Dolar 32,2481
%0.21
Euro 34,8750
%0.09
Altın 2.409,630
%-0.01
Bist-100 10.793,00
%-0.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Eski kurşun fabrikası ile ilgili şok iddia

Eski kurşun fabrikası ile ilgili şok iddia

Gaziemir’deki eski kurşun fabrikasıyla ilgili şok bir iddia ortaya atıldı. Yeşiller ve Sol Partisi Eşsözcüsü Arif Ali Cangı arazide ölçüm yaptıklarını ve ölçüm sonuçlarına göre radyasyon değerinin 150 ile 238 mikrosevert arasında çıktığını açıkladı. 150 mikrosevertin üzeri insan sağlığı için tehlike arz ediyor.

  • Ege Postası
  • 27.02.2013 - 17:14
 İZMİR- Milliyet gazetesinden Meriç Tafolar’ın haberine göre burnumuzun dibindeki eski kurşun fabrikası resmen zehir saçıyor. Radyasyon yayıyor tartışmaları yüzünden uzun süre gündemde kalan eski kruşun fabrikası yapılan ölçümlere göre hala tehlike saçıyor. Yeşiller ve Sol Partisi Eşsözcüsü Arif Ali Cangı Milliyet gazetesine yaptığı açıklamada arazide ölçüm yaptıklarını, ölçüm sonucunda radyasyon değerinin 150 ila 238 mikrosevert arasında çıktığını belirterek şöyle konuştu:
“150 mikrosevertin üzeri insan sağlığı için tehlike oluşturuyor. Savcılığa suç duyurusunda bulunduk, Aslan Avcı Döküm Sanayi ve Ticaret A.Ş. hakkında kamu davası açılmasını talep ettik. İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yazılı başvuruda bulunduk. Gelen yanıtlarda her kurum suçu başka bir kuruma atıyor.

HEMEN ÖNLEM ALINMALI
Cangı “şimdi kamu kurumları tarafından bu kirletici tehlike unutturulmaya, olayın üzeri örtülmeye çalışılıyor. Yapılan sadece tel örgünün sağlamlaştırılması ve bekçi kulübesine radyasyon ölçen cihaz takılması, o cihazdan veri alınıyor mu, değerler yüksek çıktığında ne gibi önlem alınıyor belli değil, çalışanlardan ve mahalle sakinlerinden kan örnekleri alınmış, tahlil sonuçları açıklanmıyor. İzmir-Gaziemir’deki Kurşun Fabrikası’ndaki tehlikeli atıklar nedeniyle şirket, belediye, valilik, bakanlık ve TAEK yetkilileri, suç işlemişlerdir. Savcılığın soruşturmasının yanı sıra İçişleri, Çevre ve Şehircilik bakanlıkları da hemen idari soruşturma açmalıdır. Tehlikeli atık alanında gereken önlemler zaman geçirilmeden alınmalı, atıkların uzaklaştırılması, bertarafı çalışmalarına hemen başlanmalıdır” diye konuştu.


Tespit 2007’de
İzmir Valiliği’nden gönderilen yanıtta, fabrika sahasına atık gömüldüğüne ilişkin şikayetin 2007’de yapıldığı, analizler sünucunda atıkların tehlikeli olduğunun belirlendiği anlaşılıyor. Ne yazılırsa yazılsın, her üç kamu kurumunun da sorumluluğu vardır.
İlk olarak 3 Nisan 2007’de TAEK tarafından fabrikada radyasyonlu cüruf (atık) gömülü alan tespit ediliyor, 17 Haziran 2008’de Çevre ve Orman Müdürlüğü bir depoda 200 ton atık tespit ediyor, atıkların bertarafa gönderilmesini istendiği, denetçilerin Temmuz 2008’de tekrar fabrikaya gittiğinde 180 ton tehlikeli atık daha bulduğu anlaşılıyor. Buna göre, aradan geçen 5 yıllık süre içinde tehlikeli atıklar konusunda bölgede oturanlar uyarılmamış, toplum sağlığı için hiçbir önlem alınmamış, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verdiği lisansları ve izinleri geri almamış, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı gayri sıhhi müessese ruhsatı vermiş.

Örtülmeye çalışılıyor
Şimdi kamu kurumları tarafından bu kirletici tehlike unutturulmaya, olayın üzeri örtülmeye çalışılıyor.
Yapılan sadece tel örgünün sağlamlaştırılması ve bekçi kulübesine radyasyon ölçen cihaz takılması, o cihazdan veri alınıyor mu, değerler yüksek çıktığında ne gibi önlem alınıyor belli değil, çalışanlardan ve mahalle sakinlerinden kan örnekleri alınmış, tahlil sonuçları açıklanmıyor.
İzmir-Gaziemir’deki Kurşun Fabrikası’ndaki tehlikeli atıklar nedeniyle şirket, belediye, valilik, bakanlık ve TAEK yetkilileri, suç işlemişlerdir. Savcılığın soruşturmasının yanı sıra İçişleri, Çevre ve Şehircilik bakanlıkları da hemen idari soruşturma açmalıdır. Tehlikeli atık alanında gereken önlemler zaman geçirilmeden alınmalı, atıkların uzaklaştırılması, bertarafı çalışmalarına hemen başlanmalıdır.
Atıklar temizlenmeden orada herhangi bir faaliyete izin verilmemelidir. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olarak olayın takipçisiyiz.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.