Dolar 32,2599
%0.01
Euro 34,6969
%-0.04
Altın 2.437,710
%-0.2
Bist-100 10.261,00
%-0.73

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dev projeye halktan veto

Dev projeye halktan veto

​8 bin 500 yıllık geçmişe sahip İzmir'in tarihi semtlerinden Kadifekale'de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilmesi planlanan dev antik tiyatro ve açık hava müzesi projesine bölge halkından veto geldi. Proje kapsamında evleri kamulaştırılacak olan hak sahipleri mağdur oldukları gerekçesiyle yargıya giderken, diğer yandan kurdukları dernek çatısı altında "İmzalamıyoruz" diyerek direniyor.

  • Ege Postası
  • 19.01.2015 - 14:37
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Büyükşehir Belediyesi'nin toplam 270 hektarlık alanda kentin tarihi aksını ortaya çıkartacak ve İzmir'i turizmde cazibe merkezi haline getirecek antik tiyatro projesi sancılı başladı. Belediyenin kamulaştırma kararı aldığı toplam 450'ye yakın konuttaki hak sahipleri "Kale Hak Arayanlar Derneği" çatısı altında örgütlenerek yaşam alanları için mücadele başlattı.
 
 
"İMZALAMIYORUZ" DEDİLER
Kültürel tesis alanı olarak ilan edilen ve antik tiyatronun ortaya çıkartılabilmesi için kamulaştırılmasına karar verilen Kadifekale'deki 400'ü aşan hanede isyan çıktı. Etap etap ilerleyecek kamulaştırmalar için uzlaşmaya davet edilen ve evlerine tebligat gönderilen hak sahipleri, kamulaştırma bedellerinin düşük olduğu ve mağdur edildikleri gerekçesiyle "İmzalamıyoruz" diyerek kampanya başlattı. Taşınmazlar için belirlenen ve 680 TL'den başlayan bedeller karşısında şoka uğrayan vatandaşlar, evlerine karşılık 20-40 milyar lira verildiğini ve mağdur olduklarını savundu.


 
"SONUMUZ UZUNDERE GİBİ OLMASIN"
Çok katlı yapıların da yer aldığı ve toplam 450 konutu kapsayan kamulaştırma programı karşısında istimlak bedellerini yetersiz görerek yargıya giden vatandaşlar, mağdur edildiklerini savunarak, "Sonumuz Uzundere gibi olmasın" dedi. Direniş kararı alan ve örgütlenen halkın büyük bölümü belediyenin aldığı karara karşı çıkarak, zor koşullarda geçinmeye çalıştıkları yaşam alanlarından kopartılmak istemediklerini açıkladı.


 
PROJENİN İPTALİ İÇİN DAVA AÇTILAR
Büyük kısmı 40 yılı aşkın süredir bölgede yaşayan halkın isyanı sokaklara astıkları "İmzalamıyoruz" pankartlarına taşınırken, mücadele yargıda başka bir boyut daha kazandı. Kamulaştırma bedellerine itiraz eden halk, projenin iptalini isteyerek dava açtı. Hazırlanan imar planlarının iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle iki ayrı dava daha açan vatandaşlar Büyükşehir Belediyesi'ni sosyal belediyecilik anlayışı ile hareket etmeye ve mülkiyet haklarına saygı göstermeye çağırdı.
 
"DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ"
"Tiyatro ve müze değil, yerinde dönüşüm istiyoruz" diyen halk adına açıklama yapan Kadifekale Hak Arayanlar Derneği Başkanı Ali Korkut, "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin burada yapacağı kamulaştırmalar için belirlediği bedeller yasaya göre en üst bedel olsa da, alanın kent merkezinde kalması, şehrin tamamına hakim rant değeri oldukça yüksek bir sınırda olması göz ardı ediliyor. Sadece ve sadece evlerin yapı tipine göre kıymet takdiri yapılıyor. Bu durum da halkı mağdur ediyor. Bizler de hakkımızı savunmak için dernekleştik. Çıkara dayalı çalışmalar yapıyorlar. Mülkiyet hakkımız elimizden alınıyor, halk tedirgin. Nereye gideceklerini, ne yapacaklarını bilemez haldeler. Evlere biçilen değerlerin yeni bir yaşam alanı yaratabileceğine inanmıyoruz. Kadifekale İzmir'in en güzel yeri. Burada kamulaştırma olacaksa vatandaşların mağdur edilmemesi gerekiyor. Yasal tüm haklarımızı kullanacağız. Gerekirse eylem de yapacağız. Amacımız birilerini hedef almak değil. Proje yapılacaksa yapılsın ama halkı mağdur edilmeden yapılsın. Tek amacımız evlerimizin değerlerinin verilmesi. Direnmeye devam edeceğiz” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.