Dolar 32,5696
%0.26
Euro 34,9942
%0.06
Altın 2.460,840
%1.01
Bist-100 9.896,00
%1.84

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Hepimizden zengin çıktılar

Hepimizden zengin çıktılar

Son günlerde özellikle halkın artan şikayetleri üzerine harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri, kent merkezinde dilencilik yapan şahıslara yönelik geniş çaplı bir operasyon düzenledi. Özellikle kente gelen Suriyeli mültecilerin yoğunlaşması ile birlikte dilenci sayısında patlama yaşanması dikkat çekerken, dilencilerin üzerinden çıkan para miktarı ise dudak uçuklattı.

  • Ege Postası
  • 17.12.2014 - 10:01
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Kentin kanayan yarası haline gelen işportacılar ve dilencilerin mesken tuttukları kent merkezinde  ortaya çıkan manzaralar görenleri ve duyanları hayrete düşürmeye devam ediyor.
 
 
DİLENCİLİK SEKTÖR HALİNE GELDİ

İl sınırlarında huzuru sağlamak için zabıta ekiplerinin düzenlediği çeşitli operasyonlarla dilencilere karşı etkin mücadele yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çabaları duygu sömürüsü ile haksız kazanç elde eden şahıslara mani olmaya yetmiyor. Kimisi engelli, kimisi sakat numarası yapan, kimisi de yanlarına aldıkları küçük yaşta çocuklar ile sokaklara çıkarak dilenen şahıslar, zabıta ekipleri tarafından yakalandığı takdirde, Kabahatler Kanunu uyarınca 91 TL idari para cezası uygulansa da söz konusu durumun önüne geçilemiyor. Dilencilerin üzerinden toplanan paralar tutanak altına alındıktan sonra encümen kararıyla elde edilen gelir kamuya aktarılırken, işlemleri biten kimseler kapıdan çıkar çıkmaz kentin merkezindeki farklı noktalara giderek aynı suçu ilmeye devam ediyor.  
 
DİLENMEK İÇİN BEBEK KİRALIYORLAR

Kentin göbeği sayılan Konak’ta yoğun olarak rastlanan dilencilerin kurdukları düzen ve sağladıkları organizasyon ise filmleri aratmıyor. Suriyeli mültecilerin kente akın akın gelmesi ile yerli dilenciler ile mülteciler arasında başlayan rant kavgası gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Aynı gün iki sefer yakalanan ve ceza alan dilencilerin yanı sıra, günde 40 TL’ye dilenirken inandırıcı olsun diye komşusunun küçük yaştaki çocuğunu kiralayan, dilenmeye servisle gelen vatandaşlar gibi ortaya çıkan hikayeler duygu sömürüsünün sektörleşmeye vardığını da gözler önüne serdi.
 
BİR GÜNDE ASGARİ ÜCRETE VARAN PARA

Son olarak geçtiğimiz günlerde düzenlenen seri operasyonlarda Basmane semtinde yakalanan M.B. isimli bayan, kaçmaya çalıştığı sırada zabıta ekiplerine teslim olmak zorunda kaldı. Suçüstü yapılan ve dış görünüşünden sokaklarda yattığı izlenimi edilen dilencinin üzerinde yapılan aramada neredeyse asgari ücretin yarısı tutarında para çıktı. Normal bir işte çalışan kimsenin ancak on beş günde kazandığı parayı yanında gezdiren dilenci bayanın ceplerinden toplam 529 TL çıkarken, hakkında yapılan işlem sonrasında 91 TL idari para cezasına çarptırılmasına karar verildi.
 
3 TANE EVİ OLAN VAR!

Yine geçtiğimiz aylarda gerçekleşen bir operasyonda zabıta tarafından ani bir baskınla yakalanan karı-kocanın hikayesi ise duyanları hayrete düşürecek cinsten. Kentin merkezi konumundaki Konak’ta ekiplerce dilenirken yakalanan R.G. ve  eşi A.G isimli çiftin yapılan araştırmada kendi üzerlerine kayıtlı, üç farklı semtte ayrı ayrı evleri olduğu ortaya çıktı. Sigorta primlerini dahi kendileri ödeyen çiftin yapılan araştırma sonucu dilencilikten kaynaklı suç kaydının da kabarık olduğu ve geçimlerini kolay yoldan sağlamaya çalışmaları ise dikkat çekti.
 
“DAYIBAŞI” SİSTEMİ İLE ÇALIŞIYORLAR
Büyükşehir Belediyesi’nin zabıta birimi yetkililerinden alınan bilgiye göre, esas sıkıntının yardıma muhtaç  kimseleri dilenciliğe zorlayan şahıslardan kaynaklandığı öğrenildi. “Dayıbaşı” sistemi ile çalışan dilencilerin gün boyunca başlarındaki kişilerce gözetim altınca tutulduğu ve günün belirli saatlerinde üzerlerindeki paraları toplayan kasa konumundaki bu şahısların tespit edilmesinin ise oldukça zor olduğu bilgisine ulaşıldı.
 
CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL
Yaşanan bu durum nedeniyle hafif cezalar alan dilencilerin duygu sömürüsüne varan davranışlarına engel olunamazken, kendilerini dilenciliğe teşvik eden ve “organize suç” kapsamında cezalandırılması gereken kimselerin ise ancak emniyet güçlerince yürütülecek mücadele ile soruna köklü çözüm getirebileceği belirtildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.