Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dolmuşlarda kentkart uygulaması başlıyor

Dolmuşlarda kentkart uygulaması başlıyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “Seçimlerden sonra başlayacağımız ilk iş” olarak nitelendirdiği minibüslerde kentkart uygulamasında son detaylara gelindi. Kent genelinde çalışan dolmuşların toplu taşımaya entegrasyonu için üç yıldır İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası ile ortaklaşa çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğü İzmirli vatandaşlara müjdeli haberi vermeye hazırlanırken, pilot uygulama kapsamında kentkartlı minibüsler besleme hatlarında boy göstermeye başladı.

  • Ege Postası
  • 16.04.2014 - 09:19
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında yaklaşık üç senedir yürütülen çalışmalar sonrasında kağıt üstünde büyük ölçüde tamamlanan dolmuşlarda kentkart kullanımı ve minibüslerin toplu taşımaya entegre edilmesi projesinde sona gelindi. Yerel seçimlerin geride kalması ile birlikte meslek odası ve belediye yönetimi arasında yürütülen görüşmeler de hız kazanırken, tarafların projeyle ilgili detaylarda anlaşmaya varması ve bürokratik işlemlerin tamamlanması ile birlikte İzmirliler artık kentkart kullanarak dolmuşlar ile seyahat edebilecek.
 
“ESHOT DOLMUŞLARI”
ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından toplam 8 ayrı hatta 6 araç ile başlayan pilot uygulama kapsamında ESHOT’a ait dolmuş tipindeki beyaz minibüsler besleme hatlarında faaliyet göstermeye başladı. Yakın zamanda kent genelinde faaliyet gösteren 1117 dolmuşun tamamının katılması beklenen yeni uygulamanın toplu taşımada büyük değişiklik yaratması bekleniyor. “Kapıya kadar ulaşım hizmeti” ilkesini de beraberinde getirecek kentkartlı dolmuşlar, ulaşımın yoğun olduğu noktalarda, otobüs, metro ve İZBAN ile entegre biçimde çalışacak. Kent içi yolcu taşımada takviye görevi  üstlenecek dolmuşların aktarma hatlarına verilmesiyle birlikte, merkezdeki yoğun güzergahlardaki dolmuş yoğunluğu ve trafik sıkışıklığının da önüne geçilecek.
 
ÖNCELİK AKTARMAYA
ESHOT yönetiminin ve meslek odasının teknik açıdan incelemelerine devam ettiği çalışma kapsamında, validatör takılan 15+1 kapasiteli araçlar belirli hatlarda denemeler yapacak. Pilot uygulamanın ardından uygulama tam kapasite ile başladığında en uygun teknik şartlara karar verilecek ve araçlarda kentkart cihazlarının montajının yanı sıra yenileme yapılabilecek.


 ŞOFÖRLERE TEK TİP KIYAFET: GÖMLEK VE KRAVAT
Resmiyet kazanmayan ve henüz görüşme aşamasında olan projeye göre, dolmuşların toplu taşımaya entegre olmasıyla beraber sistem Büyükşehir Belediyesinin yetkisinde ve denetiminde çalışacak ancak, esnaf odası ile koordineli şekilde ilerleyecek. ESHOT’taki mevcut personel ile benzer şartlar minibüs şoförleri için de geçerli olacak ve mesai saati uygulaması, periyodik eğitimler, yeterlilik şartları, kılık kıyafet düzenlemesi gibi koşullar minibüs esnafına da aranacak.
 
ESNAFIN DA İLACI OLACAK
Bütünşehir yasası kapsamında yetki sınırları genişleyen belediye yeni açılan güzergahlara dolmuşları yönlendirecek, ancak mevcut araçlar yüzde 70 oranında aktarma bölgelerinde besleme hizmeti verecek. Sistemli çalışma ile birlikte hem ESHOT, hem de dolmuşçu esnafına katkı sağlaması beklenen uygulama, raylı sistem ağının genişlemesi ile birlikte belirli güzergahlarda yolcu sayısında düşüş yaşayan esnafın da ilacı olacak. İlerleyen dönemlerde açılacak yeni dolmuş güzergahları belirlenirken, gelecekteki metro ve İZBAN projeleri de dikkate alınacak ve esnafın bu yöndeki talepleri de değerlendirilecek.
 
90 DAKİKA UYGULAMASI DEVAM EDECEK
Diğer yandan vatandaşın cebine de büyük katkı sağlaması beklenen kentkart kullanımının start almasıyla birlikte, 90 dakika tek bilet uygulaması da aynen devam edecek ve yolculara ücretsiz aktarma imkanı sağlanacak. Toplu taşımadan ücretsiz faydalanan polis, zabıta, belediye personeli, gezici görevde çalışan devlet memurları, gazi, şehit yakını, engelli ve 65 yaş üstü vatandaşlar dolmuşlardan yine ücretsiz faydalanmaya devam edecek. İlk binişlerde ise mevcut toplu ulaşım tarifesi geçerli olacak. Oluşacak fiyat farkları sonrasında dolmuşçu esnafının kayıplarını da sübvanse etmesi beklenen Büyükşehir Belediyesi’nin meslek odası ile birlikte üzerinde çalıştığı “havuz” formülü henüz netlik kazanmazken, oluşturulacak ortak havuzdan “Daha çok çalışana daha çok gelir” prensibi ile ödeme yapılması beklenen çözüm üzerinde önümüzdeki günlerde görüşmeler başlayacak.
 
SEFER SIKLIĞI ARTACAK, BEKLEMELER AZALACAK
Sistemin işlemeye başlaması ile birlikte yolcu sayısında meydana gelecek artış ile birlikte dolmuşların sefer sayıları da artacak ve otobüslerin çalıştığı mevcut sistemde yaşanan bekleme süresi minimuma indirilecek. Halen 1117 dolmuş ile hizmet veren minibüs ağının da artacak yükle birlikte genişlemesi beklenirken, filoya katılacak yeni araçların alımını ise meslek odası ile birlikte belediye üstlenecek. Mavi renkleri ile bilinen klasik dolmuşların gelecek öneriler doğrultusunda yeniden ele alınabileceği ve pilot uygulamadaki beyaz ESHOT dolmuşları gibi değişim geçirebileceği öğrenilirken, yine görüşmeler sonrasında alınacak sonuca göre karar verilecek.  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.