Dolar 32,2269
%0.08
Euro 35,0635
%0.16
Altın 2.503,620
%0.12
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'in onayladığı planlara Konak'tan ret...

Büyükşehir'in onayladığı planlara Konak'tan ret...

Milyonlarca dolarlık yatırımların ardı ardına yükseldiği yeni kent merkezini yakından ilgilendiren kritik imar planlarına Konak Belediyesi'nden ret geldi. Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanan değişikliğe çoğunluğu elinde bulunduran Yalı Grubu'ndan vize çıkmayınca yeni kriz de kapıya dayandı. Büyükşehir'in onayladığı planlara Konak'tan ret...

  • Ege Postası
  • 01.11.2016 - 21:10

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Önceki yıl mahkemeye taşınan ve iptal edilen yeni kent merkezi bölgesindeki imar planlarıyla ilgili yaşanan çıkmaz giderek derinleşiyor. Mahkemenin iptal gerekçelerine uyarak Alsancak Liman Arkası-Salhane Bölgesi'ni yakından ilgilendiren yeni plan notları hazırlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu hamlesinin ardından Konak Belediyesi'nden yatırımcıyı üzen karar çıktı.

MİLYON DOLARLIK PLANLARA MECLİSTEN VETO!

Sema Pekdaş yönetiminde toplanan belediye meclisi gökdelenler bölgesi olarak da bilinen yeni kent merkezi için kritik öneme sahip plan değişikliğini karara bağladı. Büyükşehir Belediyesi'nde onaylanan aynı plan notlarına karşı çıkan Konak Belediyesi, aldığı ret kararı ile yatırımcıları ve ticaret camiasını şok etti. Önceki yıl İdare Mahkemesi tarafından alınan iptal kararı sonrasında hazırlanan yeni plan notları söz konusu karara aykırı olduğu gerekçesiyle ilçe belediyesi tarafından kabul edilmedi. Belediye meclisinde onaylamaya sunulan söz konusu plan notu değişikliği CHP arasında da çatlağa yol açtı.

GERGİNLİK GRUP TOPLANTISINDA BAŞLADI

Bölgenin kaderini yakından ilgilendiren kritik toplantıda toplam 21 ret oyunun çıkarken, AK Parti'nin yanı sıra mecliste çoğunluğu elinde bulunduran ve kamuoyunda "Yalı Grubu" olarak da bilinen CHP'li üyelerden yatırımcıya veto geldi. Yaşanan çatlak meclis öncesinde gerçekleşen partinin grup toplantısına da yansırken, Başkan Sema Pekdaş ile Yalı Grubu'na mensup meclis üyeleri ile arasında yer yer sert tartışmalar yaşandığı ve tansiyonun yükseldiği öğrenildi.

MECLİS KARIŞTI

Bir süredir CHP'li meclis üyeleri arasında yaşanan tartışma ve görüş ayrılıkları Ksım aynın ilk toplantısında adeta tavan yaptı. Başkan Pekdaş’ın konuyla ilgili yaptığı detaylı açıklamanın ardından konuşan CHP’li Vedat Uğur hukuki bilgilendirmede bulundu. Bunun ardından söz alan Başkan Pekdaş, “Eksik biliyorsunuz” dedi ve bürokratlara söz verdi. Uğur ise, “Eksik biliyorsunuz diyerek bizi itham etmeyiniz. Burası belediye meclisi… Eski köye yeni adet getirmeyin. Biz istersek bürokratları buraya çağırabilirsiniz” diye konuştu.

KARAR YATIRIMCILARDA ŞOK ETKİSİ YARATACAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce onaylanan kritik plan notu değişikliğinin ilçe belediyesi tarafından reddedilmesiyle birlikte yeni bir çıkmaz da kapıya dayandı. Karar özellikle daha önceden mahkemenin aldığı iptal kararı sonrasında plansız kalan bölgede milyonlarca dolarlık gökdelen inşaatına başlamaya hazırlanan yatırımcılarda şok etkisi yaratacak.

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK'

Buna göre, Büyükşehir Belediyesi ilçe belediyesinin aldığı karara uymayıp plan notlarını onaylarsa yatırımcının önü açılacak. Diğer bir ihtimale göre ise, Başkan Sema Pekdaş kararı hukuka aykırı gördüğü gerekçesiyle meclise iade edebilecek ya da yargıya taşıyabilecek. Her iki durumda da yaşanacak bürokratik süreç belediyeden onay bekleyen yatırımcı kuruluşların önünü tıkayacak.

PEKDAŞ'TAN CUMHURİYET ÇIKIŞI

Öte yandan Belediye Başkanı Sema Pekdaş  'basın özgürlüğü' vurgusu yaptı. Başkan Pekdaş, "15 Temmuz'da bir darbe girişimi yaşadık, demokrasiye sahip çıkmak için şehitler verdik. Darbelere en yüksek sesle tepkimizi gösterelim ama basın özgürlüğünü, insan haklarını ve hukuk devletini de gözardı etmeyelim.  Savunmaları alınmadan insanların görevlerinden uzaklaştırılmaları, basının sesinin susturulması yanlıştır. Bilimsel bir akılla yolumuza devam edersek, insan haklarını gerçekleştiren bir ülke oluruz" dedi. 

CUMHURİYET'E OPERASYON MANİDAR

Cumhuriyet Gazetesi'ne yapılan operasyona tepkisini de dile getiren Başkan Pekdaş, "Cumhuriyet Gazetesi'ne yapılan baskınla, ömrünü FETÖ ile mücadeleye adamış gazetecilerin tutuklanıyor olması oldukça manidardır. Bu sürecin biran önce son bulmasını, özgür bireyler olarak özgürlükler ülkesinde yaşamak ve özgürlükler ülkesinde çocuklarımızı büyütmeyi temenni ediyorum" diye konuştu.  Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Ahmet Karadağ da Cumhuriyet Gazetesi'ne yapılan operasyonu kınayan bir açıklama yaptı. Aynı zamanda Konak Kent Konseyi Başkanı olan CHP Meclis Üyesi Hamit Mumcu da söz alarak, gözaltı kararlarını eleştirdi. Mumcu, "Laik, demokratik ve sosyal hukuk devletinin vazgeçilmezlerinden ve insan haklarının korunması için gazetecilik çizgisinden hiç ödün vermeyen demokrasinin savunuculuğunu yapan Cumhuriyet Gazetesi üzerindeki baskıları kınıyorum. Ve diyorum ki: “Cumhuriyet gücünü okurlarından alır" dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.