Dolar 32,4890
%0.01
Euro 34,8400
%-0.38
Altın 2.451,500
%0.63
Bist-100 9.871,00
%1.59

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de tekstil zirvesi

İzmir'de tekstil zirvesi

MÜSİAD Tekstil ve Deri Sektör Kurulu Zirvesi'nde konuşan ORKA Group Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, tekstil ve hazır giyimde, Yunanistan'ın toplam ihracatını geçtiğimizi söyledi. Aynı zirvede konuşan ünlü moda tasarımcısı Arzu Kaprol, gelen bir soru üzerine, moda programlarını izlemediğini, denk gelerek izlediği programların ise giyim kültürünü geliştirmek yerine reyting kaygısıyla yapılan bir içerik üretme programları olduğunu söyledi.

  • Ege Postası
  • 28.09.2014 - 13:20
İZMİR- MÜSİAD Tekstil ve Deri Sektör Kurulu, MÜSİAD İzmir Şubesi'nin ev sahipliğinde Swissotel Büyük Efes Kongre Merkezi'nde "Abiye, Damatlık ve Gelinlik" konusunun ele alındığı sektör zirvesini gerçekleştirdi. Zirvede dünyaca ünlü moda tasarımcısı Arzu Kaprol, 'Sektörün değişen dinamiklerinde tasarım', ORKA Group Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, 'Pazarlama satış ve marka', Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziynet Öndoğan sürdürülebilir ve izlenilebilir kalite' konularını ele aldı.
 
Zirvenin ev sahibi olarak açılış konuşmasını gerçekleştiren MÜSİAD İzmir Şube Başkanı Ümit Ülkü, “Türk tekstil sektörü ekonominin lider sektörlerinden birisi olup Türkiye'nin ihracatının da yüzde 22,6'sına sahiptir. Sektöründe yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağlayıp, Türkiye'deki istihdamın en büyük önderlerinden birisidir" dedi.
 
MÜSİAD Tekstil ve Deri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Yazıcı da her yıl sektörün değişik dallarında ve değişik şehirlerinde sektör zirveleri yapıldığına değinerek, "Bu yıl da abiye, damatlık ve gelinlik sektöründe Türkiye'nin öncüsü, katma değerli tekstil ürünlerinde lider, dünyada gelinlik üretiminde Türkiye'yi yukarılara taşıyan, 1200'den fazla iş yeriyle Türkiye'nin en büyük gelinlik ve abiye üretim merkezi Ege'nin incisi İzmir'deyiz" diye konuştu.
 
Protokol konuşmaları sonrası panel kısmına geçildi. Oturum başkanlığını MÜSİAD Tekstil ve Deri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Yazıcı'nın yaptığı panelde ilk sözü olan moda tasarımcısı Arzu Kaprol, “Bu yolculuğun hikayesi her şeyden önce ürün ile başlıyor. Yani tasarım ve tasarımın ortaya çıkış hali. Dolayısıyla sektör olarak, endüstri olarak, sanayi olarak Türk tekstil sanayi hepimiz için çok kıymetli. Dolayısıyla İzmir'de de bu zirvenin yapılması bu anlamda çok önemli. Hakikaten bu nedenle Paris Moda Haftası'nı yarıda kesip geldim" diyerek zirveden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
 
TASARIMA DİKKAT ÇEKTİ
 
Son 15-20 yılda tasarıma olan talebin ve gördüğü ilginin arttığını belirten Kaprol, "Şu anda pek çoğumuz dünya kategorisinde değerlendirilen markalar, tasarımcılar ve üretici markalar haline geldik. Bu böylede devam edecek gibi görülüyor" diye konuştu. Tasarımın bir bütünü tasarlayabilmek olduğunu dile getiren Kaprol, "Dolayısıyla hem her türlü tasarımı ortaya çıkartan tüm disiplinler için, özellikle moda içinde muhakkak sürdürülebilen tasarım zincirlerini oluşturabilmek gerekiyor. Bu sürdürülebilen zincir içerisinde gerçek bir ikram, kalite ve marka algısını oluşturabiliyoruz. Dolayısıyla bu anlamda ben tasarım zinciri halkasını hem şirketlerde hem mağazalarda hem de ürünün başından sonuna kadar olan her şeyde büyümesinden, astarından, iç dikişine kadar veya onun hangi mağazada hangi köşede duracağına kadar yönetilmesini ve bir duygusal bağ kurulmasını takip açısından da çok önemli buluyorum"dedi.
 
ÖNDOĞAN; “HEDEF PAZAR BELİRLENMELİ"
 
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziynet Öndoğan da hedef pazarın belirlenmesi, buna yönelik koleksiyon hazırlığı yapması, üretim sürecinin planlanması, yüksek teknoloji desteği ile üretim, ürün ve üretime uygun kalite kontrol yöntemlerinin uygulanması, ileri teknoloji desteği ile pazarlama gerektiğini dile getirdi.
 
ORAKÇIOĞLU, "YUNANİSTAN'IN TOPLAM İHRACATINI GEÇTİK"
 
Panelde son olarak katılımcılara ORGA Group Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu hitap etti. Sektörün 2001 yılından bugüne geldiği noktanın altını çizen Orka Group Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, 2014 yılı itibari ile tekstil hazır giyim endüstrisinde Yunanistan'ın toplam ihracatının geçildiğini söyledi. Orakçıoğlu, "2001 yılında toplam ihracatımız 24 milyar dolar. Bu yıl tekstil ve hazır giyim sektörünün tekstilde yaklaşık 9-9,5 milyar dolar, hazır giyim sektöründe 19-19,5 milyar dolar ihracat olacağı gözlemleniyor. İkisinin toplamı ihracatının 28-29 milyar dolar olacağı net. Bunu görebiliyoruz. Bu aslında baktığımızda zaman Yunanistan'ın toplam ihracatından daha fazla bir rakam" dedi.
 
KAPROL, "ODA PROGRAMLARININ KİŞİSEL GİYİM KÜLTÜRÜNE BİR KATKISI YOK"
 
Panel sonrası soru-cevap bölümüne geçildi. Katılımcılardan gelen moda programlarıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan moda tasarımcısı Arzu Kaprol, "Moda programlarını takip etmiyorum. Ama tabiiki karşıma çıkıyor. Ama bu programlar ağırlıklı olarak giyim kültürünü geliştirmek yerine reyting kaygısıyla yapılan bir içerik üretme programları. Dolayısıyla modaya bir katkı sağladığı veya kişisel giyim kültürüne bir katkı sağladığını şahsi kanaatim olarak hiç düşünmüyorum. Dolayısıyla bu programlar hakkındaki fikrim bu" dedi.
 
Abiye, Damatlık ve Gelinlik konulu zirve sonunda MÜSİAD İzmir Şubesi Başkanı Ümit Ülkü ve MÜSİAD Tekstil ve Deri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Yazıcı, Moda Tasarımcısı Arzu Kaprol, ORKA Group YK Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziynet Öndoğan'a katılımlarından dolayı, Alvina, Ayakdaş, Eşarppark, Miss Defne, Palamut Group, Pınar Şems, Tekbir ve Ülkü Grup'a katkılarından dolayı teşekkür ederek plaket takdim etti. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.