Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Fuara farklı bir boyut kazandırdı

Fuara farklı bir boyut kazandırdı

Kent Expo Fuarı’nda Yerel Yönetimlerde Yeni Politikalar, Yeni Yaklaşımlar” Paneli Düzenlendi.

  • Ege Postası
  • 02.11.2012 - 13:39
İZMİR- Bu yıl ilk kez İZFAŞ tarafından organize edilen KENT EXPO-Şehircilik ve Kent İhtiyaçları Fuarı kapsamında “Yerel Yönetimlerde Yeni Politikalar, Yeni Yaklaşımlar” paneli düzenlendi. Sektördeki yeni gelişmelerin anlatıldığı panel, fuara farklı bir boyut kazandırdı.

Fuarın ilk günü Ege Belediyeler Birliği desteğiyle organize edilen panele Prof. Dr. Zerrin Toprak Karaman, Prof. Dr. Ruşen Keleş, Prof. Dr. Korel Göymen, Prof. Dr. Ercan Tatlıdil, Prof. Dr. Cevat Geray ve Prof. Dr. Tülay Özüerman katıldı.

Prof. Dr. Zerrin Toprak Karaman Moderatörlüğünde gerçekleştirilen ilk oturumda Karaman, Türkiye’de, Avrupa kent  modelleri yapısında büyük meydanlar olmadığını dile getirdi.

Prof. Dr. Ruşen Keleş, “Türkiye, Cumhuriyetin kurulduğu yıllardan beri tercihini merkeziyetçilikten  yana yapmış olan bir devlet ama yerelliği de ihmal etmemiştir. Anayasasına 1924’den başlamak üzere yerel yönetimlerle ilgili bir takım kurallar yerleştirmiş.  Buna göre yönetim bir bütün, merkezi ve yerel yönetimden oluşmaktadır. Herşey, merkezden yapılamıyacağı için yetki genişliği ilkesi adı verilen bir ilkeyi de anayasanın 126’ıncı maddesine yerleştirmiş. Anayasanın 127’inci maddesinde yerel yönetimlerle ilgili çok etraflı bir kural vardır. Yerel halkın ihtiyaçlarını yerine getirmek için görevli olan kuruluşlar belediyeler, il özel yönetimleri ve köyler olarak adlandırılıyor” dedi.


Prof. Dr. Korel Göymen bir kentte, bir yerleşim merkezinde sürdürülebilirlik beş kavram olarak yer alıyor. Sürdürülebilirlik için doğal kaynakların yeterli olması hava ve su gibi, enerjisi yeterli kent, güvenli kent, sağlıklı kent ve sosyal yapısı dengeleyici kent olmalıdır diye konuştu.

İkinci oturumun başkanlığı yapan Prof. Dr. Ercan Tatlıdil kentte kentli gibi yaşayabilme sorunu olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Cevat Geray, insana yatırım yapılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Tülay Özüerman ise insan hakları,  sosyal devlet anlayışı ve demokrasinin önemine dikkat çekti.

Panel sonunda akademisyenlere katılımları ve destekleri için teşekkür eden ve plaket veren İZFAŞ Genel Müdür V. Mehmet Şakir Örs, yerel yöneticiler ile yerel yönetimlere hizmet ve ürün sunan kuruluşları bir araya getirmekten ve kentlerin daha çağdaş nasıl hizmet alabileceğine yönelik bir buluşma gerçekleştirmiş olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.