Dolar 32,5225
%-0.05
Euro 34,9729
%0.41
Altın 2.435,830
%0.52
Bist-100 9.775,00
%0.54

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çalkaya ile dobra dobra siyaset

Çalkaya ile dobra dobra siyaset

17 yaşından beri siyasetin içinde olan, 12 yıldan bu yana CHP’den Balçova Belediye Başkanlığı yapan Mehmet Ali Çalkaya ile siyaset konuştuk. Başkan Çalkaya yine dobraydı…Parti içi önemli mesajlar verdi.

  • Ege Postası
  • 27.08.2015 - 12:17
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ -  Balçova Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Ali Çalkaya….Sol dünya görüşünden ödün vermeyen, parti içinde dobralığıyla bilinen, kentin çalışkan belediye başkanlarından Çalkaya ile  17 yaşından beri içinde olduğu siyaseti konuştuk. Çalkaya her zamanki gibi dobra açıklamalarda bulundu, en özel mesajları Ege Postası aracılığıyla verdi.

ERTELENMESİ İYİ OLDU
Delege seçimlerinin ertelenmesinin doğru bir adım olduğunu ifade eden Çalkaya, “ Şehit haberlerinin geldiği bir ortamda parti içi yarış hoş değildi. Ertelenmesi iyi oldu. Ülkede durum karışıkken ben parti içi mücadeleyi içime yediremiyordum. Bir yasal zorunluluktu, ertelenmesi iyi oldu. Önseçimin etkin olmaya başladığı dönemlerde delege seçimlerinden başlayarak kongreler önem taşır. Böyle olunca  herkes kendini parti içinde ifade etmeye çalışacak. Ülkedeki gidişat kötü yerlere gidebilir. Yarın sırt sırta vereceğimiz insanlarla bu süreçte delege seçimlerinde kırılma doğru olmazdı” dedi.

ÖNCE ÇALIŞ DİYECEKSİN SONRA KARIŞMA BU OLMAZ…
CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır ve Ali Yiğit’in “delege seçimleri ve kongre sürecine belediye başkanları karışmasın” çağrısına tepki gösteren Çalkaya, şunları söyledi;
“O teklifi yapanlardan bir tanesi  Ali Yiğit’ti…Bana milletvekili aday adaylığı sürecinde 5 sefer geldi. 10 kişilik bir liste yazdım o ‘üçe indir’ teklifinde bulundu. Beni işin içine kendisi çekti yani…Seçildikten sonra  dönüp de ‘belediye başkanları bu işe karışmasın’ demek abesle iştigal…Onu söyleyen insan önseçim döneminde kapımı çalıp ‘bana destek ver’ demezdi herhalde…Benden bütün  gücümü kullanmamı istedi. Önseçim döneminde ‘çalış’ diyeceksin sonra belediye başkanları geride kalsın diyeceksin. Bu işin doğasında yok. Herkes koşturacak. Adam her ilçede üye kaydı yapıyor sonra belediye başkanı karışmasın…Milletvekilleri de olmasın o zaman. Herkes kendi kendini götürsün. Üstün körü söylenmiş yanlış bir söylem. Genel Başkanımız zaten belediye başkanlarına ‘çok işin içine girmeyin’ dedi. Orada bile bazı belediye başkanları söz alarak başkanların neden karışması gerektiğini ifade ettiler. Ben yine de müdahil olmamaya özen gösteriyorum. Bu süreçte birini arayıp ‘şunu delege’ yapın’ demedim."

İKTİDAR OLMAMIZ GEREK
Olumsuz sonuçlanan koalisyon görüşmelerinde partisinin sergilediği tavrı beğendiğini ifade eden Çalkaya, “Ben daha ilk gün  iktidar olunması gerekliliğini söyleyenlerdenim. Bu AK Parti’yle olur olmaz. Elinizdeki malzeme bu… Seçim iktidar olmak için yapılır.  Eğer tek başına iktidar olamamışsanız MHP’nin yaptığını yapamazsınız. Ben çekiliyorum hiçbir şey yapmayacağım. Böyle şey olmaz. Partiler iktidar olmak için yarışır. Sol 30 yıldır iktidar değil. Her gün vatandaşlar geliyor. Ağlıyor ağlatıyor. Öyle dramatik şeyler var ki. Bu insanlara iş gerekiyor. Bir kalemde 50 bin İmam Hatip’linin işe alındığı bir dönemde iktidar olman lazım, bakanlığa sahip olman lazım. Üretimi döndürmen lazım, iş olanakları sağlaman gerek. Sonuçlar açıklandığı anda iktidar olmamız gerektiğini söyledim. Acaba şöyle mi olur, böyle mi olur demedim. Süzgeçten de geçirmedim. İktidar olmak zorundasınız. İlkelerinizi koyarsınız olur olmaz ama çalışırsınız. CHP’de bunu yaptı” ifadelerini kullandı.

