Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
IŞİD Kobani'ye saldırdı: Çok sayıda ölü ve yaralı

IŞİD Kobani'ye saldırdı: Çok sayıda ölü ve yaralı

Suriye'nin Kobani bölgesinde IŞİD'in gerçekleştirdiği infaz, bombalı saldırı ve ardından çıkan çatışmalarda onlarca kişi öldü, 100'den fazla kişi de yaralandı.

  • Ege Postası
  • 25.06.2015 - 09:10
Suriye'nin Kobani bölgesinde IŞİD'in gerçekleştirdiği infaz, bombalı saldırı ve ardından çıkan çatışmalarda onlarca kişi öldü, 100'den fazla kişi de yaralandı. Hem Türk Dışişleri hem de Şanlıurfa Valiliği, saldırıları düzenleyen IŞİD militanlarının Türkiye'den Kobani'ye girdiği yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğunu belirtti. Kobani'dekilerin sınır köylerindeki akrabalarına verdiği bilgilere göre, kente giren IŞİD militanları gece saat 03.00'ten sabahın ilk ışıklarına kadar evlerin kapılarını çalarak içeri girdi ve sessizce insanları öldürdü. IŞİD militanları öğle saatlerinde, Mürşitpınar Sınır Kapısı karşısında ikinci kez aynı bölgede bomba yüklü araçla intihar saldırısı gerçekleştirdi.

IŞİD'in, Kobani’de sabahın ilk saatlerinde bomba yüklü araçla gerçekleştirdiği saldırılarda yaralananlar Türkiye'deki devlet hastanelerine getirildi.  Patlamalarda en az 18 kişinin öldüğünü bildirildi.

Saldırılardan önce yüzlerce IŞİD militanının Kobani'ye girdiği iddia edildi.

YPG UYKUDA YAKALANDI
Hürriyet muhabiri Gülden Aydın, IŞİD militanlarının Kobani'de gerçekleştirdiği korkunç infazların detaylarına ulaştı. Kobani'dekilerin sınır köylerindeki akrabalarına verdiği bilgilere göre, kente giren IŞİD militanları gece saat 03.00'ten sabahın ilk ışıklarına kadar evlerin kapılarını çalarak içeri girdi ve sessizce insanları öldürmeye başladı. Kobani yakınlarındaki Bark Butan köyünde de en az 23 kişinin katledildiği öğrenildi.
Bir Kobanili, akrabasıyla yaptığı telefon görüşmesinde, "Kendimizi bir eve kilitledik. Dışarı çıkan öldürülüyor" dedi.

Öldürülenlerin çoğunun bebek, çocuk ve kadın olduğu öğrenilirken; sokakların ölülerle dolduğu belirtildi.

Patlamaların ardından ise silahlı çatışmalar yaşandı. YPG güçlerinin yüzde 90'ı Rakka ve Tel Abyad'da olduğu için Kobani'de az sayıda silahlı Kürt gücü bulunduğu belirtildi.

Kobani'deki patlamaların ardından çok sayıda Suriyeli Türkiye sınırına geldi.
Suriye Devrim Koordinasyonundan (SRC) yapılan açıklamada, IŞİD'in "PYD güçlerine ait kıyafetler giyerek bomba yüklü iki araçla saldırı düzenlediği" belirtildi.


"TÜRKİYE'DEN GİRMEDİLER"
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü IŞİD teröristlerinin Türkiye'den girdiği iddialarını "şiddetle reddetti".
Yaralılardan 63'ünün Türkiye'ye getirildiğini belirten sözcü, gelenlerden biri çocuk, iki kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Şanlıurfa Valiliği'nden yapılan açıklamada ise IŞİD militanlarının, Suriye'nin Cerablus kentinden Kobani'ye girdiği ifade edildi. Yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:
"Kobani'deki intihar saldırısını gerçekleştiren DAEŞ militanlarının Türkiye üzerinden Kobani'ye gittiği iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Bu iddialar asılsız olup elimizdeki veriler örgüt üyelerinin Suriye'nin Cerablus kentinden Kobani'ye sızdığını ispatlamaktadır. Buna ilişkin görüntüler de en kısa sürede kamuoyuyla paylaşılacaktır. Bölgedeki hassas durumu provoke etmek isteyenler olabileceğinden bütün halkımızı sağduyuya davet ediyoruz."



IŞİD ile Kürt gruplar arasındaki çatışmaların Kobani kent merkezinde yoğunlaştığı bildirilmişti.

İKİNCİ PATLAMA
IŞİD militanları öğle saatlerinde, Mürşitpınar Sınır Kapısı karşısında ikinci kez aynı bölgede bomba yüklü araçla intihar saldırısı gerçekleştirdi. PYD'ye ait kontrol noktası önünde meydana gelen patlamanın sesi, Suriye sınırındaki Suruç ilçesinden de duyuldu. Olayda ölen ya da yaralanan olup olmadığı konusunda henüz bilgiye ulaşılamadı.


KURTULMUŞ: KÜLLİYEN YALAN
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kobani'deki gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada şöyle dedi:
"Kobani'de bugün sabah itibariyle bombalar patladı. Çok sayıda insanın yaralandığı, öldüğü bilgisine sahibiz. Bu yaralıların önemli bir kısmı Türkiye'ye gelmiştir. Türkiye yaralıları hemen kabul etmiştir, bunlar hastanelerde tedavi altına alınıyor. Birtakım kirli odaklar Kobani'deki son saldırıyı bahane ederek Türkiye'yi de hedef tahtasına oturtmaya çalışıyorlar. Türkiye'yi de her zaman yaptıkları gibi karalama kampanyasının konusu, muhatabı haline getirmeye çalıyorlar. 'Bugün Kobani'deki bombayı patlatan DAEŞ militanları Türkiye sınırlarını geçerek Türkiye'den geldiler' diye kara propaganda yapılıyor, külliyen yalandır ve iftiradır." 



Kobani, dört ay süren çatışmaların ardından Ocak ayı sonunda Kürt güçlerinin eline geçmişti.



Güvenlik güçleri sınır hattındaki önlemlerini artırırken, silah seslerinin Türkiye tarafından duyulduğu iddia ediliyor.

PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG, IŞİD karşıtı koalisyon güçlerinin desteğiyle geçen günlerde Akçakale'nin karşısında bulunan Tel Abyad bölgesini ele geçirmişti. 

Çatışmalar sırasında kaçan IŞİD üyelerinin sakallarını kesip sığınmacı kılığında Türkiye'ye girdiği iddia edilmişti.

Patlamanın ardından bir grup Suriyeli Türkiye sınırına geldi.


Kobani'de IŞİD saldırısında yaralananlar Suruç Devlet Hastanesi'ne getirildi. 



Kobani'de catışmaların başlaması üzerine Türkiye tarafından hakim noktalara radar ve muhtemel sınır ihlallerine karşı da obüsler yerleştirildi.



Güvenlik güçleri Kobani'de yaşanan çatışmanın ardından sınırdaki güvenlik önlemlerini artırdı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.