Dolar 32,5318
%0.29
Euro 34,8631
%0.35
Altın 2.444,900
%0.26
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP tüzüğünde ilk çizik! O madde kabul edilmedi

CHP tüzüğünde ilk çizik! O madde kabul edilmedi

CHP tüzük kurultayında, 'partiye üyelikle ilgili bölümü' düzenleyen 4.madde delegelerden çizik yedi. CHP tüzüğünde ilk çizik!

  • Ege Postası
  • 10.03.2018 - 13:35

CHP’nin 19. Olağanüstü Tüzük Kurultayı’nda bugün tüzük taslağının oylamasına geçildi.

Mustafa Kemal Atatürk’le ilgili ibarelerde değişiklikleri yapıldı

CHP'nin, 19'uncu Olağanüstü Kurultayı'nda, Genel Merkez tarafından hazırlanan taslağın  ‘üyelik’- ‘yedek üyelikle’ ilgili 4. maddesi yeter oyu alamadı ve reddedildi. Üyelikle ilgili bir boşluk olduğu için yeni bir düzenleme yapılacak ve taslağın tüm maddelerinin tamamlanmasın ardından oylanacak.

Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde basına kapalı yapılan Tüzük Kurultayı’nda 88 maddelik taslakla ilgili görüşmeler gerçekleştiriliyor. Taslağın ilk 3 maddesi oy çokluğu ile kabul edildi. Taslağın, ‘Kuruluş’ başlıklı birinci maddesinde, Türkiye'nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’le ilgili ibarelerde değişiklikleri yapıldı. Buna göre, mevcut tüzükte sadece önder olarak yer olan Atatürk için yeni maddede 'önder ve lider' ifadeleri kullanıldı. ‘Kuvayı Milliye ruhu’ da birinci maddeye kondu. Kabul edilen birinci madde ise şöyle:

“Cumhuriyet Halk Partisi; kurucusu, ilk Genel Başkanı ve değişmez önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde; Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin devamı olarak Kuvayı Milliye ruhuyla vatanın ve milletin tam bağımsızlığı için kurtuluş mücadelesi veren kadroların 9 Eylül 1923 tarihinde kabul ettiği “Parti Tüzüğü” ile kurulmuştur. Genel Merkezi Ankara’dadır” (T24)

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun büyük önem verdiği değişikliklerden, 4. maddedeki bölüm delegelerden yeterli oyu alamadı.

İşte geçemeyen o madde

Madde-4

(1) Cumhuriyet Halk Partisine, partinin program ve tüzüğünü benimseyen her yurttaş üye olabilir.
(2) Üyelik, “üye” ve “destekçi üye” olarak iki türlüdür. Parti çalışmalarına etkin olarak katılan ve aidatını düzenli ödeyen partiliye “üye” denir; partiyle sadece gönül bağı olan, destek vermek isteyen partiliye “destekçi üye” denir.
(3) Parti çalışmalarına etkin olarak katılma ve düzenli aidat ödemenin ölçütleri, takibi ve gerektiğinde uygulanacak istisnalar yönetmelikle düzenlenir. 

KONUŞMA TALEPLERİNİ GERİ ÇEKTİLER

İlhan Cihaner ve ekibi 3-4 madde haricindeki önergelerini ve konuşma taleplerini geri çekti.

İL BAŞKANLIKLARINI KAPSAYAN MADDE

11. Maddeden 16. Maddeye kadar kabul edildi. İl başkanlıklarını kapsayan 16'ncı madde 733 oyla kabul edildi.

İl yönetimleri ile ilgili 17'nci madde kabul edildi.

18'inci madde, 742 evet 1 ret ile kabul edildi.

MUHALEFETİN İTİRAZI VAR

19'uncu madde de muhalefetin itirazları oldu. Tanju Özcan ve arkadaşlarının "2 seçim kazanamayan Genel Başkan görevi bırakmasını" içeren önergesi delegelerin 108 evet, 560 ret oyuyla kabul edilmedi. 19'uncu madde Genel Merkezin taslak tüzüğünde yer aldığı şekli ile 804 evet, 1 ret oyla kabul edildi.

20'nci madde 774 evet 10 ret oyla kabul edildi.

'PARTİ MECLİSİ YETKİSİNİ KİMSEYE DEVREDEMEZ'

21'inci madde görüşüldü. Muhalefetin önergesi var. Önergede “Parti Meclisi yetkisini kimseye devremez” deniliyor. Muhalefetin önergesi 208 kabul 415 oyla reddedildi. Madde 681 kabul, 37 ret oyla kabul edildi.

Bu akşam 17.00'ye kadar tamamlanması planlanan tüzük kurultayının tüm maddeler görüşülüp karara bağlanılıncaya kadar sürdürülmesi kararı alındı. İzmir delege heyeti bu akşam için aldığı uçak biletlerini iptal etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.