Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İşte Kemeraltı'na adını veren kemer

İşte Kemeraltı'na adını veren kemer

İZMİR'in tarihi Kemeraltı Çarşı'na adını veren kemer, Mezarlıkbaşı'nda Saray Sineması ve çevresindeki kaçak yapıların yıkılmasının ardından ortaya çıktı. İşte Kemeraltı'na adını veren kemer

  • Ege Postası
  • 13.09.2015 - 11:23
Saray Sineması yıllar önce yıkılınca Kemeraltı'na adını veren kemer kısmen ortaya çıkmıştı. Çevresine örülen duvarlar nedeniyle kemerin ancak izi görülürken Agora Kazı başkanı Arkeolog Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy'un yıkılan binaların altında yaptığı kazıda bir Roma hamamı orrtaya çıkardı. Ersoy buradaki kemerin çarşıya adını veren kemer olduğunu açıkladı. 

Kent tarihi araştırmacısı Orhan Beşikçi de kente doğu yönünden gelen tüccar veya yabancıların, çarşıyı sorduğunda muhtemelen "Yoluna devam et çarşı, karşına çıkacak kemerin altında" diye yönlendirildiğini anlattı. Beşikçi, "Eski tarihlerde, altı, üstü, yanı gibi belirlemeler adres tarifinde kullanıldığı için kemerin altı yönlendirmesiyle arayanları çarşıda buluşturdu. Çarşının adı da bu söylemle Kemeraltı oldu. Agora sınırında kemerli duvarın bitiminden sonra başlayan çarşıyı sonraki yıllarda açılan Eşrefpaşa (İkiçeşmelik) caddesi ikiye böldü. Bu bölünmeden doğan kopukluk hala devam ediyor" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.