Dolar 32,2943
%-0.2
Euro 34,8135
%0.06
Altın 2.390,590
%-0.26
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Foça'da bir tarih yok oluyor!

Foça'da bir tarih yok oluyor!

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, İzmir’in Foça ilçesinde bulunan 2 asırlık Rum köyü Kartdere’de bulunan evlerin, kilise ve manastırın bakımsızlıktan döküldüğünü belirtti.

  • Ege Postası
  • 31.01.2015 - 12:21
Türeli, konuya ilişkin olarak Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesini değerlendirdi.

Kartdere Köyü’nün geçmişinin 1800’lü yıllara dayandığını anlatan Türeli, “Lozan Barış Antlaşması’nın ardından uygulanan mübadele sonucu Kartdere Köyü’ne, Rumların yerine Yunanistan’ın Parga Köyü’nden getirilen Türkler yerleştirilmiştir. Kartdere’ye yerleşen Türklerin de bölgeye uyum sağlayamayarak birkaç yıl sonra göç etmesi üzerine köy sahipsiz kalmıştır” dedi. Türeli, şöyle devam etti:

“Kartdere Köyü’nde, tamamı tarihi özelliği bulunan iki kilise, bir manastır, 200 civarında taş ev ve dış saldırılarından korunma amaçlı onlarca metre uzunluğunda bir de duvar bulunmaktadır. Bugüne kadar hiçbir tadilat ya da restorasyon işlemi yapılmayan bu tarihi yapılar çürümektedir. Foça gibi önemli bir turizm bölgesinin sınırları içerisinde yer alan bu kültür mirası, turizm faaliyetlerinde değerlendirilebilecekken adeta kaderine terk edilmiş durumdadır.

Öte yandan, köyün içerisinde kurulu bulunduğu Kartdere Vadisi de doğal güzelliği ve biyo-çeşitliliği ile göz kamaştırmaktadır. Kartdere Vadisi, bu özellikleriyle eko-turizm bölgesi potansiyeli taşımaktadır.”

-“NEDEN RESTORE EDİLMİYOR'”-

Türeli, Tarihi Kartdere Köyü’nün içerisinde bulunduğu durumu Meclis gündemine taşıdığı önergesinde şu sorulara yer verdi:

“-Kartdere Köyü’nde neden restorasyon çalışması yapılmamaktadır'

-Söz konusu köyde restorasyon çalışması yapılmasına yönelik Bakanlığınızca hazırlanan bir çalışma var mıdı? Varsa bu çalışma hangi detaylardan oluşmaktadır'

-Kartdere Vadisi’nin eko-turizm potansiyeline ilişkin bir çalışma yapılmış mıdır'

-Ülke genelinde mübadele sonucu boşalan tarihi niteliği olan yerleşim yeri sayısı kaçtır'

-Bu yerleşim yerlerinden kaçı turizme kazandırılmıştır'”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.