim.

AK Partili belediye başkanları  “Büyükşehir AK Partili belediyelere hizmette ayrımcılık yapıyor” diyor ve sizi Başbakan’a bile şikayet ettiler. Son çalıştayda CHP’li Tire Belediye Başkanı Büyükşehir’in AK Partili belediyelere daha hızlı ve daha çok hizmet ettiği yönünde serzenişte bulundu. Her iki tarafı da memnun edemiyorsunuz anlaşılan.
2004’te geldiğimde 57 belediye başkanı vardı. 13-14’ü AK Partiliydi. DYP’li vardı 7-8 tane…ANAP’lılar vardı. Genç Parti’den vardı. Hepsiyle iyi geçindim. Siyaseti eğer ayrım yapmadan yaparsanız, adil davranırsınız böyle problemler çıkar. Seçim arifelerinde olur genellikle. Doğru bildiğim yolda 11 senedir yürüyorum. 8 Haziran’dan sonra hep beraber oturup işimize bakacağız. Ayrım var mıymış yok muymuş ortaya çıkacak. Belediye başkanının ayrımcılık yapıp yapmadığı 5 seneden belli olur. A İlçesinin bir projesi var. Destek istiyor, yahut siz yapacaksınız. Proje bitmemiş, temel atamıyorsunuz, inşaat yapamıyorsunuz. O safhada az yatırım gidiyor. Bugün kantarın topuzu bir tarafa kaçmış gibi gözüküyorsa yarın diğerine doğru da döner. Sonunda dengelenir.

Özellikle AK Parti’nin hedefinde öncelikle siz varsınız. AK Parti’nin diğer illerdeki belediye başkanları bile sizi hedef alıyor. Ankara, Kocaeli örnekleri var. İl başkanı Bülent Delican sizi eleştiriyor, Milletvekilleri sizi eleştiriyor. Neden özellikle Kocaoğlu eksenli bir muhalefet yapıyor AK Parti'
Genel seçimde olsa yerel seçimde olsa nasıl basın en fazla bizi yazıyor çekiştiriyorsa, siyasetçide oyunu arttırmak için Büyükşehir’i eleştiriyor, Başkanını çekiştiriyor. Belediye başkanları meslektaşız biz. Bu işin nasıl oluğunu biliyoruz. Hem Ankara hem Kocaeli belediye başkanlarının yaptığı yanlıştı. Biz gereken cevabı verdik. Siyaset konuşmaya mecbur etmeyeceksiniz. Sonuçlarına katlanırsınız. Kocaeli’nden o kadar çok destek geldi ki…”Aziz Bey iyi cevap verdin aferin”  İzmir’den 100 kişi dediyse, Kocaeli’nden 200 kişi dedi. Kocaeli’ye de faydamız oldu.


AK Partili vekiller Rıfat Sait, Aydın Şengül, Ali Aşlık ve İlknur Denizli en çok sizi eleştirenler listesinin başındaydı ama 2015 aday listesinde yer bulamadılar. Nasıl değerlendiriyorsunuz'
Onlar çok eleştirdi ben fazla cevap vermedim onlara. İzmir’de Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkanı’na vurmak çıtayı yükseltiyor diye kanaat var. En yukarıdan siyasete giriyorum diyor kendi kafasında. Medyada daha fazla yer alıyor ama onun bir de ceremesi var. Toplum ona göre değerlendiriyor. Bunu da çekeceksin. Benden çekmeyecek. İzmirlilerin vereceği nottan çekecek.

AK Parti 2011’den sonra İzmir’de 2015 için yine bakan kozu oynadı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu aday. Eroğlu formülü tutar m? Etkisi ne olur'
Veysel Bey’i DSİ’den beri tanıyorum. Şahsına çalışmasına bir şey söylemeye bana laf düşmez. İzmir’de çok büyük prim yapar m? Hayır ben sanmıyorum. Niye İzmir’e gönderdiler. Göletler barajlar sulama yatırımlarının sözünü verecektir. Projeler açıklayacaklardır. 35 Proje de demişlerdi. Hangileri yapıldı bu projelerden bugüne kadar. Bunları milletvekillerimiz, hemşerilerimiz masaya yatıracaktır. İzmirliler görecektir.

Bir siyaset muhabiri olarak CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter’le aranızda bir soğukluk var yönünde elektrik alıyorum. Bunu da toplantılarda esen soğuk rüzgarlara dayanarak, yan yana geldiğinizde gördüğüm tabloya yönelik söylüyorum.
Sen elektriği yanlış alıyorsun. (Gülüyoruz) Benim tarafımdan bir sıkıntı yok. Bedri Bey tarafından da olduğunu sanmıyorum. Bedri Serter’i çok eskiden beri tanırım. En ufak bir problemim olmadı. Bu yakıştırılırsa buna şartlanılırsa acaba bir şey mi var diye bakıldığında bir şeyler çıkartılabilir gazeteciler ama böyle bir şey söz konusu değil.