GENEL BAŞKANIMIZA ÖVGÜ VAR
Çalkaya, 1 Kasım’daki erken seçim için şu değerlendirmeyi yaptı;
“ 2 ay da seçmenin tavrı değişir mi. Tartışılır ancak 2 ay içinde yaşadıklarımız…Her gün şehit haberleri geliyor. Ekonomi durma noktasında. Dolar aldı başını gitti. Her şey değişebilir. Ben Balçova’da dolaşıyorum seçmenle konuşuyorum. MHP’liler bile Genel Başkanımızın süreci götürmesinden memnun. İyi götürdü diyorlar. Genel başkanımızın akıl verir gibi ders verir gibi siyaset yapması bize artı olarak yansıyacaktır.”

BEDEL ÖDEDİM TAVİZ VERMEDİM
Belediye başkanı olarak siyasi mesajlar vermesi nedeniyle herhangi bir korku taşımadığının altını çizen Çalkaya, “ Meclisleri takip ediyorsanız benim iktidar partisinin baskısından çekinmediğimi görürler. Ben düşüncemi söylerim. Acaba müfettiş gönderirler mi, acaba buradan pres yaparlar mı düşünmem. Bildiğim doğruyu tarttığım doğruyu sonuna kadar savunurum: Bunun sonu ölüm. 12 Eylül öncesi siyaset yaptım. Tereddütsüz inançlarım değerlerim için yaşamın verileceğini düşünenlerdenim. Siyaset kendini bir yere taşımak için yapıyorsanız tehlikelidir. Düşüncelerinizi iktidar yapmak istiyorsanız belediye başkanı da konuşacak, koşturacak. Burada önemli olan kendinizi mi pazarlıyorsunuz, düşüncelerinizin mi iktidar olmasını istiyorsunuz. Belediye başkanı olamayabilirim. Benim düşüncem iktidar olacaksa ben çekilirim. Benim düşüncelerim iktidar olmalı. 17 yaşında kendime bir doğru buldum o yaştan 23 yaşıma kadar bedel ödedim, mücadele ettim, taviz vermedim. Üstümden silindir geçti. Ben erozyona uğrayanlardan değilim. Dünya görüşüm ilkelerim sağlam. Çünkü bunarlı anlattım insanları örgütledim. Bunları sırtını dönersem bitersin. Bugün sosyal demokrasiye her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Toplum yobaz bir sistemin içerisinde bir yanda uç noktalara gitmez. Belli bir limitte kalır. Bunu yavaş yavaş eritmek gerek. Sosyal demokrasi gerek bu ülkeye. Türkiye üretmeli ve ürettiğini paylaşmalı. Herkes yarattığı değerleri özgürce yaşamalı. Özgürce yaşamak için kurallar gerek. Toprak gerek. Üniter devlet yapısı bozulmadan. Her toplumun toprakları kendi için önemlidir. Ben üniter devlet yapısının sağlam olmasından yanayım. Tek tedirginliğim dil birliği…Onun dışında herkes istediği kültürü inancı her yerde yaşayabilir. Bunun içinde mücadele ediyorum. Balçova’da bir yandan belediyeciliği yapıyorum bir yandan da bu düşüncelerimi yaymak örgütlemek istiyorum. Mehmet Ali Çalkaya bakan olsa, milletvekili olsa ne olur. Düşünce olursa olur. Nesil geliyor alttan. Çocuklarıma bir dünya yaratmak zorundayım” dedi.

ÇOK SESLİLİK AKORDU BOZUYOR
“Çok sık örgüt yapısını değiştirmek yerine Türkiye’yi çok iyi tahlil edip, analiz edip hedeflerinizi ona göre koymanız gerek” diyen Çalkaya, partide Lider probleminin olmadığını ifade ederek şöyle devam etti;
“ Türkiye’de 30 yıldır inanç muhafazakarlığı ve politik muhafazakarlığın pohpohlandı. ‘Soğuk Savaş’ın izleri de kalkınca ülke nereye gideceğine karar veremedi. Emperyal güçler bizi farklı yönlerde yönlendiriyor. Sık sık lider değiştirmek doğru değil. Türkiye’yi iyi analiz etmek önemli. Son seçim kampanyasına bakarsanız, toplumun acil problemleri iyi analiz edildi. Partinin oluşturduğu ayakları yere basan projeler doğru. Toplum  neden arkamızdan gelmedi o sosyolojik bir sorun. Bunu hep beraber tartışıyoruz. Partide tahlil ediyor. Doğru analizler yapıldı niye oy olarak istediğimizi yakalayamadık. Çünkü din faktörü öne çıkartıldı. Genel Başkanımız inanç bazında bize yapılan saldırıların önüne geçmek için adımlar atıyor ama parti içinde ses çıkıyor. Rakipleriniz tek konuşuyor veya konuşması kadar konuşuyor. Çok seslilik bazen akordu bozar. Biz toplumun her kesimiyle kucaklaşmak zorundayız. Sosyal demokrasi zordur. İşçiyi temel baz alacaksınız ama patronları da yanınıza almak zorundasınız. Memuru da yanınızda tutmalısınız ama devletsiniz, iş verensiniz.”

