Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmirli sanayicilere yatırım çağrısı yaptı

İzmirli sanayicilere yatırım çağrısı yaptı

İZMİR'e gelen, Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan'ın Cumhurbaşkanı Rustam Minnikhanov, işadamlarına ülkesine yatırım yapmaları çağrısında buludu.

  • Ege Postası
  • 18.05.2015 - 13:12
Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda, Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnikhanov, bu ülkenin yatırım ajansı Başkanı Taliya Minullina, Tataristan Sanayi ve Ticaret Bakan Birinci Yardımcısı Ruslan Kabirov, Tataristan Alabuga Özel Ekonomi Bölgesi Genel Müdürü Timur Shagivalev ile üst düzey yöneticilerden oluşan 27 kişik Tataristan heyeti, ziyarette iş dünyası temsilcilerine yatırım ve işbirliği olanaklarıni anlattı. İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın da katıldığı ziyarette EBSO Başkanı Ender Yorgancıoğlu ile Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şamil Ageev, iyi niyet protokolüne imza attı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, EBSO'nun yaptığı faaliyetleri ve İzmir ekonomisini anlattı. İkili ilişkilerin beklenilen düzeyde olmadığını söyleyen Yorgancılar, “Türkiye Tataristan arasında önemli tarihi ve kültürel bir bağımız var. Tataristan'ın özerk bir Türk Cumhuriyeti olmasından dolayı gerekse büyük bir bölümünün Müslüman olmasından dolayı önemli bir tarihi kültürel bağımız var. Yani ortak çok yönümüz var. Beraber de çok ortak iş başaracağımıza inanıyorum. Ama aynı ortaklığı ticari rakamlarda aynı olumlu sonucu görememekteyiz. 2014 yılı rakamlarına göre Türkiye ile Tataristan arasında sadece 508 milyon dolarlık bir ticaret hacmi var. Bunun 325 milyon doları Türkiye'nin Tataristan'a ihracatı, 183 milyon doları da Tataristan'ın yapmış olduğu yatırımlardır. Bu da göstermektedir ki Rusya federasyonu ile gerçekleştirdiğimiz 31 milyar dolarlık ticaret hacminde Tataristan'ın payı maalesef yüzde 1.6 seviyesindedir. Bu rakamın düşük olmasını iki taraf da sorgulamalıdır" diye konuştu

Türkiye'nin Tataristan'a yaptığı yatırımlarla önemli katkılar sağladığını dile getiren Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnikhanov, "Bu ziyaretler iki ülke arasında ortak ilişkilerin gerçekleşmesinde önemli katkı sağlayacaktır. Türkiye ile petrokimya, sanayi, otomotiv, turizm, otelcilik gibi birçok alanda iş birliğimiz gelişmekte. Bizler yapılan çalışmalardan çok memnununuz. Ama belirtilen rakımlarda gerçekten potansiyelimiz daha yüksek. Bu ticaret hacmini 3 katına çıkarmak için ne yapmalıyız, ona bakmamız lazım. Bizlerin etkin bir şekilde bu potansiyeli kullanmamız lazım" dedi. 

Konuk Cumhurbaşkanı Rustam Minnikhanov, Tataristan'ın bugün Rusya Federasyonu'nun önemli ülkelerinden biri olduğuna dikkat çekerek, "İzmir, özellikle inovasyon ve işbirliğinde önemli bir yer. Bizim de stratejik hedeflerimiz Türkiye ile aynı olarak işliyor. Değişik işbirliği yapabileceğimiz birçok alanımız var. Türk partnerlerimiz ile birçok beraber iş üretiyoruz. Bizde gerekli tüm alt yapı var. Biz Türk girişimcilerini Tataristan'a iş yapmaya davet ediyoruz. Sanayi odalarının verdiği destek bizi gerçekten çok etkiliyor. Lojistik alanında ortak projeler üretebiliriz. Biz Rusya'nın spor merkeziyiz. Birçok organizasyon yaptık. İzmir de bu yollardan geçti. Sizleri bu etkinliklere bekliyoruz. Başarı için yüksek kalitede kadro çok önemli. Biz sizleri davet ediyoruz. Bu ziyaretlerin sıklaşmasını istiyoruz. İzmir bizim için çok ilgi duyduğumuz bir bölge" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.