Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de okulda doğalgaz patlaması: 1 ölü, 4 yaralı

İzmir'de okulda doğalgaz patlaması: 1 ölü, 4 yaralı

İzmir'in Gaziemir ilçesindeki Abdulhamit Han Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin kazan dairesindeki doğal gaz kazanı, büyük bir gürültüyle patladı, bitişikteki Halk Eğitim Merkezi'nin duvarı çöktü. Halk Eğitim Merkezi'ndeki 5 kişi yaralanırken, duvarın altında kalan kursiyer Öznur G.'nin (45) duran kalbi, 112 Acil ekibinin müdahalesiyle yeniden çalıştırıldı. Güzelocak, ağır yaralı olarak kaldırıldığı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Duran kalbi çalıştırılmıştı, kötü haber geldi

  • Ege Postası
  • 06.02.2018 - 12:28

İzmir'in Gaziemir ilçesindeki Sarnıç Mahallesi'nde Abdulhamit Han Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde saat 11.33'te okulun bodrum katındaki kazan dairesinde bulunan doğal gaz kazanında basınç yükselmesi sonucu patlama meydana geldi. Okulda derslerin işlendiği sırada büyük bir gürültüyle meydana gelen patlama, paniğe neden oldu. 

VELİLER OKULA KOŞTU

Patlamayla, okulun bitişiğinde bulunan Halk Eğitim Merkezi'nin duvarı çöktü. Olayda, Halk Eğitim Merkezi'nde bulunan 5 kişi yaralandı. İhbar üzerine okula çok sayıda itfaiye, sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Patlamanın ardından çıkan yangın, kısa sürede ulaşan itfaiye ekipleri tarafından büyümeden söndürülürken, öğrenciler, kısa sürede tahliye edildi. Polis ekipleri de çevrede güvenlik önlemi alıp, öğrencilerin tahliyesini kolaylaştırdı. Haberi duyan veliler ise endişeyle okula koştu ve çocuklarına ulaşmaya çalıştı.

Halk Eğitim Merkezi'ndeki odada bulunan 5 kişiden tekstil kursiyeri Öznur G., üzerine devrilen duvarın altında kaldı. Gelen 112 Acil sağlık ekibi, itfaiyenin yardımıyla duvar altından çıkardığı Öznur G.'nin kalbinin durduğunu belirledi. Sağlık ekibinin müdahalesiyle Öznur G.'nin kalbi tekrar çalıştırıldı. Yaşama döndürülen Öznur G., ambulansla Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. 

HASTANEDE DURAN KALBİ BU KEZ ÇALIŞTIRILAMADI

Öznur Güzelocak, ağır yaralı kaldırıldığı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. 

Güzelocak, üzerine devrilen duvarın altında kalarak, itfaiye ekibinin yardımıyla yıkıntıdan çıkarılmıştı. Güzelocak'ın duran kalbi, sağlık ekibinin müdahalesiyle tekrar çalıştırılmıştı.

Diğer 4 yaralı ise ambulanslarla Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi'ne kaldırılıp tedaviye alındı.

Okulun bahçesi, emniyet şeridi ile çevrildi ve çok sayıda polis önlem aldı.

İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi ile Gaziemir Kaymakamı Yaşar Dönmez, okula üç ay önce doğal gaz bağlandığını belirterek, okul bahçesinde toplanan velileri ve öğrencileri sakinleştirmeye çalıştı. Yahşi, okulun tatil edilmesine gerek olmadığını söyledi.

KIZI, DOĞAL GAZ KAZANININ PATLADIĞI OKULDA DERSTEYDİ

Öznur Güzelocak'ın kızının, bu okulda eğitim gördüğü öğrenildi.

Abdulhamit Han Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12'nci sınıf öğrencisi Damla Güzelocak'ın patlama sırasında derste olduğu belirtildi. Annelerinin ölüm haberini alarak, hastaneye gelen Damla ve ablası Ece (23) Güzelocak, gözyaşlarına boğuldu. 

Öte yandan Öznur Güzelocak'ın cansız bedeni, savcının incelemesinin ardından otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu'nun morguna kaldırıldı.

OKULDA 700 ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR

Olaydan sonra İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Gaziemir Belediye Başkanı CHP'li Halil İbrahim Şenol ve Gaziemir Kaymakamı Yaşar Dönmez, okula gelerek incelemelerde bulundu. Patlamanın gaz sıkışmasından meydana geldiğini açıklayan İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, "700 öğrencimizin eğitim gördüğü Abdülhamit Han Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde Halk Eğitim Merkezi tarafından verilen giyim kursu sırasında kazan dairesinde gaz sıkışmasından dolayı patlama meydana geldi. Kursiyerlerden 1'i ağır 5'i yaralandı. 4 yaralımız ayakta tedavi edilecek durumda. Diğer yaralımızın tedavisi sürüyor. Çok şükür can kaybımız yok. Okulumuz 2015 yılında hizmete girdi. İki ay önce de doğal gaz bağlandı. Çalışmamız sürüyor. Eğitimi engelleyecek bir hasar yok okulumuzda. Yarın öğrencilerimiz eğitimlerine kaldığı yerden devam edecek" dedi.