BAŞARISIZ DERSEN ART NİYETİN ORTAYA ÇIKAR
Mustafa Moroğlu ve Ali Yiğit’le yaşadığı siyasi krizlere değinen Çalkaya, “ Ben beklide bazı şeyleri fazla abartabilirim. İnsan eşiyle de tartışabilir. Onu çözersiniz. Ben şunu yaptım, partiliyim. Seçilmiş milletvekiline her  zaman saygı gösterdim. Mustafa Moroğlu’yla siyasi anlayışlarımız açısından sıkıntı yaşadık ama hiçbir zaman onu gördüğümde yolumu değiştirmedim ‘nasılsın’ dedim. Siyaset yapmaya bilirsiniz. Bu partinin içinde küs duramazsınız. Bu parti büyümek zorunda. Ali Yiğit de aynı…Çelişebilirim ama ben Ali Yiğit’le kavga ediyorum diyerek partiye zarar vermem. Benim tavırlarım partiye zarar vermeye başlamaz. Ali Yiğit’e o gün tepkimi açıkça  koydum. Teşekküre geldiğiniz bir örgüt oyunu arttırmış, kalkıp ta ‘ilçe örgütü başarısız’ derseniz  siyasi art niyet taşıdığınız ortaya çıkar. Elinde veri varsa danışma kuruluna gelir konuşursun. CHP’nin Balçova’da danışma kurulları kalabalık yapar. Hep beraber oturur beraber tartışırız. İlçe başkanı başarısız dersen, ilçeyi şimdiden yıpratayım yerine birini getireyim anlayışını taşıdığını gösterir” dedi.

DEMOKRASİ EMEKLEMİYOR BİLE…
Partinin İzmir’de 16 yıl sonra yaptığı önseçimin sağlıklı sonuç verip vermediğiyle ilgili ise Çalkaya şunları söyledi; “ İnsanların günde en bir gazete okumadığı bir ülkede demokrasi olmaz. Demokrasi her gün insanın bir gazete okuduğu haber programlarını izlediği zaman olur. Denenir yaşanır düzeltile düzeltile Orta Avrupa tipi oluşur. Bizim için demokrasi emeklemiyor bile.”

BUNLARI KİM ÜYE YAPTI
Parti içi eleştiriler, parti aleyhine çalışanlar ve partiden istifa edip başka partiden aday olanlarla ilgili süreçte en fazla mağdur olan belediye başkanlarından olduğunu ifade eden Çalkaya, parti, içi önemli mesajlar verdi.
Çalkaya şunları söyledi;
“Rakiplerimden biri  eski PM üyesi bir tanesi de eski belediye başkanıydı. Birlikte oldular DSP olarak karşımıza geçtiler. Sabaha kadar benimle ilgili binlerce bildiri dağıtıldı. Balçova’nın nüfusunun 3 katı bildiri dağıtıldı benimle ilgili…Sabah çıktım 6’da sokaklar bembeyazdı. Benimle ilgili doğru olmayan abuk sabuk şeyler yazılmış. Doğru olsa son gece yapmazsın. Alırsın mahkemeye verirsin. Yaratmak istediğin sadece bir kaos. Mahkemeye verseydin ya…Anlamı olmadığı halde arkadaşlarıma silah çekildi, üzerlerine araba sürüldü, en kötü yaşayan benim… Emniyet Müdürü bana bazı haplı gruplar var sokağa çıkma dedi. Bu insanlar partiye kayıt olmuş. Güler geçerim. Onu partiye üye yapanın aklına bakmak lazım. Diğeri yapar. Kavga gürültü partiden istifa edeceksin, partiyi bitirecek şekilde saldıracaksın o gene partiye gelir ama onu alıp partiye getiren adama bakarım. Biz de de oldu. Niye geliyorlar diye bakmadım. Şimdi tek bir şeye bakacağım bunları kim üye yaptı . Kınanacaksa ben o adamları kınarım. Diğerini kınamam onun zaten ardamarı çatlamış. Partinin içinde kalıp onları partiye katarak partide yer edinmeye çalışan küçücük beyinlere acırım. Esas zararı onlar veriyor. Bir şey olmadıklarını anladılar, kötüsü onlardan siyasi nemalanma yapanlar. Partiye küfür eden adamı partiye getirip üye yaptıranda bir sorun vardır. Onları yargılamak gerek. CHP bu insanlar yüzünden en az 5 ilçeyi kaybetti. Ayrıldılar DSP’ye gittiler. Başarılı oldukları ilçeler oldu. Bunları tekrar partiye alırsınız seçim sonucunu doğru analiz edememişsinizdir.”

