Dolar 32,4849
%0.33
Euro 34,7239
%0.4
Altın 2.409,750
%1.24
Bist-100 10.046,00
%-0.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir ve KESK aynı masaya oturuyor

Büyükşehir ve KESK aynı masaya oturuyor

Yerel seçimlerin tamamlanmasının ardından faaliyetlerini hızla sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni bir toplu sözleşme sürecine başlamaya hazırlanıyor. İdarenin farklı birimlerinde ve belediyeye bağlı müdürlüklerde çalışan 5 bine yakın memur kadrosunu ilgilendiren süreçte KESK ile masaya oturacak olan Büyükşehir Belediyesi yönetiminin vereceği karar merakla beklenirken, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun görüşmelerle bizzat ilgileneceğini belirttiği ve konuyu yakından takip ettiği öğrenildi.

  • Ege Postası
  • 15.04.2014 - 15:08
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Son olarak geçtiğimiz Temmuz ayında belediyede çalışan yaklaşık 20 bin sözleşmeli personeli ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında DİSK ile masaya oturan ve krizlerle dolu bir süreç yaşayan Büyükşehir Belediyesi, önümüzdeki günlerde de yine belediyede çalışan 5 bin memur kadrosuna yönelik toplu sözleşme tasarısını sonuçlandırmak için görüşmelere başlayacak. 28 Mart’ta başlaması gereken toplu sözleşme görüşmeleri için seçim molası isteyen belediye yönetiminin önümüzdeki günlerde sendika temsilcileri ile masaya oturmaya hazırlandığı öğrenilirken, Başkan Kocaoğlu’nun ise konu hakkında oldukça titiz davrandığı ve geçmişte yaşanan krizlerin tekrar etmemesi için konu ile bizzat ilgilendiği belirtildi.
 
KOCAOĞLU’NDAN YANIT BEKLİYORLAR
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin idari ve teknik birimleri başta olmak üzere, ESHOT, İZSU, Zabıta, İtfaiye, Eşrefpaşa Hastanesi gibi müdürlüklerinde çalışan toplam 5 bin kişilik memur kadrosunu kapsayan ve 2016 yılının başına kadar geçerli olacak toplu sözleşme görüşmelerinde taraflar masaya oturmaya hazırlanıyor. Memur kadrosunun örgütlü bulunduğu KESK konuyla ilgili gerekli çalışmalarını tamamlayarak işveren konumundaki İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kapısını çalarken, Başkan Kocaoğlu’ndan gelecek yanıtı beklemeye başladı. Yaz aylarında DİSK ile yürütülen görüşmeler sürecinde büyük oranda yıpranan Kocaoğlu’nun seçimlerden sonraya başlayalım dediği toplu sözleşme pazarlıklarında masaya oturmaya hazırlanan KESK, bir süredir personel ile yaptığı toplantılar sonucunda talepleri dinleyerek sözleşme tasarısını ve eylem planını hazırladı.
 
KESK NELER TALEP EDECEK'
Başkan Kocaoğlu’ndan gelecek cevap sonrasında Büyükşehir yönetimi ile masaya oturacak olan KESK’e bağlı Tüm-Bel-Sen yönetimi, 28 Mart-28 Nisan arasında yapılması planlanan görüşmeler sonucunda 2016 yılının başına dek geçerli olacak toplu sözleşmelerle ilgili öncelikli olarak personelin kazanılmış haklarını korumak için hareket edecek. Son dönemde hayata geçen yasal düzenlemeler sonrasında ve norm kadro yasasındaki değişiklikler ile genişleyen Büyükşehir Belediyesi’nin idari kadrosunun getireceği ek yükü de göz önünde bulunduran KESK’in başlıca talepleri ise personelin mevcut kazanımlarının korunması, sosyal haklarda iyileştirme, ulaşım ve yemek konusunda iyileştirme olacak.

SENDİKADAN ANKARA VE İSTANBUL ÖRNEĞİ
4688 sayılı yasanın getirdiği yasal zorunluluklar nedeni ile personele maddi yardım talep hakkı bulunmayan sendika, belediyeden 5 bin personel için 90 binişlik toplu taşıma, yemekhane imkanı ya da gıda fişi gibi haklara karşılık gelen iyileştirme zammı isteyecek. Sendikanın görev tanımlarına göre aldıkları maaş durumu değişen personel için son toplu sözleşmede geçerli olan net miktarı 660 TL ve 775 TL’yi bulan iyileştirme zamlarında artış isteyeceği de öğrenilirken, Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerde yer alan örneklerden yola çıkarak memur kadrosuna yol yardımı oranında zam isteyeceği belirtildi.

İKİ AY İÇİNDE TAMAMLANMASI BEKLENİYOR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun söz konusu taleplere sıcak baktığı ve sendikaya “Sorunlarınızı ve taleplerinizi biliyorum, gerekeni yerine getireceğiz” mesajı verdiği öğrenilirken, yapacağı bütçe incelemesinin ardından önerilerini sunmaya hazırlandığı belirtildi. Henüz herhangi bir grev ya da eylem kararı almayan sendikanın, masaya oturduktan sonra son sözünü söylemesi beklenirken, görüşmelerin ise en geç Haziran ayına kadar tamamlanarak tarafların toplu sözleşmeye imza atması bekleniyor.
 
İLÇE BELEDİYELERİNDE SENDİKA GÜVENCESİ
Diğer yandan, ilçe belediyelerinde de toplu sözleşme imzalayacak olan KESK’e, seçim sonrasında değişen belediye yönetimlerinden ve AK Parti’nin başkanlık koltuğunu aldığı ilçelerden de olumlu haber geldi. İlçe belediye başkanları ile yaptıkları ön görüşmeler sonrasında sendikalı çalışma ortamına dair güvence alan KESK yetkilileri, başta çalışanların cevabını merakla beklediği “Sendika devam edecek mi'” sorusunda dair yaptığı açıklamada, “Bize koşulların aynen devam edeceği ve çalışanlar arasında hiçbir ayrım yapılmayacağı konusunda güvence verdiler. Yeni belediye başkanları da kendileri için asıl önemli konunun hizmet olduğunu belirterek, bizlere yardımcı olacaklarını, taleplerimizi dikkate alacaklarını dile getirdi” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.