Dolar 32,3888
%-0.1
Euro 34,6076
%-0.56
Altın 2.387,780
%-1.94
Bist-100 10.046,00
%-0.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İnce'den İzmir'de Dersim çıkışı: Ne özrü!

İnce'den İzmir'de Dersim çıkışı: Ne özrü!

CHP’nin Eylül ayında gerçekleşen 18’inci Olağanüstü Kurultay’ında CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na rakip olan Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Öğretmenler Günü nedeniyle Türkiye Gençlik ve Spor Konfederasyonu İzmir İl Başkanlığı’nın Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde düzenlediği ‘Atatürk’ten Günümüze Eğitim’ başlıklı konferansa katıldı. Gündemde olan Dersim özrü konusunda konuşan İnce, “Türkiye’nin şu anda gündemi kaçak saraydır. Diğer tüm gündemler sahtedir. Dersim şu an gündem olmamalıdır. Ayrıca ne özr? Biz bir Dersimli’yi genel başkan yapmışız, daha büyük özür mü var'” dedi.

  • Ege Postası
  • 24.11.2014 - 22:27
EGE POSTASI/HABER SERVİSİ - CHP’nin Eylül ayında gerçekleşen 18’inci Olağanüstü Kurultay’ında CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na rakip olan Yalova Milletvekili Muharrem İnce, İzmir’e geldi. Aynı zamanda Fizik öğretmeni olan İnce, Türkiye Gençlik ve Spor Konfederasyonu İzmir İl Başkanlığı’nın Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde Öğretmenler Günü nedeniyle düzenlediği ‘Atatürk’ten Günümüze Eğitim’ başlıklı konferansa konuşmacı olarak katıldı.

İNÖNÜ’DEN ANEKDOT
Cumhuriyetin ilk yıllarından günümüze kadar olan sürede eğitim alanında yapılan gelişmeleri değerlendiren  İnce, konuşmasında ikinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün oğlu bilim adamı Erdal İnönü’den bir anekdot aktararak şunları söyledi;
 “Bugün bu ülkede cumhuriyetçiler, Atatürkçüler, sosyal demokratlar cumhuriyetin geleceğiyle ilgili kaygı duyuyorlarsa, bunu Erdal İnönü çok güzel özetlemişti. İnönü bir gün yanındakilerle lokantaya yemek için oturmuş garson İnönü’ye ‘ne yersiniz efendim’ demiş, İnönü de, ‘biz birazdan birbirimizi yiyeceğiz sen başkalarıyla ilgilen’ demiş. İşte cumhuriyetçiler birbirini yediği için ortalık bugün cumhuriyet düşmanlarına kaldı”


HEDEFİNDE ERDOĞAN: TARİH CAHİLİ
Konuşmasında  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan İnce, “Eğitimin geldiği durumu  Tayyip Erdoğan’a bak anlarsın. Tarih bilgisine bakın. ‘Malazgirt’te Romen Diyojen gülle gülle, Alparslan Allah Allah diye savaştı’ diyor, o dönem top yoktu zaten. Tarih cahili bir durumda. Ama ne yazık ki devletin tepesinde oturuyor. Şimdi de kalkmış, ‘Amerika’yı müslümanlar keşfetti’ diyor. Ne olacak öyle olduys? Müslümanların nasıl yaşadığına bakacaksın. Tamam gurur duyarız müslümanlığımızla ama bilime böyle bakılmaz. Dünyaya gök taşı düşüyor desek nereye inanırız, NASA’ya değil m? İşte büyük devlet bunu yapar. Edison ampulü bulduysa Hristiyan Edison mu buldu diyeceği? Biz onun insanlığa yaptığı katkıya bakarız. Din ile bilim bu şekilde karıştırılamaz” dedi.

