Dolar 32,2968
%-0.13
Euro 34,7962
%-0.04
Altın 2.405,040
%0.48
Bist-100 10.277,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kiraz’ın 'arsa mağdurları'

Kiraz’ın 'arsa mağdurları'

Kiraz’da ilçe belediyesi tarafından planlanan soğuk hava deposu ve pazaryeri projesi halkı hem evlerinden hem de arsalarından etti. İğdeli Köyü’ndeki 40 yıllık evlerine tahliye emri gelen 30’a yakın hak sahibi yaşanan durumla birlikte yeni bir şokla karşı karşıya kaldı. Yargıya gitmeye hazırlandıklarını belirten vatandaşlar, “Biz terörist miyiz'” diyerek belediye ve Orman Bölge Müdürlüğü’ne tepki gösterdi. Belediye köylüyü yerinden etti

  • Ege Postası
  • 27.08.2015 - 16:02
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Geçen yıl yayınlanan Bütünşehir Yasası ile birlikte daha önceden İğdeli Mahallesi tüzel kişiliğine ait 30’a yakın taşınmazın ilçe belediyesinde devri sancılı bir süreci de beraberinde getirdi. Belediyenin planladığı iki projede köylünün yaşam alanlarını tercih etmesi krize yol açarken, yöre halkı 40 yıllık evlerinde hem “işgalci” konumuna düştü, hem de “arsa mağduru” oldu.
 
 “KÖYLÜNÜN MALI KÖYLÜ’DE KALSIN” İSYANI
Geçtiğimiz yıl yayınlanan yasa gereği Kiraz Belediyesi’ne devredilen İğdeli Köyü’ne ait orman vasfını yitirmiş arazilerle ilgili alınan son karar vatandaşlarla belediyeyi karşı karşıya getirdi. Köy tüzel kişiliğinden ilçe belediyesine devredilen ve aralarında çoğunluğu tek katlı köy evleri, çeşitli büyüklükte arsalar, depolar, iş yerleri ve bağ ile bahçe alanlarının yer aldığı taşınmazların kullanım kararındaki değişiklik kararı vatandaşı isyan ettirdi. 2007 yılından bu yana mahkemelik olan ve Orman Bölge Müdürlüğü tarafından tahliyesi istenen söz konusu araziler Kiraz halkını sıkıntıya soktu.
 
PAZARYERİ İÇİN KÖYLÜNÜN EVİ YIKILACAK
Yasa sonrasında birçok ilçede ihaleye yolu ile köylüye satılan söz konusu arsalarda kendi tasarrufunu kullanan Kiraz Belediyesi, İğdeli’de 1975 yılından bu yana köylünün ikamet ettiği ve tarım faaliyetlerinde kullandığı araziler için pazaryeri ve soğuk hava deposu projesi hazırladı. Ancak, belediye boş arsa vasfındaki diğer 21 taşınmaz yerine hali hazırda köylünün ikamet ettiği ve tarım için kullandığı arazileri tercih edince vatandaşların da mağduriyeti gündeme geldi. Aileleriyle birlikte toplam 40 kişinin “arsa mağduru” olduğunu aktaran yöre halkı, Orman Bölge Müdürlüğü’nden gelen tahliye emri ve belediyenin izlediği tutum sonrasında adeta şoka uğradı.
 
MAHKEMEYE GİDECEKLER
Daha önceden orman arazisi vasfına sahip olan “2B” kapsamına ayrılacak arazilerde tapularını alabilmek için onca uğraş vermelerine karşın Orman Bölge Müdürlüğü’ne yönelik girişimlerinden de sonuç alamayan halk, duruma itiraz ederek mahkemeye gideceklerini ve yaşam alanlarını savunmak için yeniden dava açacaklarını duyurdu.
 
“BİZ TERÖRİST MİYİZ'”
Yaşananlara isyan eden köy sakinleri, kendilerine gönderilen tahliye emrini tanımadıklarını ve direneceklerini söyleyerek, “Burada bize babamızdan, dedemizden kalan 40 yıllık köy evlerimizde ve tarım arazilerimizde kalıyoruz. Bağımız, bahçemiz, evimiz, ailemiz, her şeyimiz burada. Yaşanan bu durum adeta rezilliktir. Ömrümüzü buraya verdik. Dünya kadar para harcadık. Şimdi gelmiş bizi zorla tahliye etmek istiyorlar” dedi.
 
“BELEDİYE YERİMİZE GÖZ DİKTİ”
İğdeli Köyü halkı evleri yıkılacak diye korkudan uyuyamaz olduklarını dile getirdi ve “Madem pazaryeri yapılacak, onca boş alan var, neden bizim evlerimiz seçiliyo? Biz şimdi nereye gideceği? Sokakta mı kalalı? Diğer yandan, belediye encümeninde görevli isimlerin de aynı durumda evleri var. Neden onlar tahliye edilmiyor da bizler kapı önüne koyuluyoruz'” şeklinde açıklama yaptı. 
 
VATANDAŞTAN SİYASİ BASKI İDDİASI
Konuyu mahkemeye taşıyacaklarını ve dava açacaklarını duyuran İğdeli sakinleri, belediye yönetiminin son yerel seçimlerde büyük oranda CHP’ye oy çıkan köylerinden siyasi intikam aldığı yönünde iddialarda da bulunarak “Belediye ve Orman Bölge Müdürlüğü bizi yerimizden etmek istiyor. Belediyenin bizim haklarımızı savunması gerekirken, bu şekilde hareket etmesine şaşırdık. Lütfen bu yanlıştan bir an önce dönülsün” dedi ve yaşadıklarına isyan etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.