Dolar 32,2078
%-0.11
Euro 34,7277
%-0.21
Altın 2.448,560
%0.66
Bist-100 10.219,00
%-0.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
DSİ’den flaş Fetrek açıklaması: Proje devam ediyor!

DSİ’den flaş Fetrek açıklaması: Proje devam ediyor!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılımı ile 2 Haziran’da Fetrek Çayı’ndaki startı verilen dev proje ve Torbalı’daki devam eden çalışmaların son durumuna ilişkin DSİ’den flaş açıklama geldi. DSİ Bölge Müdürlüğü yetkileri, Fetrek çayı Islahı ve Kelebekler Vadisi düzenlemesinin bölgedeki en büyük çevre yatırım projesi olduğunu aktararak, çalışmaların kesintisiz şekilde devam ettiğini vurguladı. DSİ’den flaş Fetrek açıklaması

  • Ege Postası
  • 02.10.2015 - 11:03
İZMİR- Haziran ayında start verilen Sultanlar Vadisi Projesi hakkında yazılı açıklama yayınlayan DSİ Bölge Müdürlüğü, Fetrek Çayı’nda ve toplam 22 kilometreyi aşkın alanda devam eden proje faaliyetleriyle ilgili teknik bilgiler verdi. Projenin seçim ve siyasi ortam ile ilgisi bulunmadığı aktaran kurum tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"FETREK PROJESİ SEÇİM BALONU ÇIKTI" HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...
  
İzmir ili, Torbalı ilçesinde yer alan Fetrek Çayı yatağından geçmiş yıllarda düzensiz bir şekilde malzeme alınması, sanayi, evsel ve inşaat atıklarının dökülmesi, birçok boru hattının gelişi güzel geçirilmiş olması gibi sebeplerden dolayı yatak yapısının oldukça bozulduğu tespit edilmiştir.
 
Çay yatağı içerisinde oluşan göllenmeler, kıyı ve taban oyulmaları ile yağışlar nedeniyle taşkın tehditi altında bulunan Çaybaşı Mahallesi, Yeni Mahalle, Yemişlik Mahallesi, Karşıyaka Mahallesi, Eğerci Mahallesi, Yedi Eylül Mahallesi, Orta Mahalle, Karakuyu Mahallesi, Gazi Mustafa Kemal Mahallesi ile Torbalı Sanayi Bölgesinin taşkın zararlarının önlenmesi amacıyla Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne ait iş makinalarıyla acil olarak yatak düzenleme çalışmalarına başlanılmış ve bu kapsamda Fetrek Çayının sorun teşkil eden 22 kilometre uzunluğundaki yatak düzenleme çalışmaları tamamlanmıştır.
 
Proje uzun soluklu olduğundan, personelin barınma ihtiyacı işin başlangıcında geçici olarak Torbalı Belediyesi Çaybaşı Tesislerinde sağlanmış, kalıcı şantiye tesisleri ise DSİ tarafından Bayındır köprüsü mevkiinde oluşturulmaya başlanılmış, 18 adet konteyner satın alınmış, kullanma suyu ihtiyacı için su kuyusu açılmış, elektrik temini tamamlanma aşamasındadır. Şantiye çalışmalarından projenin önemi daha iyi anlaşılmaktadır.
 
Fetrek Çayı Sultanlar Vadisinde kullanılacak taşlar için ocak sahası tespit edilerek ve ruhsat işlemleri tamamlanarak taş ocağının işletilmesi ve alanda kullanılacak malzemeyle ilgili olarak gerekli protokoller de yapılmıştır. Bayındır köprüsü yakınlarında İş makinelerince yapılacak yatak düzenleme çalışmalarının büyük bir kısmı tamamlandığından, şantiye alanında ihtiyaç duyulduğu kadar iş makinesi ve teknik personel istihdam edilerek çalışmalar devam etmektedir.
 
Fetrek Çayı Islahı siyasi değil, bölgenin en büyük çevre yatırımı projesidir. Projenin büyüklüğü, önemi ve çok uzun soluklu olması nedeniyle alandaki faaliyetler planlı bir program çerçevesinde yapılmakta olup, güncel siyasi gelişmelerle ilişkilendirmek buna emek verenlere haksızlık olarak değerlendiriyor ve yoğun biçimde çalışan personelin motivasyonunu bozmaya yönelik etik olmayan siyasi hamleler olarak değerlendirilmektedir.
 
Fetrek Çayı Islahı, 100 yılın projesidir ve bu proje seçim yatırımı olarak görülmesi yanlıştır. Yıllardır düzenlenmeyen ve mezbelelik halde duran çay yatağında, çalışmalara Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatıyla ve destekleriyle başlanmış, başlangıçta yapılması gereken yatak düzenlemesi tamamlanmıştır. Islahta kullanılacak taş için ruhsatlar alınmış, 250.000 metreküp  taş temin ihalesi çalışmaları son aşamaya gelmiştir. Temin edilecek taşlar, DSİ iş makinaları ile taşınarak yerine yerleştirilecektir. Projenin bedeli 100 milyon TL’dir ve bu projenin durması söz konusu değildir. Torbalı halkı hiç telaşlanmasın, Sultanlar Vadisi Projesi sadece Torbalı halkına değil İzmir halkına hizmet verecek bir projedir. Çalışmaların durduğu gerçeği yansıtmamaktadır.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.