Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Flaş! Alsancak karıştı

Flaş! Alsancak karıştı

İzmir’de çeşitli sivil toplum örgütlerinin çağrısı ile Alsancak’ta toplanan binlerce kişi Berkin Elvan’in ölümü nedeniyle protesto yürüyüşü yaptı.Yaklaşık 10 bin kişi Cumhuriyet Meydanı'na girmek isteyince Polis göstercilere tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

  • Ege Postası
  • 11.03.2014 - 23:09
İZMİR-  Gezi Parkı eylemleri sırasında Okmeydanı’nda evden ekmek almak için çıktıktan sonra polisin attığı gaz fişeğiyle vurularak 269 gün komada kalan ve bu sabah yaşamını yitiren Berkin Elvan için ülke meydanlara döküldü.

İzmir’de eylemlerin adresi Alsancak’tı… Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde toplanan kent forumları, TMMOB, siyasi parti üyeleri ve vatandaşlar 15 yaşında yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın ölümünü protesto için yürüyüşe geçti... Eylemin başlangıç saati 19.00 olarak açıklanmıştı ancak Berkin Elvan’ı anma yürüyüşü için  Alsancak’a gelen kalabalık saat 18.30 sularında Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ni hınca hınç doldurdu. Cadde girişinde oturma eylemi başladı. Her yer karanfiller ve mumlarla donatıldı. 
Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde toplanan kalabalık yürüyüş öncesinde, ‘Katiller hesap verecek’, ‘Yaşasın halkların kardeşliği’, ‘Berkin Elvan ölümsüzdür’, ‘Hükümet istifa’, ‘Hepimiz Berkiniz öldürmekle bitmeyiz’, ‘Faşizme karşı omuz omuza’ sloganları attı.
Berkin Elvan’ı anma yürüyüşü saat 19.00’da başlayacak. Yürüyüşe CHP, TKP, İşçi Partisi örgütlerinin yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da destek verdi.

Yürüyüş 19.15’te başladı. Kalabalık 'Hükümet İstifa' sloganlarıyla Talatpaşa Caddesi'nden Basmane'ye doğru hareket etti. Yürüyüşe balkonlardan da tencere ve tavalarla destek geldi. Kitle Cumhuriyet Meydanı'na ulaştığı sırada polis setiyle karşılaştı. Emniyet çevik kuvvet ekipleri ve TOMA'larla yolu kapadı. DİSK İzmir Şube Başkanı Memiş Sarı polisle görüşme yapmak için kalabalığı durdurdu. Ancak temas kurulmasına da izin vermeyen polis tazyikli suyla kitleye müdahale etti. Karşılıklı çatışma sonrası biber gazı da kullanıldı. Eylemciler dağıldıktan sonra iki gruba ayrıldı. Bir grup yeniden Basmane yönüne polis setinin olduğu yere hareket ederken, diğer grup Gündoğdu Meydanı'nda hükümete karşı protestolarını sürdürdü.



Cumhuriyet Meydanı bölgesinde protestolarını sürdüren gruba polis biber gazıyla müdahalesini sürdürdü. 3 kişinin atılan gazlarının kapsüllerinin isabet etmesi sonucu yaralandığı bilgisi geldi. Olay yerine gelen ambulans yaralıları anonslarla müdahaleyi durdurarak aldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önünde müdahale kalabalığın yeniden toplanmasıyla da müdahale sürdü. Biber gazına karşılık havai fişek atılmasıyla arbade yaşandı. Arbede sonunda kalabalık azaldı ancak dağılmadı. Polisle eylemciler arasında çatışma sürüyor.

BARİKATLAR KURULDU
Talatpaşa Bulvarı ile Cumhuriyet Meydanı arasındaki 2. Kordon'da göstericilerle polis arasındaki çatışmalar uzun süre devam etti. Gösreticiler orta refüj otoparkındaki araçları yola çekip barikatlar kurdu. Bazı sokak başlarında da çöp konteynırları ve kaldırımlardan sökülen taşlar, çiçekliklerle barikatlar oluşturuldu. Zaman zaman da barikatlar ateşe verildi.
Göstericiler caddede ilerleyen bir ambulansı da durdurup, içinde biber gazı kapsülü olup olmadığını kontrol ettikten sonra geçişine izin verdi. Yoğun biber gazı nedeniyle gaz maskesi bulunmayanlar zor anlar yaşadı. Olaylar süresince gözaltı yapmayan polis, ilerleyen saatlerde birçok göstericiyi gözaltına almaya başladı.
Öte yandan polis Alsancak’a girişleri Liman ve Basmane tarafından tamamen kesti. Kentin kalbindeki Alsancak, Çankaya bölgesine uzun süre araçlar giremedi. Bölgeden çıkmak isteyen araçlara ise izin verildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.