Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'in göbeğinde mum ışığında eğitim rezaleti

İzmir'in göbeğinde mum ışığında eğitim rezaleti

Çiğli Tekel okulunda tam 3 haftadır elektrik olmadan, mum ışığında ders yapılıyor. Tekel Lojmanları’nın Temmuz ayında boşaltılmasıyla hayalet şehre dönen alanda bulunan okulun trafo kabloları çalındı ve önceki gün gelen mühendisler 315 çocuğa ‘3 hafta daha elektriksiz derse devam edeceksiniz’ dedi

  • Ege Postası
  • 02.11.2012 - 16:04
İZMİR- 9 Eylül gazetesinden Figen Bican’ın gündeme getirdiği, Mehmet Ali Varış’ın fotoğrafladığı haber İzmir gündemine damgasını vurdu. İşte bugünkü 9 Eylül Gazetesi’nde yer alan çarpıcı haber…

İzmir’in orta yerinde Anadolu’daki okullarda bile görülmeyen bir manzara yaşanıyor. Çiğli Balatçık’taki Tekel İlkokulu ve Ortaokulu, 3 haftadır trafo kabloları çalındığı için elektriksiz kaldı. 4+4+4 sistemi sonucu mevcudu artan ve tam gün eğitim verilirken sabahçı ve öğlenci olarak sabah 7 buçuk, akşam 5 buçuk olarak eğitim verilmeye başlanan okulda elektriksiz kalınınca dersler karanlıkta görülmeye başlandı. Okulda Cumhuriyet Bayramı da jeneratörle kutlandı. Tekel Lojmanları’nın temmuz ayında boşaltılarak Katip Çelebi Üniversitesi’ne devredilmesi ve evlerin maddi değeri olan parçalarının sökülmesiyle hayalet şehri andıran yerdeki okulun sorunları da o zaman başladı. Tek katlı, geniş ve ferah sınıflarıyla bölgenin en iyileri arasında olan okul, bir yıl içinde sorunlar yumağıyla boğuşur oldu. Boşalan evlerde hırsızlıklar artmaya, evler tinercilerin mekanı haline gelmeye başladı. 2 kez telefon kabloları çalınan, okullar açıldığında suları kesik olan ama 1 hafta içinde suyuna kavuşan okulun 315 öğrencisi, tam 3 haftadır elektrik olmadan eğitim görmeye çalışıyor. Okul zilini ise bir öğrenci elindeki zille çalıyor.

 3 HAFTA DAHA ELEKTRİK YOK

 Okul Aile Birliği Başkanı Şirin Çavuşoğlu, fiziksel engeli olan oğlunu geçtiğimiz yıl nakille tek katlı olması ve fiziki şartlarının düzgün olması nedeniyle bu okula getirdiğini, eğitim öğretim yılı başında geçen yıllarda yeşillikler içindeki, güvenli okulun çevresinde gördüğü manzara karşısında şaşkına döndüğünü anlattı. Çocuklarının elektrik olmadığı için eğitim öğretimden yoksun kaldığını belirten Çavuşoğlu, “Fotokopi çekilemiyor, barkavizyon ve bilgisayarlar kullanılmıyor, internet yok, kış yaklaştı kaloriferler de çalışmayacak. Anadolu’daki köy okullarından beter bir durumdayız. Elektriklerimiz kesildiğinde yani 3 hafta önce durumu hem Milli Eğitim Müdürlüğü’ne hem İl Özel İdare’ye hem de ilçe kaymakamına bildirdik. Dilekçeler yazdık. 3 hafta sonunda İl Özel İdare’den mühendisler geldi. 3 hafta daha elektriğin gelmeyeceğini söylediler. Bu ilkel durumun bir gün bile geçmeden halledilmesini istiyoruz” dedi. Cumhuriyet Bayramını da jeneratörle kutladıklarını kaydeden Çavuşoğlu, elektirk trafosunun okula 300 metre uzakta harabe evlerin arasında ve korumasız olduğunu, okula yakın bir yere alınması taleplerinin TEDAŞ tarafından reddedildiğini de sözlerine ekledi.

 ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİSİ BOZULDU

 Velilerden Derya Oban ise çocuklarının psikolojilerinin bozulduğunu, okulda ‘hayalet var’ diye birbirlerini korkuttuklarını ve evde bile çocuğunun tuvalete yalnız gidemediğini anlattı. “Burada can güvenliğimiz yok” diyen Oban, “Hırsızlar üzerimize yürüyor. Bizim onlardan rahatsız olmamızdan rahatsızlar. Bir kaç arkadaşımızı ıssız olan bu yolda sopayla kovaladılar. Polis geldi olay üzerine ama kimseyi bulamadı. Trafonun yanında satır bıçağı bile gördük. Bu harabenin bir an önce kaldırılması, çocuklarımızın ve bizim can güvenliğimizin dikkate alınmasını istiyoruz” diye açıklama yaptı.

 YAPILSIN, YİNE ÇALACAKLAR

 Balatlı İlkokulunda yeterli sınıf olmadığı için bu okula nakledildiklerini belirten 2C sınıf annesi Günay Ülger, velilerin hepsinin okula sabah akşam geldiğini, herkesin endişeli olduğunu, havaların soğumasıyla kaloriferlerin de çalışmayacağını söyledi. Ülger, hırsızların bahçede diğer velilerle otururken okulun yan tarafındaki demir kapıyı söktüğünü belirterek, “Biz o insanlarla nasıl baş edelim. Arka kapıyı da söktüler. Bu trafo yapılacak yine çalacaklar. Bu lojmanların harabeliğinin bir an önce kaldırılması gerekiyor. Bu hayalet şehir düzenlenmedikçe bize rahat yok. Sokak lambaları bile yok. Havalar iyice kararınca ne yapacağız bu ıssız yerde” dedi. Tekel Lojmanları'nın bulunduğu alanın devredildiği Katip Çelebi Üniversitesi'nden ise haberi gördükten sonra açıklama yapılacağı söylendi.

 4x4x4 BİZİ MAHFETTİ

 Tekel İlkokulu’nda çocukları eğitim gören veliler, evleri okula çok yakın olduğu ve maddi durumları iyi olmadığı için 5 veli olarak çocuklarını servise veremediklerini belirtti. Yolda tinercilerle karşılaştıklarını; her gün bebekleriyle, hamile halleriyle okula 5 dakika olan evlerinden geldiklerini anlatan velilerden Dilek Açıkalın, 4+4+4 sistemini eleştirirken “Bizi 4 çarpı 4 mahfetti. Önceki yıllarda okul tam gündü. Burası da evlerde insanların yaşadığı çok güzel bir yerdi. Okul mevcudu 4 çarpı 4 ile arttı. Sabahçı, öğlenci oldu çocuklarımız” dedi. Velilerden Hatice Dağ ve Yeliz Yalkaç ise “Şimdi sorunumuz elektrik o gelse de bizim can güvenliği sorunumuz sürecek. Bu harabe kime devredildiyse bir an önce kalksın. Çevre düzeni yapılsın ki okulumuz kurtulsun” dediler. (9 Eylül)

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.