Dolar 32,2709
%0.1
Euro 34,7872
%0.04
Altın 2.409,440
%0.01
Bist-100 10.267,00
%-0.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
FETÖ davasında tutuklu komutan dinlendi

FETÖ davasında tutuklu komutan dinlendi

FETÖ elebaşı Gülen'in bir numaralı şüpheli olduğu 279 sanıklı davanın görülmesine devam edildi

  • Ege Postası
  • 20.11.2017 - 14:41

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu, 279 kişinin yargılandığı davada tanıkların dinlenmesine devam edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince, Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmada, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığının darbe girişimine ilişkin soruşturmada hakkında dava açılan, bu dosyanın tutuklu sanıklarından eski Sahil Güvenlik Hava Komutanı Pilot Albay Bülent Özbaşaran savunma yaptı. 

Özbaşaran, darbe girişimi başladığı zaman Ankara'da bulunmadığını, askeri malzeme almak için 15 Temmuz'da akşama doğru gittiği Ankara'dan askeri uçakla İstanbul'a gelmesinin ardından saat 21.50'de İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indiklerini anlattı.

İzmir'e gelene kadar her şeyin normal olduğunu, meslekten ihraç edilen Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem'in emir ve talimatlarıyla hareket ettiğini iddia eden Özbaşaran, kendisine İzmir'den Ankara'ya uçmadan önce VIP uçuş olacağını, ancak buna ilişkin net bilginin verilmediğini öne sürdü. 

Genelkurmay Başkanlığının uçuş yasağı emrine rağmen, Üstem'in uçuş iznini aldıktan sonra geldiği İzmir'de darbe girişiminden televizyondan gördüğü haberlerden bilgi sahibi olduğunu savunan Özbaşaran, darbe teşebbüsüne ilişkin hiç kimseden emir ya da talimat almadığını, herhangi bir plan içerisinde hareket etmediğini ileri sürdü. 

Özbaşaran, iddia makamının, "Üstem, daha önce verdiği ifadede, sana uçuşlarla ilgili emir vermediğini söylüyor. Oysa sen Ankara, İstanbul ve İzmir'e gerçekleştirdiğin uçuş emirlerini Üstem'den aldığını söylüyorsun. Sence, Üstem'in darbe girişiminden önceden haberi var mıydı'"  sorusuna, "Benim açımdan da Üstem şüpheli biridir." cevabını verdi. 

Tutuksuz sanık E.Ö, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturması kapsamında hakkında dava açıldığını, dosyasının bu dosyayla birleştiğini belirterek, ek süre talebinde bulunmadan savunma yapacağını söyledi. 

Halen Sahil Güvenlik Komutanlığında uçuş teknisyeni olarak görev yaptığını, darbe teşebbüsünden önceden haberi olmadığını, tutuklu sanık Özbaşaran'la gerçekleştirdiği uçuşların ardından geldiği İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda bu girişimden haberdar olduğunu iddia eden E.Ö, 15 Temmuz'da hiç kimseye hukuksuz bir emir vermediğini anlattı. 

15 Temmuz'da rutin bir görevde bulunduğunu söyleyen E.Ö,  kendisi ve ailesinin FETÖ'yle herhangi bir bağlantısının olmadığını savunarak beraatini istedi. 

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmada, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın darbe girişimine ilişkin soruşturmada hakkında dava açılan tutuksuz yargılanan sanıklardan eski üsteğmen H.F.K da savunma yaptı. 

Halen Sahil Güvenlik Komutanlığında uçuş emniyet subayı olarak görevine devam ettiğini belirten H.F.K. 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gün askeri uçakla İstanbul Atatürk Havalimanına giderek askeri malzemeleri alıp İzmir'e getirme planı yaptıklarını ancak daha sonra bu planın değiştiğini, önce Ankara, sonra İstanbul ve Kocaeli, son olarak da İzmir'e geldiklerini ifade etti. 

Tutuklu sanık eski Sahil Güvenlik Komutanlığı Hava Komutanı Pilot Albay Bülent Özbaşaran'ın direktifiyle İstanbul'dan Kocaeli'ndeki Cengiz Topel Havalimanı'na uçtuklarını anlatan H.F.K. buradan da saat 03.30'da Sabiha Gökçen Havalimanına gidileceğini emrini yine Özbaşaran'ın verdiğini aktardı.

Sabiha Gökçen Havalimanına gitmek için uçuş hazırlığı yaptıkları sırada, Genelkurmay Başkanlığından alınan izinle derhal Cengiz Topel Havalimanından kalkış talimatı almalarının ardından saat 21.20'de İzmir Adnan Menderes Havalimanına doğru hareket ettiklerini ileri süren H.F.K, buraya gelene kadar darbe girişiminden hiçbir şekilde haberdar olmadığını iddia etti.

H.F.K, darbe teşebbüsü olduğunu öğrendiği saat 23.05'ten sonra Türk Silahlı Kuvvetlerinde darbeye kalkışan gruba hiçbir şekilde destek vermediğini savunarak FETÖ ile bağlantısının olmadığını savundu.

FETÖ'nün kumpas kurması nedeniyle aylarca cezaevinde tutuklu kalan bazı mesai arkadaşlarına destek verdiği ve onları cezaevinde ziyaret ettiği için 2015 yılında örgüt tarafından fişlendiğini öne süren H.F.K, beraat talebinde bulundu. 

Mahkeme heyeti duruşmaya yarın devam edilmesini kararlaştırdı.  (AA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.