Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gecikmenin nedeni İZSU kaçakları mı'

Gecikmenin nedeni İZSU kaçakları mı'

Yıllardır inşaatı süren metronun tamamlanması için 7 aylık ek bir süre daha öngörülüyor. Metro inşaatında derelerin durdurulamadığı söylemi gerçeği yansıtmazken, asıl sorunun yüzde 40'ını yer altına giden İZSU kaçakları oluşturduğu öğrenildi

  • Ege Postası
  • 28.02.2013 - 11:53
İZMİR- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, geçtiğimiz ay İzmirspor ve Hatay durakları açılan İzmir metrosunun 5.5 kilometre uzunluğundaki Üçyol-Üçkuyular hattında son 30 metrenin kaldığını ve bunun da 7 ayda tamamlanacağını belirtmişti. Gözlerin sorunun ne olduğuna çevrildiği ve sekizinci yılında İnönü Caddesi'nde devam eden inşaatta sorun çıkaran yer olarak halkın da diline dolanan Poligon kısmında çalışmalar ise sürüyor. Metronun 7 ayda bitirilip bitirelemeyeceği de net değil. Çünkü zemin sorunlu. Edinilen bilgiye göre şehir efsanesine dönüşen Poligon deresinin durdurulamadığı gibi bir durum da yok. Zaten hat boyunca pek çok zorlukla mücadele edilmiş ve yer altı suları her aşamada sorun yaratmış.

SÜRPRİZLİ BİR ZEMİN

Dokuz Eylül Gazetesi’nden Figen Bican’ın özel haberine göre sıkıntının kaynağı başka bir adresi işaret ediyor. Metro inşaatının bütün safhalarında yer alan bir haber kaynağından aldığımız bilgiye göre inşaatın karşılaştığı en büyük sorunun kaynağı İZSU. İZSU'nun içmesuyu şebekesindeki kaçak oranı yüzde 40'lara ulaşıyor. Yeraltına sızan bu büyük miktardaki su da metro inşaatının yavaşlamasının en büyük nedeni. Haber kaynağına göre şehir efsanesine dönüşen durdurulamayan yeraltı derelerinin gerçek nedeni bu.
Haber kaynağı, hattın çok zorlu bir yer olduğu dile getirirken, Poligon bölgesinde yüksek binaların altında sürprizlerle dolu bir zeminin olduğu söylendi. Olumsuz hava koşullarında yerin altından çıkan hafriyatın Güzelbahçe Yelki'ye taşınmasında bile sorun yaşandığı ve bunun da işleri yavaşlattığı belirtilirken, yer altında ne ile karşılaşılacağının bilinmemesinin ve dolasıyla işlerin aksamasının doğal karşılanması gerektiğinin altı çizildi. Yedi aylık sürenin ise normalde yeterli bir süre olduğu ancak kalan 30 metrenin zemin özelliklerinin değişkenlik göstermesinden dolayı zorlukların yaşandığı dolayısıyla sürenin netlik kazanmasının biraz daha süre alacağı ifade edildi.

İNCELEME YAPACAKLAR

Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Prof. Dr. Günay Çifçi ise metro ile ilgili pek çok spekilasyon ileri sürüldüğünü bunun da bunlandan biri olabileceğini belirtti. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu olarak yakın zamanda teknik gezi yapacaklarını açıklayan Çifçi, “Yakın bir zamanda gezi gerçekleşecek. Belediyeden teknik gezi talep ettik. Metroyu incelemeden bir şey söyleyemeyiz. Söylersek sokaktaki vatandaştan farkımız kalmaz” dedi.


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.