Dolar 32,4191
%-0.01
Euro 34,6694
%-0.38
Altın 2.393,680
%-1.7
Bist-100 10.046,00
%-0.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Güven'den uyarı

CHP'li Güven'den uyarı

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, Torba Yasa ile getirilen ve 1 Nisan 2015'te yürürlüğe girecek olan ev işlerinde çalışanlara getirilen sosyal güvenlik hakları konusunda bir kaosun yaşanacağını öne sürdü.

  • Ege Postası
  • 01.03.2015 - 13:00
Konuyla ilgili soru önergesi, kanun teklifi, TBMM genel kurulundaki değişiklik önergelerine rağmen hiçbir değerlendirmenin yapılmadığını dile getiren Milletvekili Hülya Güven, seçim yaklaşınca devletin primi kendisinin ödeyeceğini duyurduğunu kaydetti. Güven, “Cinayetlere kurban giden kadınlarımız, çalışırken kaza geçiren kadınlarımız, karşılaştıkları şiddet ile mağdur olan kadınlarımız ve dahası var bu ülkede. Her an bir ev kazasına kurban gidebilen, ev işlerinde çalışan kadınlarımızın tam olarak korunması, sosyal devlet anlayışının yerleşmesi ile olacaktır" dedi.

2012 Yılının sonlarında kendisinin bir soru önergesi ile konuyu tekrar gündeme taşıdığını, 2013 yılında verilen cevapta ise devletin sigorta primlerini ödeyemeyeceğinin belirtildiğini ifade eden Güven, bu nedenle bugüne kadar pek çok mağduriyet yaşandığını vurguladı. Güven, “Cevabın son paragrafında ev işlerinde çalışan kadınların sigortalarının çalıştıkları evlerin yapması gerektiği söyleniyor. Bu yükümlülük işveren evler için çok ağır koşullar gerektiriyor. Bu yüzden buna kimse uymayacak ve kadınlarımız yine mağdur olacaktır. Kayıt dışılığın kayda alınması böyle uygulamada vücut bulmayacak yöntemlerle olmaz. Sosyal devlet anlayışının yine işlemediğini, zor durumda çalışan kadınlarımıza sahip çıkılmadığını görüyoruz" dedi.

"BU DA SEÇİM ALDATMACISI MI'"
Bu konuda uyarılara rağmen bugüne kadar çözüm getirilmemesini eleştiren Güven, “Konu ile ilgili olarak CHP pek çok kanun teklifi verdi. Ancak seçime yakın, devletin sigorta primini kendisinin ödeyeceği duyuruldu. Neden bugüne kadar bu konuda çalışma yapılmadı hem çalışan hem de çalıştığı aile mağdur bırakıldı. Genel kurulda verdiğimiz bir değişiklik önergesiyle de ev hizmetlerinde çalışanların prim ödeme yükümlülerinin belirlenmesi ve prim ödeme yükümlülerinin prim ödemesini ne oranda paylaşacaklarının düzenlenmesi amaçlanmıştı. Kayıtdışılığı azaltacak ve kadınları koruyacak kanunların çıkarılması gerekiyor. 2011 yılında seçimden önce emeklilere intibak yasası çıkarıyoruz diyen AKP hükümetinin seçimden sonra da bir süre oyaladıktan sonra emeklilere komik bir artış yaptığını söyleyerek, umuyorum ki kadınlara verilen sözler de bir oyalamaca değildir. Geçte olsa kadınlar için yaptığımız önerilerin uygulanması bizleri mutlu edecektir" diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.