Dolar 32,2138
%-0.09
Euro 34,6997
%-0.29
Altın 2.449,480
%0.7
Bist-100 10.259,00
%-0.09

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir işçisinden topyekün mücadele kararı

Büyükşehir işçisinden topyekün mücadele kararı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketlerden İZELMAN'da itiraz engeline takılan toplu sözleşme süreci nihayet başlıyor. Yargıtay’dan gelen nihai kararla birlikte tarafların önümüzdeki günlerde masaya oturması beklenirken, sendikadan da önemli açıklamalar geldi. Talepleriyle ilgili bilgi veren DİSK Genel-İş Sendikası toplu sözleşme sürecinde tüm şubelerle ortak mücadele vereceklerini duyurdu. Toplu sözleşme süreci başlıyor

  • Ege Postası
  • 02.10.2015 - 12:01
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketlerden İZELMAN’da binlerce belediye personelinin merakla beklediği toplu sözleşmelerle ilgili süreç  resmen başlıyor. Belediyenin çeşitli birimlerinde çalışan toplam 6 bin 500 sözleşmeli personeli kapsayan toplu sözleşme süreciyle ilgili yargıdan gelen nihai kararın ardından bir açıklama yapan DİSK Genel-İş Sendikası önümüzdeki günlerde izleyeceği yol haritasını kamuoyu ile paylaştı.
 
 
SENDİKA GEÇİCİ ÇÖZÜM DEĞİL, KADRO İSTEDİ
Sendika binasında düzenlenen basın toplantısında süreçle ilgili önemli bilgiler veren DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı hükümete ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne önemli çağrılarda bulundu. İşçilere kadro isteyen Sarı, “İZELMAN’la ilgili 7 bin çalışan ve aileleriyle birlikte 30 bin kişinin beklediği toplu sözleşme sürecine nihayetinde kavuşuyoruz. AKP hükümeti sözde sizleri, bizleri rahata kavuşturacağız diye seçim öncesi apar topar bir yasa çıkardı. Ama o mağduriyeti herkes yaşadı. Doğal olarak bir muvazaa sözü vardır ve devam etmektedir. AKP hükümetinin kandırmacasına işçi arkadaşlarımız da alet oluyor. Belediyenin asıl işini bizler yapmaktayız. Muvazaa burada gerçekliktir. Ama 2007’de norm kadro yasasını çıkarmakla birlikte kadronun önün kesen AKP hükümeti 8 yıldır Yol- İş Sendikası’nda çalışan karayolları işçilerinin kadro talebi kazanmasına rağmen hiçbirine kadro vermedi. Geçtiğimiz 1 Mayıs’ta başbakan ve cumhurbaşkanı işçilere karo veriyoruz diye salona 5 bin işçiyi topladılar. İşçilere ‘1 Mayıs müjdesi, size kadro veriyoruz’ dediler. 2 Ekim oldu bir tane karayolu işçisi devletin kadrolu elemanı olamadı. Onlarla da pazarlık yapıyor. ‘Geçmişini sileceksin’ diyorlar. Bu devleti yönetenler bizden size bir öneri; aldığımız ücret üzerinden işçileri bu işin gerçek sahibi yapın. Kadrolu işçi olsun, sendikalı işçi, örgütlü olsun. Toplu sözleşmelerimizin önünü tıkamayın” diye konuştu.
 
“DOĞAN: HER TÜRLÜ MÜCADELEYİ VERECEĞİZ”
İtirazlar sonrasında sarkan toplu sözleşme süreci ve geçtiğimiz günlerde gelen son mahkeme kararıyla son bulan yetki kriziyle ilgili bilgi veren DİSK Genel-İş Sendikası 3 No’lu Şube Başkanı Güral Doğan, “Yargıtay, Sendikamızın savunma ve temyiz başvurusundaki gerekçelerimizi haklı bularak İZELMAN Şirketinin itirazının reddedilmesi gerektiğine karar vermiştir. İzmir 5’inci İş Mahkemesi de 30 Eylül 2015 tarihindeki duruşmada Yargıtay’ın bu kararına uyarak davanın ve itirazın reddine karar vermiştir.Gelinen bu aşamada 8 günlük temyiz süresi içinde İZELMAN Şirketi temyiz başvurusunda bulunmazsa bu karar kesinleşecek, sendikamız Çalışma Bakanlığı’na başvurarak toplu sözleşme yetkisini isteyecektir. Sendikamız, şirket yetkililerine başvurarak Yargıtay’ın çok net ve kesin olarak uyuşmazlığı çözdüğünü bildirerek artık formalite niteliğinde olacak bir temyiz başvurusunda bulunulmamasını talep etmiştir. Bu talebimiz ilgililerce olumlu karşılanmıştır. Şirketin temyiz etmeme kararı hayata geçerse kısa bir zamanda toplu sözleşme masasına oturacağımızı düşünüyoruz. Toplu görüşmeler sırasında üyelerimizin hak ve menfaatlerini korumak için her türlü mücadeleyi eksiksiz yapacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın” diyerek görüşmeler için belediye yönetimi ile masaya oturmaya hazırlandıklarını duyurdu.
 
“ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ ÜCRETLERİN EŞİTLENMESİ”
ESHOT’ta çalışan personelin örgütlü bulunduğu DİSK Genel-İş Sendikası 1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal ise, mücadeleye DİSK ailesi olarak topyekün girdiklerini hatırlatarak, “Toplu sözleşme görüşmeleri çıkmaza girdiği takdirde, diğer şirketlerde çalışan belediye personeli arkadaşlarımız da bizlere sonuna kadar destek verecek. İZELMAN’da 4 farklı ücret grubu var. Bizim asıl talebimiz eşit işe eşit ücret ilkesinin sağlanması ve ücretlerin eşitlenmesidir. Biz evimize girecek ekmeğimizin büyütmenin derdindeyiz” dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.