İLÇEYİ ELİMDE TUTMA DERDİM OLMADI
CHP İzmir’de 3,5 yıl önceki ilçe kongrelerinden bu yana değişmeyen dört ilçe başkanından biri olan Balçova İlçe Başkanı Aygül Eryılmaz’a karşılıklı olarak birbirlerine müdahele etmediklerini vurgulayan Çalkaya, “ İlçe başkanının işine müdahil olmadım. Ben bir tek karpuz taşıdım. Ben belediye başkanıyım. İlçe başkanı değilim. Seçildiği gün il başkanı Tacettin Bayır’dı. Seçildiği gün ilçe başkanımıza, ‘senin üstün il başkanıdır’ dedim. Ben değilim dedim. Çağırıp da ‘sen ne yapıyorsun’ diye sormadım. ‘Şunu yap’ demedim. İlçe örgütü ne yapması gerekiyorsa yaptı. İlçe başkanımızda bize ‘bunu böyle yapın, şöyle yapın’ demedi. Akçeli işlerin içine girmedi. ‘Seni ben getirdim beni dinleyeceksin’ diye bir şey olmadı. Çünkü ben getirmedim. Kendisi  seçildi. Üyeler delegeler oy verdi. Vermeyebilirlerdi. Karar verdiğimizde adaylığa gece bir buçuktu. Şuanda aklımın ucunda da bir şey yok. Değişsin değişmesin diye…Ona karar verecek örgüttür. Babam CHP’de ocak başkanlığı yapıyordu. Bana hep sen güç olma, güçleri yönet derdi. Siyasi hayatımın temeli bu düşüncedir. Ben hiç güç olmadım. Üye kaydettireyim derdinde olmadım. Güç mücadelesi de yapmadım parti içinde…Önseçime gireyim şu olayım bu olayım derdim olmadı ilçeyi o yüzden elimde tutma gibi bir derdim olmadı. Kendi içlerinde bir problem yaşadıklarında bir ağabey gibi gidip konuştum” dedi.

BEKLENTİM VARSA BEKLERİM
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’yla kişisel bir probleminin olmadığının altını çizen Çalkaya, isminin Büyükşehir Belediye Başkanlığı için geçmesiyle ilgili çarpıcı mesajlar verdi. Çalkaya,   “12 yıldır Aziz Bey’i tanırım. Çok dürüst bir insan. Büyükşehir Belediye Başkanlıkları harcadıkları para yüzünden her an risk olacak  yerlerdir. İSKİ’de yaşadık. O olay solu bitirdi. Filmleri bile yapıldı. Belediyenin didik dik edildiği bir ortamda partiye hiçbir sıkıntı yaşatmadı. Hepimiz ona minnettarız. Çok çalışkan. Saat 05:30’da belediyeye geldiğini bilirim. Siyaset yapma tarzını eleştirebilirsiniz. Herkes yoğurdu aynı şekilde yemez. Bunu kabul edeceksiniz. Aziz Bey çok fazla eleştirilecek biri değil. Aziz Bey’le hiçbir zaman tokuşmadım. Bir yere beklentim varsa beklerim. Onu yıpratarak partiye ülkeye zarar vermem.  Aziz Bey’i yıpratmanın bir nedeni olur onu yerine geçer miyim derdi. Onu yaparsanız partiye de ülkeye de zarar veriyorsunuzdur. Siz Aziz Kocaoğlu’nu eleştirirsiniz vatandaş bunlar birbirini yer der… İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlıklarına konjonktür getirir.Kendi  isteğiniz olacak tabiî ki. Egoları olmayan siyasetçi siyasetçi değildir. Ankara’nın şartları örtüşecek. Bu kadar karmaşanın içinde şimdiden hedef yapayım zaradır. İhanettir. Etik değildir. Ahlaki değildir” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.