'EKİPLER GEREKLİ ÇALIŞMALARI YAPIYOR'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, kazan dairesinde patlamanın meydana geldiği Abdülhamit Han Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde incelemede bulundu.

Dağ, Gaziemir ilçesindeki okulda beraberindeki İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın ve AFAD İl Müdürü Osman Metin Saroğlu'dan bilgi aldı. 

Hamza Dağ daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, patlama nedeniyle 1 kişinin ağır 4 kişinin de hafif olarak yaralandığını, ilgili birimlerin tamamının bölgede çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Yaralıların Halk Eğitim Merkezi kursuna katılan kursiyerler olduğunu anlatan Dağ, "Okulun kazan dairesi dışındaki bölgelerinde herhangi bir hasar söz konusu değil, öğrencilerimizde de her hangi bir yaralanma söz konusu değil. Eğitim ve öğretime ara verilecek bir durum söz konusu değil. Yarın inşallah eğitim ve öğretim devam edecek. Gaz sıkışmasının da neden kaynaklandığı yönünde ilgili birimler gerekli çalışmayı yapıyorlar. 1'i ağır 4 yaralımız var." diye konuştu.

Dağ, daha sonra yaralıları kaldırıldıkları hastanede ziyaret ederek, sağlık durumları hakkında bilgi aldı.

ÖĞRENCİLER DERSTEYDİ

Öte yandan patlama haberi alan öğrenci velileri de okula geldi. Okulun 9'uncu sınıf öğrencilerinden Esin Kızkapan'ın annesi Döndü Kızkapan, "Haberi alır almaz önce kızımın dayıları koştu geldi, sonra ben çıkıp geldim. Kızıma ve diğer öğrencilere bir şey oldu diye çok korktum. Allah'a şükür ölen olmamış" dedi.

Okulda eğitim gören öğrencilerden Kardelen Şemdin ise olay anında sınıfta olduklarını belirterek, "Bir anda bir gürültü koptu. Biz önce deprem oldu zannettik. Hepimiz çok korktuk. Sonra hocalarımız 'Yangın var' diye uyararak geldiler ve panikle dışarıya çıktık. Herkes çok korktuğu ve panik olduğu için dışarı çıkışımız biraz zor oldu" dedi.

Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

EĞİTİM- SEN 9 SORU SORDU

Eğitim- Sen İzmir 5 No'lu Şube Yürütme Kurulu, İzmir'in Gaziemir ilçesi Sarnıç Mahallesi'ndeki Abdulhamit Han Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde meydana gelen patlama nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, kazan dairesinin etrafında bulunan duvarların yıkıldığı, kapı ve pencelerin kırıldığı, yaralananların patlayan duvarların altında kaldığı belirtildi. Açıklamada 2017- 2018 eğitim- öğretim yılında hizmete açılan Abdülhamit Han Teknik Anadolu Lisesi'nin giyim, grafik, çocuk, büro yönetimi, halkla ilişkiler ve tekstil bölümleri bulunan yaklaşık 70 personelin çalıştığı 1000'in üzerinde öğrencinin bulunduğu bir okul olduğu bildirildi. Okulun İMKB Lisesi'nin ve Mimar Kemalettin Teknik Meslek Lisesi'nin bazı  bölümlerinin taşınmasıyla oluşturulduğuna dikkat çekilen açıklamada, iki yıl önce açılan okulun 2018 yılı ocak ayına kadar hiçbir şekilde ısıtılmadığı, öğrencilerin soğukta ders yaptığı öne sürüldü.

Eğitim- Sen İzmir 5 No'lu Şube Yürütme Kurulu, sorumlular hakkında soruşturma açılmasını isteyerek, yetkililere şu soruları yöneltti:

"2017- 2018 Eğitim öğretim yılında faaliyete açılan bu yeni okul  binası eğitim öğretime hazır olmadığı halde neden eğitim öğretime açılmıştı? Okulun doğalgazının  bağlanması 2017 ocak ayına kadar neden yapılmamıştı? Daha 1 ay önce bağlanan doğalgaz tesisatında nasıl kaçak oluşmuş ve patlamıştı? Doğalgaz kaçağı için herhangi bir uyarı sistemi var mıdı? Var ise neden alarmlar çalışmamıştı? İnşaatı yeni biten ve eğitim öğretime açılan okul binasının kalorifer dairesi duvarları neden basınca dayanıklı olarak yapılmamıştı? Yaralananların hepsi patlayan duvarların arkasında yaralanmışlardır. Okul binasını yapan şirketin bir sorumluluğu var mıdı? Yapılan binayı teslim alan milli eğitim personellerinin bir eksikliği var mıdı? Doğalgaz ve ısınma tesisatını bağlayan şirketin ve  bu çalışmaları ve işleri denetleyen milli eğitim personelinin bir sorumluluğu var mıdı? Gerekli denetimleri yapan İzmirgaz'ın bu yaşananlardan sorumlulukları var mıdır'"(DHA-AA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.