Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir teşviği Temmuz ayı sonunda tartışılacak

İzmir teşviği Temmuz ayı sonunda tartışılacak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı İzmir'deki oda ve borsaların ortak yönetim kurulu toplantısı, Ege Bölgesi Sanayi Odası ev sahipliğinde yapıldı. İzmir'de mevcut teşvik sisteminin değiştirilmesi için yapılacak toplantının Temmuz'da gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılacağı İzmir Teşvik Zirvesi'nin Temmuz ayı sonunda yapılacağını açıkladı.

  • Ege Postası
  • 28.06.2014 - 09:38
İZMİR- Toplantının açılış konuşmasını yapan EBSO Başkanı Yorgancılar, Türkiye'de yatırım yapmanın zorluklarından bahsederek, iş yapma endeksinde Türkiye'nin 189 ülke arasında 132. sırada yer aldığını açıkladı. Bunun üzerine Demirtaş, uluslararası kuruluşların Türkiye'yi olduğundan kötü gösterdiğini belirterek, "10 milyon nüfuslu, kişi başı geliri 1500 dolar olan Ruanda iş yapma endeksinde 35. sıradayken, Türkiye nasıl 132. sırada olur" dedi. Yorgancılar, bunun üzerine bir yabancı yatırımın yatırıma başlama süresinin iki yıl sürdüğünü belirterek, yatırım prosedürünü içeren bir tabloyu gösterdi. Demirtaş ise Yorgancılar'ın gösterdiği tabloya inanmadığını söyledi. Yorgancılar, İzmir'in teşvikteki sıkıntılara dikkkat çektiği konuşmasında "Bir önceki yıla göre İzmir'deki firmaların üretimdeki satışları yüzde 5.5 artarken, Türkiye geneli yüzde 8.2 artmış. İhracat İzmir firmalarında yüzde 18.7 düştü. Sanayicinin karının yüzde 4.5- 5 oranına oturduğunu görüyoruz. Bunlar tamamen teşvik sisteminden kaynaklanıyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile konuştuk. Temmuz ayı sonuna doğru İzmir'de teşvikle ilgili bir toplantı yapacağız. İş dünyası ve sivil toplum kuruluşları da katılacak. Belki bölgesel belki sektörel olarak neler yapılacağı ile ilgili hazırlıklar yapılıyor. Ülkemize ve bölgemize faydalı, hayırlı olacağına inanıyorum" dedi.

"EKONOMİDE ÖNÜMÜZ AÇIK DEĞİL"
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da, ekonomideki risklere dikkat çekerek, yeni bir istikrar programı önerdi. Dış politikadaki sorunlara vurgu yapann Demirtaş, "İhracatımızda çok önemli bir aksama yok ama olabilir. Faiz konusunda Başbakan ve Merkez Bankası arasında biz de kimin tarafında olacağız diye endişemiz var. Merkez Bankası politikalarına çok karışılırsa risk yaşanabilir. Bu da bizi zora sokar. Ama yüksek faiz de bizi zora sokar. Üzerinde durulması gereken sorunların birlikte çözülmesi. Enflasyonda dünyada bir numarayız. Sanayici için yüzde 4 kar mıdı? Hem karsızlık var hem enflasyon yüksek. Ekonomide önümüz açık değil. Yeni bir istikrar programı mutlaka olmalı. Ülkemizde risk taşımamakla beraber dikkatli olmak gerektiği ortada" dedi.

Menderes'teki İTOB OSB'deki Bilimpark'ın temelini Temmuz ayı içinde atacaklarını dile getiren Demirtaş, tarımla ilgili yatırımları olan firmaları bölgede yatırım yapmaya ve 2023 yılına kadar gelir ve kurumlar vergisi muafiyetinden yararlanmaya davet etti.

"TÜRKİYE'DE DENİZCİLİK KÖTÜ GİDİYOR"
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, "Maalesef Türkiye'de ve dünyada denizcilik kötü gidiyor. Çok kötümser olmak istemiyorum. 2013'teki rakamları 2014'te de yakalayabileceğimize inanıyorum. Özellikle Aliağa limanlarında yüzde 10'luk artış bekleniyor. Gemi ve yat ihracatında gelişme var. Ama tersanelerimiz yeni sipariş alamıyor. Akıllı bir politika ile tersanelerimiz bakım ve onarıma yöneldi. Çandarlı'daki Kuzey Ege Limanı'nın mendireği bitti. Yeni şartname bekleniyor. Umarım bir an önce tamamlanıp dünyanın en büyük limanları sıralamasına girebiliriz. Ancak o limanı dolduracak bu kadar talebi nereden bulacağımıza da bilemiyoruz" dedi. 

İTHAL PAMUK TEPKİSİ
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de tarım politikalarındaki sıkıntıya dikkat çekti. Pamuk üreticisi Türkiye'nin 2002-2013 yılları arasında 8 milyon 24 bin ton pamuk ithal ettiğini ve karşılığında 13 milyar 82 milyon dolar ödediğini belirten Kestelli, "Pamukta 11 yılda 13 milyar doları ödemek kabul edilebilir bir şey değil. Önemli olan bu çarpıklığı gidermek" dedi. (DHA)


 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.