Dolar 32,5104
%0.22
Euro 34,8939
%0.44
Altın 2.438,760
%0
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İZKA’dan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’ne 59 bin TL’lik ARGE Desteği

İZKA’dan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’ne 59 bin TL’lik ARGE Desteği

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin geliştirdiği ‘Alternatif Balık Türleri Üretimi ARGE Merkezi Fizibilite Etüdü’ başlıklı projeye, İzmir Kalkınma Ajansından 59.736 TL bütçe desteği geldi. 02.01.2013 tarihinde sona erecek projede, oluşturulacak ARGE Merkezi İzmir Katip Çelebi Üniversitesi kampüs alanı içinde Su Ürünleri Fakültesi bölgesine kurulacak.

  • Ege Postası
  • 19.10.2012 - 10:51
İZMİR-  Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Adem Tekinay’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya , Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr.Zafer Tosunoğlu, öğretim üyeleri; Doçent Doktor Vahdet Ünal, Yard. Doç. Dr. Edis Koru, akademisyenler ile özel sektör temsilcileri katıldı. 


“Alabalık, çipura ve levrek balıkları dışındaki türlere özel destek”

Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Adem Tekinay, Alternatif Balık Türleri Üretimi AR-GE Merkezi Fizibilite Etüdü başlıklı projedeki amaçlarının su ürünleri sektöründe yetiştiriciliği yapılan alabalık, çipura ve levrek balıkları dışında ekonomik öneme sahip alternatif balık türlerinin üretim tekniklerini oluşturup İzmir bölgesindeki su ürünleri üreticilerinin ürün çeşitliliğini arttırmak olduğunu söyledi.

 

“10’a yakın yeni ürün”

Projeyi gerçekleştiğinde, hem değişik ekonomik türlerin ortaya çıkacağını hem de özel sektöre bilimsel araştırma verileri desteğinde doğru yönlendirme yapılacağını kaydeden Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ahmet Adem Tekinay, “Proje neticesinde desteklenecek 10'a yakın yeni ürün ile sürdürülebilir bir piyasa hareketliliği sağlanarak; İzmir’in sürdürülebilir kalkınmasına ve diğer tarım sektörlerine örnek olacak bir çalışmayı hayata geçireceğiz” şeklinde konuştu.

 

“Farklı balık türleri mevsim dışında da rahatlıkla bulunabilecek”

Dekan Prof.Dr. Ahmet Adem Tekinay, “Bu projeyle sektör ekonomisi ve rekabet gücü ile birlikte İzmir’in bölgesel gelişmesinin hızlanmasına ve sürdürülebilir kalkınmasına destek sağlamayı amaçlamaktayız. Çipura ve levrek türleriyle sınırlı kalmak, bölge üreticilerinin zaman zaman maliyetlerinin altında satış yapmasına ve pazarın sıkışmasına neden olmaktadır. Bu sorunun aşılmasında alternatif tür olarak adlandırdığımız pazar fiyatı yüksek diğer balık türlerin üretimleri büyük rol oynayacaktır. Alternatif balık türlerinin üretimi ile yeni pazarlar oluşacak ve hem üreticilerin önü açılacak hem de tüketiciler farklı balık türlerini mevsim dışında bulabileceklerdir ” dedi.

 

“Özel Sektöre Ar-Ge Desteği”

Özel sektörün bu çalışmaları yürütecek büyüklükte Ar-Ge Merkezleri bulunmadığını belirten, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Adem Tekinay, bu gibi Ar-Ge Merkezi için yeterli bir bütçenin yanı sıra, nitelikli işgücü ve her bir tür için uzun süreli bir deneme prosesine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Dekan Prof.Dr. Ahmet Adem Tekinay, “Kar amacı güden ticari işletmelerin uzun süreli deneme sürecine zaman, yer ve finans ayıramamalarından ve rekabet güçlerini kaybetme kaygısından dolayı bu tarz alanları oluşturmakta zorluk çekmektedirler. Projemizin oluşturulmasının temel gerekçesi, alternatif balık türlerinin üretimi için gerekli teknik bilgilerin ortaya konulması, üretim tekniklerinin belirlenmesi ve elde edilen bilgilerin resmi kurumlar ve özel sektörle paylaşılmasıdır” diye konuştu.

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.