Soğukluk demeyelim de İl Başkanı’nın yetersiz olduğunu düşünüyorsunuz gibi…
Yanlış düşünüyorsun.  Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda çok çetin bir mücadele verdim. Mutlaka öğrenme dönemi acemilik dönemi oluyor. Bedri Bey için bugün olumsuz konuşmak çok doğru değil. İyi niyetli düzgün, partili olduğunu biliyoruz. Ticari ahlakını da biliyorum. İl başkanlığı apayrı bir şey. Bedri Bey bu süreci geçirecek. Seçim önemli bir sınav il başkanları için. Bedri Bey’in başarılı bir şekilde bu süreci geçireceğini düşünüyorum. Umuyorum da.



2014 yerel seçimlerinde belediye başkanlarının yarısı değişti. Yeni başkanların bir yılını nasıl buldunuz. Geçer not aldılar mı sizden'
Her belediye başkanının ilk birinci yılı yapılacak işleri yaptı mı ona bakılır. Başarı giderek tırmanarak çabalayarak elde edilir. Hiçbir arkadaşımızı başarısız olarak nitelendirmiyorum. Hepsi gayretli, istekli. Çalışıyorlar. Meyvesini alacaklardır. Birisi daha fazla alır birisi daha az alır. Son sözü seçmen söyleyecek.

Parti yöneticilerinin, partililerinizin aktarmalı sisteme yönelik endişesi var. Sandığa olumsuz yansıyacağını düşünüyorlar. Bunu size son çalıştayda da ilettiler. Aktarmalı sistem oy kaybına neden olur m? Partililerinizi endişesi yerinde bir endişe mi'
29 Haziran’dan bu yana aktarmalı ulaşımda bütün dar boğazları her hafta toplanarak aşıyoruz. Şuan da vatandaşlar inme binme hariç daha hızlı ve güvenli işine evine gidiyor. Aktarmalı sisteme yönelik memnuniyet testleri yapıyoruz. Çapraz sorgulamada memnun oldukları ortaya çıkıyor. Trafiğin rahatladığını görüyoruz. İndi bindi konusunda engelli ve çok yaşlı vatandaşların dışında aktarmalı sisteme itirazları doğru bulmuyorum. Engelli ve yaşlı vatandaşlarımız telefonla aradıklarında engelli araçlarımız var, hastaneye başka yerlere götürme olanağımız var. Tek bilet 90 dakikalık uygulama aktarmalı sistemin alt yapısıydı. Aktarmalı sistemin vatandaşın cebine yansıması sıfır. Sadece belli yerlerde inip binecek. Raylı sistem arttığı müddetçe entegrasyon artıyor aktarmalı sistem devam edecek. Burada bizim Üçyol - Üçkuyular metro uzadı. İki müteahhit bıraktı, yerde problem çıktı. Şükür sonunda bitti. 2011 seçimlerinde milletvekili adayları Hatay’dan oy alamayacağız, ne yap et metroyu hallet dedi. Ben dedim ki oyumuz artacak. Eksilmeyecek merak etmeyin. Seçimden sonra Hatay bölgesinde oylarımız arttı.Samimiyetle çalışıyoruz. Herkes görüyor.

Ve çöp konusu. Seçim dönemleri hep konuşuluyor, gündeme geliyor. Yamanlar için bir süreç işliyor. Bu kez olacak mı'
İnşallah belirlediğimiz yerde Yamanlar’da olacak. İnşallah 7 Haziran 2015 seçimlerine kurban olmaz. Yapmak zorundayız. Yapacağız. Yapılmak istenen proje belli. Ben buna karşıyım demekle olmaz. Özellikle, iktidar partisi milletvekilleri bu işten sansasyon yakalamak istedi. Yer göstermediler. Bulduğum yeri beğenmediler. 16-17 kurumdan görüş alarak yeri belirledik. Kendi kafama göre belirlemiyorum ki…Yapıcı olmak gerekiyor. Bizim işlerimizi Ankara’da iktidar partisi olarak bakanlıklarda takip etselerdi onlarda büyüyecekti biz de büyüyecektik. Karşılarında Büyükşehir Belediye Başkanı kıskanmıyor. Kim iyilik yaptıysa bağıra bağıra söylüyor. Yerel seçimde defalarca Binali Bey’e (Binali Yıldırım) teşekkür ettim. Bunu kullanmadılar.

Üçüncü döneminiz ve İzmir’de bir rekor kıracaksınız. Son döneminiz m? Böyle bir algı var kentte ve partililerinizde…
Daha belli değil.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.