Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kentsel Dönüşüm Müdürü Yaşacan'dan İzmir'e ilginç benzetme

Kentsel Dönüşüm Müdürü Yaşacan'dan İzmir'e ilginç benzetme

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm İl Müdürü Erkan Yaşacan, kaçak ve düzensiz yapılaşmanın olduğu bölgelere uçaktan bakıldığında İzmir’in Irak’ın bir kentinden veya Somali’nin başkenti Mogadişu’dan farklı olmadığını söyledi. İzmir’de kentsel dönüşümün kaçınılmaz olduğunu belirten Yaşacan, binaların 25-30 yaş ortalamasında olduğu Yalı, İnönü ve Mithatpaşa Caddesi ve Kordon’da yenileme gerektiğini açıkladı.

  • Ege Postası
  • 03.07.2013 - 15:01
İZMİR - Gaziemir Müteahhitler ve İş Adamları Derneği tarafından düzenlenen “Kentsel Dönüşüm uygulamaları ve İzmir” konulu toplantı Tepe Restoran’da yapıldı. Dernek Başkanı Melih Göktanır, toplantının açılış konuşmasında İzmir’de çok sayıda olan eski binaların yenilemeye ihtiyaç duyulduğunu, siyasi rant gütmeden ve istismar edilmeden bu çalışmanın yapılmasını istediklerini söyledi. Altyapı ve Kentsel Dönüşüm İl Müdürü Erkan Yaşacan ise dernek üyesi 80 müteahite Kentsel Dönüşümle ilgili yasa, yönetmelik ve uygulamalarla ilgili bilgi verdi.

Erkan Yaşacan, müteahhitlerin kentsel dönüşümün en önemli faktörlerinden birisi olduğunu, özellikle parsel bazında dönüşümü içeren riskli binaların yıkılıp yerine yenisinin yapılması işlevini gördüklerini söyledi. “6306 Sayılı Afet Riski Altındaki alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’la” müteahhitlerin yüzde 15-20 maliyet avantajı sağladığını dile getiren Yaşacan, İzmir’in 9500 hektarlık toplam alanının 4435 metrekaresinin ve kentsel dönüşüme konu alan kapsamında olduğunu söyledi. İzmir’de kentsel dönüşümün Bakanlık tarafından 6306 sayılı yasayla, belediyeler tarafından ise Belediye Kanunu’nun 73'üncü maddesine göre iki ayrı yöntemle yapılacağını belirten Yaşacan, İzmir’de bina yaş ortalamasının 25’in üzerinde olduğuna dikkat çekti.



IRAK KENTLERİ GİBİ

İzmir’de kaçak ve düzensiz yapılaşmanın yoğun olduğunu belirten Yaşacan, çarpıcı bir benzetme yaptı. Kente uçaktan bakıldığında bu bölgelerin deniz olmasa İzmir’in Irak’in bir kentinden veya Somali’nin başkenti Mogadişu’dan farklı olmadığını beliten Yaşacan, “Eleştiri olarak değil, sonuca varmak için söylüyorum. Vatandaşı bu mezbelelikten kurtarmak, çağdaş bir kent hayaliyle bunu söylüyorum” dedi.

YALI’DA BİNALAR ESKİ

Kaçak ve düzensiz yapıların yanısıra Karşıyaka Yalı, Mithatpaşa Caddesi, İnönü Caddesi, Kordonboyu gibi bölgelerdeki binaların yaş ortalamasıın 25-30 olması nedeniyle risk taşıdığını dile getiren Erkan Yaşacan, geçmişte denize paralel ve kentin içeri kesimlerine esinti girmesini engelleyen set biçimide apartmanların dikilmesine göz yuman yöneticilerin de kulaklarını çınlatıyorum. Bu alanlar geçmişteki gibi korunsaydı bugün İzmir Barselona gibi olurdu. Yenileme çalışmaları burada da yapılmalı” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM SİYASET ÜSTÜ TUTULMALI

Kentsel dönüşümün İzmir için kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Yaşacan, “Bu tabloyu ister merkezi hükümet ister yerel yönetimler olsun değiştirmelidir. Kentsel dönüşüm siyaset üstü tutulmalı ve bu çalışmalar yapılmalıdır”dedi. Yaşacan, müteahhitlerin büyük projelerde yok olacakları ve “Ali Ağaoğlu” gibi büyük yatırımcıların İzmir’deki inşaat pastasına egemen olacakları endişesiyle ilgili değerlendirmelere yanıt veren Yaşacan, “İstanbul-Ankara’daki firmaların İzmir’de iş yapma hakkı var. İzmirli müteahhitlerinde İstanbul’da iş yapma hakkı var. Parsel bazında siz İzmir’de çok etkili olursunuz. Büyük projeler için ise birleşin, ortak olarak ihalelere girebilirsiniz. İhalelerin TOKİi’ye ya da başka büyük bir firmaya verilmesi gibi bir durum yok. Düzce’de 16 ayrı firba 8 bin konut yaptı” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.