Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İZSU'ya Sayıştay şoku

İZSU'ya Sayıştay şoku

Kentteki su ve kanalizasyon hizmetlerini yerine getiren İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2013 yılındaki harcamaları denetleyen Sayıştay, yağmur suyu kanal temizliğine dair ihaleyi mercek altına aldı. Yaklaşık maliyet hesaplamasında yanlışlık olduğu ve tutarın yüksek belirlendiğini raporlayan denetçilerin incelemesinde, idarenin kasasından 23 kat fazla para çıktığı tespit edildi. Öncesi yılın sonunda yapılan işle ilgili soruşturma yolu açıldığı takdirde, yeni bir yargı süreci başlayabilecek.

  • Ege Postası
  • 16.12.2014 - 10:27
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2013 yılına ait gelir-gider kalemleri, harcamalarını ve bütçesini inceleyen Sayıştay, kurumla ilgili hazırladıkları raporda kanal temizliği ihalesiyle ilgili maliyet hesaplamasında kamu zararına yol açabilecek bulgulara ulaştı. İhale bedeli belirlenirken, yaklaşık maliyetin yüzde 80’lik bölümünü teşkil eden işçilik maliyetlerinin aşırı yüksek belirlendiğini ve kurumun zarara uğratıldığını öne sürdü.  
 
 
SAYIŞTAY DENETÇİLERİ YERİNDE İNCELEME YAPTI


2013 yılındaki yağmur suyu kanal temizliği ihalesiyle ilgili olarak hesapları gözden geçiren Sayıştay denetçileri, temizlik ekiplerinin çalışmalarını yerinde inceleyerek kapsamlı bir denetleme operasyonu gerçekleştirdi. Üç kişilik ekiplerin yağmur suyu ızgaralarında 1,8 dakikada temizlik yaptığını belirleyen Sayıştay denetçileri, İZSU’nun söz konusu işlem için hazırladığı birim fiyat analizinde tek ızgara temizliğine tahmini süre olarak 42 dakika verdiğini gördü. İhale şartnamesinde 42 dakikalık süre baz alınarak hesaplama yapılırken, yaklaşık maliyet yükseldi ve işçilik maliyetindeki artış nedeniyle de tutar 23,33 kat fazla belirlendi.  Yaklaşık maliyetteki bu artış nedeniyle, İzmir ili 32üncü kısım ilçelerinin çeşitli sokak ve bulvarlarındaki mevcut tekli yağmursuyu ızgara ve bağlantı kollarının temizliği başlıklı ihale kapsamında işi alan yüklenici firmaya 222 bin 918 TL ve ilaveten KDV tutarında ödeme yapıldı.
 
İŞİN MALİYETİ 23 KATINA ÇIKTI


İzmir ili 3’üncü kısım ilçelerinin çeşitli sokak ve bulvarlarındaki mevcut tekli yağmursuyu ızgara ve bağlantı kollarının temizliğine ilişkin ihale kapsamında İZSU Genel Müdürlüğü’nün kasasından gereğinden fazla para çıktığına kanaat getiren Sayıştay, idareden konuyla ilgili bir açıklama istedi. İZSU tarafından sunulan savunmada benzer işler baz alındığında maliyet analizinin olması gerektiği şekilde olduğu gerekçe gösterilse de Sayıştay cephesinde söz konusu savunma metni yeterli görülmedi.
 
İZSU’NUN BENZER İŞLERİNİ ÖRNEK GÖSTERDİ  

Sayıştay tarafından hazırlanan raporda, İZSU’nun yıllardır benzer işleri yaptığına dikkat çekerek, maliyet hesaplarında yanlışlık yapılmasının mümkün olmadığını, idarenin kendi yaptığı işlerden maliyet ve çalışma süresi analizi yapılsaydı yaklaşık maliyet tespitinde daha gerçekçi bir hesaba ulaşabileceğini iletti.
 
BELEDİYENİN SAVUNMASI YETERLİ GÖRÜLMEDİ

İşi üstlenen yüklenici şirketin maliyeti ile kurum tarafından firmaya ödenen hak edişler arasında oldukça yüksek bir fark olduğu tespitine varan Sayıştay, yaptığı incelemede tek bir ekip çalıştırılan dönemlerde de maliyetin katlanarak yaklaşık 8 bin TL’ye çıktığını raporladı. Tüm bunlardan hareketle ihale bedelinin olması gereken tutarın üstünde olduğunu raporun sonucuna ekleyen Sayıştay denetçileri ayrıca, İZSU’nun savunmasının da yeterli olmadığına kanaat getirdi.
 
SORUŞTURMA YOLU AÇILABİLİR

Sayıştay, söz konusu işlemler ve harcamalarla ilgili olarak müdürlüğün cevabını yeterli görmediği takdirde ihaleyle ilgili olarak zimmet çıkarabileceği öğrenildi. Soruşturma açıldığı takdirde ise, sürecin devamında harcamalarla ilgili sorumlular hakkında yargı süreci başlayacak ve dava yolu açılabilecek. 



İZSU'DAN 4 MİLYON LİRALIK FİNAL

Yıl boyunca 30 ilçenin alt yapı sorunlarını çözmek amacıyla birçok yatırıma imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, yılın son ayında Seferihisar ve Kemalpaşa’nın mahallelerinde önemli bir çalışma başlatıyor. Kemalpaşa Akalan Mahallesi ile Yukarı Sütçüler Mahallesi’nde yeni kanal şebekesi döşenerek bu mahalleler sağlıklı kanal sistemine kavuşturulacak. Toplanan evsel atık sular, Kemalpaşa kolektörü vasıtasıyla arıtmaya iletilecek. 1 milyon 437 bin liralık yatırımla önümüzdeki günlerde başlayacak çalışmalar Haziran 2015 tarihinde sona erecek.
İZSU’nun ayrıca çevre yerleşimlerde yağmur suyu hatları oluşturarak taşkınları önleme çalışmaları da devam ediyor. Seferihisar’da Turabiye, Camikebir, Çolak İbrahim Bey ve Hıdırlık mahallelerine yağmur suyu kanalı döşeyecek olan İZSU, imalat çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlıyor. Yağışlarda yaşanan taşkınları önlemek amacıyla 4 mahalleye toplam 6.2 kilometre uzunluğunda yağmur suyu hattı döşenecek. 2 milyon 577 bin liralık yatırımla başlayacak çalışmalar Temmuz 2015 tarihinde sona erecek.
 
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.