Dolar 32,2386
%0.11
Euro 35,0542
%0.14
Altın 2.509,110
%0.34
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karabağlar Meclisi'nde sözlüklü protesto

Karabağlar Meclisi'nde sözlüklü protesto

AK Partili İmet Tunç, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’na, “Konuşmayacaklarımızı sözlükte işaretleyin” diye tepki gösterdi

  • Ege Postası
  • 02.11.2016 - 08:03

Karabağlar Belediyesi Kasım ayı meclis toplantısı Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu başkanlığında toplantı. Oturuma AK Parti’li İmet Tunç’un Selvitopu’na TDK’nin Türkçe sözlüğünü hediye etmesi damga vurdu. Tunç, Selvitopu’nun mecliste konuşmaları keserek bazı sözcüklerin kullanımına itiraz etmesine değinerek, “Bize bir liste vermeniz için size TDK sözlüğü getirdim. Biz de sizin vereceğiniz listeye uyarız bundan sonra” dedi. 

Başkan Selvitopu’nun açılış konuşmasından sonra söz alan AK Parti Meclis Üyesi İmet Tunç, önceki ayın oturumunda konuşmasının sürekli kesildiğini hatırlatarak, “Sayın Başkan tarafından sözüm her kesildiğinde bazı ifadeleri bu mecliste kullanamayacağımı söyledi. Konuşmalarımda kullandığım ifadeler, sayın başkana ve meclise bir itham olmadığı halde, bu konuda yer yer konuşmam kesilerek, bazı kelimeleri kullanmamam istendi” dedi. 

1939 yılında tek partili dönem sürerken yapılan bir uygulamaya dikkat çeken Tunç, “Ülkemiz tek partili rejim yıllarında sinema eserleri üzerindeki denetimi 1939 yılında Mussolini İtalya’sındaki sansür nizamnamesini alarak sağlar. O, nizamnameye göre, filmlerde kullanılmayacak kelimeler vardır. Bir de bu kelimeler liste halinde verilmiştir. Bu sansür uygulaması sinema tarihimizde artık fıkra olmuş bazı sonuçları getirmiştir” diye konuştu. 

Tunç, Başkan Selvitopu’na mecliste hangi kelimeleri kullanmamaları ile ilgili bir liste vermesi gerektiğini kaydederek, “Ben de sizi rahatlatmak için bir yöntem önereceğim. Atatürk’ün kurduğu TDK’nin çıkardığı büyük Türkçe sözlükten iki adet aldım. Birini size hediye etmek istiyorum. Diğerini size çok zahmet olacak ama; bu mecliste kullanılmasını istemediğiniz kelimeleri çizerek bana geri vermeniz üzere size teslim ediyorum.

Böylelikle meclisimizin de sansür nizamnamesi için de ilk adımı atmış oluruz. Bizi ikide bir ikaz etmek zorunda kalmazsınız. Biz de ne konuşacağımızı biliriz” açıklamasını yaptı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.