Dolar 32,1999
%-0.01
Euro 34,9926
%-0.04
Altın 2.515,710
%0.6
Bist-100 10.692,00
%0.46

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Denizlerdeki Sünger Avcılığının Büyüleyici Dünyası

Denizlerdeki Sünger Avcılığının Büyüleyici Dünyası

Bodrum Süngerciliğinin Yaşayan Efsanesi Aksona Mehmet, Boat İzmir Fuarı’nda deniz sevdalılarıyla buluştu. Teknesinin ismiyle anılan Aksona Mehmet, Bodrum’da yetişmiş ve mavi sularda üne kavuşmuş, sevilen eski bir sünger avcısı olarak denizlerin altında geçen yarım asırlık hayatını fuarda anlattı.

  • Ege Postası
  • 09.05.2014 - 14:47
İZMİR-Fuar kapsamında organize edilen “Son Süngerci Aksona Mehmet” belgeselinin gösterimi, 1/B No’lu holde gerçekleştirildi. Belgesel izleyicileri denizlerdeki sünger avcılığının büyüleyici dünyasıyla tanıştı.
Belgesel gösterimi öncesinde açılış konuşmasını yapan Aksona Mehmet, sünger avcılığı çok eskiye dayandığını ve ilk olarak Kuzey Afrika sahillerinde toplanmaya başlandığını söyledi. Aksona Mehmet, “Süngercilik süregelen bir zincir bu zincirin kırılmasını istemem, devam etmesini diliyorum” dedi.
Son Süngerci, sözlerine şöyle devam etti:
Sünger avcılığı kışın Ocak, Şubat aylarında başlar ve bu dönemde dalgıçlar kendi kadrosunu oluşturarak en iyi dalgıçlarını seçerler. Mart ayında bakımlar başlar teknelerin bakımı, kumanya hazırlıkları peksimet hazırlanır, kavurma yapılır. Sefer günü geldiğinde kimse kendisinin nereye gittiğini görmesin diye tekneler birbirinden habersiz hareket etmeye başlar, çünkü tatlı bir rekabet yarış vardır. Mancornalar sünger denizin dibinden aboşlara doldurduğu süngerleri denizden çıkardıktan sonra suyunu sıkarız. Süngerleri güzelce temizledikten sonra sarı bir renk alır daha sonra 2 gün güneşte kuruturuz.  Sonrasında ise süngerler genellikle Bodrum’a götürülür orada da tüccara satılır” dedi.







Gemi Modelciliğinin Eşsiz Dünyası Gemoder Sergisi’nde
İZFAŞ tarafından Gemi Modelcileri Derneği işbirliği ile organize edilen Gemoder Sergisi’nde birbirinden güzel ve eşsiz gemi modelleri dikkat çekiyor. Özellikle amatör gemi modelcilerinin büyük ilgi gösterdiği Gemi Maketleri Sergisi’nde; tarihin ve geçmişin izlerini taşıyan Savarona, Piyade Kayığı, Nusret, Mayın Gemisi gibi orijinal modellerin birebir ölçeklendirilerek maket haline dönüştürülmüş eserler sergileniyor.

Karton Tekneler Yarışı Fotoğraf Sergisi
Karton Tekneler Yarışı fotoğraf sergisi fuar ziyaretçileriyle buluştu. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından geleneksel olarak her yıl Kabotaj Bayramı kapsamında yapılan kartondan teknelerin fotoğrafları 3 No’lu holde yer alıyor.

Deniz Temalı Mermer Heykeller Fuar’da Sergileniyor
Denizciliğe ilişkin Heykeltraş Erdal Özcan tarafından  yapılan 15 farklı heykel, Boat İzmir Fuarı’nda sergileniyor.  3 No'lu holde yer alan “Sabah Yeli” Mermer Heykeller Sergisi, sanatseverlerin beğenisini topladı. 
11 Mayıs 2014 Pazar günü sona erecek fuar, profesyonel ve son tüketiciye açık olarak düzenleniyor.
Sektörün önde gelen firmalarının boy gösterdiği BOAT İZMİR, 156 firmanın katılımıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğindefuarcılık sektörünün öncü kurumu İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Tic. A.Ş. (İZFAŞ) tarafından İzmir Tekne İmalatçıları Derneği, Deniz Ticaret Odası, Deniz Endüstrisini ve Denizciliği Geliştirme Derneği (DENTUR), Gemi Mühendisleri Odası, İzmir Ticaret Odası ve T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) destekleriyle organize edildi.



Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.