NEDEN BAŞARISIZIZ'
“Eğitimde neden başarısızız'” diyen İnce, şöyle devam etti;
“Okullarımız yetersiz, öğretmenlerimiz yetersiz. Bunlar doğru mudur, bir bakıma doğru olabilir ama değişimi yönetemezseniz eğitimi yönetemezseniz. İdealiniz olacak. Cumhuriyeti kuranlar iyi yurttaş yetiştireceğiz diyordu. Şimdi eğitim dönem adamı olmayı öğretiyor. Atatürk eğitimle ilgili konuları nerede konuşmuş dedim. Araştırttım. Çünkü Atatürk eğitim konularını ayak üstü konuşmaz dedim. 16 kez mecliste yani en üst organda konuşmuş. 9 kez öğretmen kongrelerinde ve diğer yerlerde konuşmuş. Şimdi cumhurbaşkanı uçakta seyahat ederken konuşuyor. Ayrıca bugün eğitim artık milli değildir. Bir parti politikasıdır. AKP politikasıdır. Her zaman söylüyorum; çocuklarınızı milli eğitimden koruyun. Amacı değişmiştir. Artık eğitimin amacı, sorgulayan bireyler yetiştirmek değil, Cumhuriyetten intikam almaktır.  Her gelen reform yaptı. Sınav sayısını değiştiriyorlar. Müfredatlar değişti. Müfredat anayasa kadar önemlidir. Uzlaşmayla olması lazım. Bunlar kimseye sormadan değiştirdi. Lisede okuyan öğrenci oy kullanabiliyor ama siyaset yapamıyor.bunların  bu kadar beyni var bunların. Okullar arası ayrım yapıyor. Bir yönetici fen lisesini de öne çıkaramaz, klasik liseyi de, imam hatip lisesini de öne çıkaramaz.  AKP iktidarına kadar sınavların adaletli olduğuna herkesin güveni tamdı ama şimdi soruları çalınmayan sınav kalmadı. Hakim ve savcılar sınavının bile soruları çalındı. Bu adamlardan hakim ve savcı olur m? Önceleri kapıcının oğlu hukuk fakültesini kazanıyorken valinin oğlu kazanamıyordu. İnsanlar her şeye şüpheyle baksa bile sınavların adil olduğuna inanıyordu. Ama şimdi değişti.  Cumhuriyeti kuranlar da işe eğitimden başladı, cumhuriyet düşmanları da. Herkes geleceğe yatırım yapmak istiyor. Eğitim gücü elinde bulunduranların siyaset alanı olmamalı” 


OYUNCAK OLDUK
Osmanlı ve Türkiye toplumundaki siyasi yapıyı değerlendiren İnce, “Atatürk’ü diğerlerinden ayıran neyd? Osmanlı’da her şey varken bir tek cumhuriyetçi yoktu. Liberali, sosyalisti, muhafazakarı, milliyetçisi vardı fakat cumhuriyetçisi yoktu. Bu toprakların ilk cumhuriyetçisi Atatürk’tür. Farklılıklarımız var. Sorun ise bunları nasıl yöneteceğimizdir. Cumhuriyet farklılıkları kabul eder ancak bütünleştirici bir anlayışla ortak iyiyi bulmayı hedefler. Bu ortak iyi nedi? Vatandır. Bunu parlamentoda bulacağız, yargıyla bulacağız. Ancak Türkiye’de şu an böyle değil. Umutsuz değilim ama önümüzdeki 30 yıl Türkiye dış politika konuşacak. Çünkü Ortadoğu’daki siyaseti mezhep üzerinden yürüttüler. Komşumuz kalmadı. Oyun kurucu olacakken oyuncak olduk” ifadelerini kullandı.

DAHA BÜYÜK ÖZÜR MÜ VAR'
İnce soru cevap bölümünde katılımcıların sorularını yanıtladı.  CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun bir televizyon programında Dersim olayları nedeniyle CHP adına özür dilemesi ve partinin ulusalcı kanadından sert tepkiyle karşılanmasının hatırlatılması üzerine İnce, “ Türkiye’nin şu anda gündemi kaçak saraydır. Diğer tüm gündemler sahtedir. Dersim şu an gündem olmamalıdır. Ayrıca ne özrü' Biz bir Dersimli’yi genel başkan yapmışız, daha büyük özür mü var'” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.