Dolar 32,5503
%0.2
Euro 34,9359
%-0.1
Altın 2.446,840
%0.44
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'de zam kavgası

Büyükşehir'de zam kavgası

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde 2016 yılı bütçe görüşmelerinin son ayağında idareye ait bütçe rakamları meclis onayına sunuldu. Gergin geçen meclis oturumunda 4 milyar 485 milyon liralık bütçe AK Parti grubunun ret oylarına karşın, CHP ve MHP grubunun oyçokluğu ile kabul edildi. Yaşanan zam tartışmaları oturuma damga vururken, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun AK Parti’li meclis üyelerinin eleştirilerine yanıtı ise sert oldu. AK Parti'den eleştiri yağmuru, Kocaoğlu'ndan sert kontra

  • Ege Postası
  • 25.11.2015 - 22:40
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 yılına ait gelir ve gider bütçe taslağı belediye meclis toplantısında karara bağlandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yönetiminde gerçekleşen ve gergin geçen meclis oturumunda kuruma ait 4 milyar 485 milyon liralık gider ve 3 milyar 850 milyon liralık gelir bütçesi CHP ve MHP grubunun oyçokluğu ile kabul edildi. Tartışmalara sahne olan meclis toplantısında, muhalif AK Parti grubunun eleştiri yağmuruna tuttuğu 2016 bütçesiyle ilgili sözlere yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Türkiye’de örnek belediyeyeyiz. Bunu dünya söylüyor” dedi ve her türlü yatırımı gerçekleştirecek ekonomik güce sahip olduklarının altını çizdi. Diğer yandan, yaklaşık 4 saat süren gergin meclis oturumunda otoparklar başta olmak üzere bazı belediyelere zam yapılması da karara bağlandı. Buna göre, otopark ücretlerinde 50 kuruş olmak üzere, kültür sanat faaliyetlerine, Sasalı Doğal Yaşam Parkı’nın giriş ücretlerine, AASSM’deki bilet fiyatlarına ve çeşitli belediye hizmetlerine zam yapılmasına karar verildi.
 
 
248 PROJE İÇİN 2,8 MİLYAR LİRA
2016 bütçesinin başarılı, sürdürülebilir ve hesap verilebilir olduğunu vurgulayan CHP Grup Sözcüsü Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mali finans yapısının yurt dışı derecelendirme kuruluşları tarafından da örnek gösterildiğini dile getirdi. Belediyenin katılımcılık ilkesiyle faaliyetlerine devam ettiğini belirten Deniz, seneye 248 proje için 2,8 milyar liralık yatırımın da hayata geçirileceğini ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin ekonomik, fiziksel ve sosyal ve çevresel koşulların geliştirerek gelecek nesillere daha yaşanabilir kent bırakacağını vurguladı. 2016 yılında İzmir halkına etkin, verimli ve çevreci hizmetler sunulacağını söyleyen Yücel, önümüzdeki yıl hayata geçirilecek projeler hakkında bilgiler verdi.
 
DOĞAN’DAN ELEŞTİRİ YAĞMURU: BÜTÇE DEĞİL, ZAM PAKETİ
Toplantıda söz alan ve bütçe rakamlarını değerlendiren AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, sert eleştirilerde bulundu ve “İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2016 yılı bütçesinde yine gelir giderin birbirini tutmadığını görüyoruz. 4 milyar 485 milyon liralık gider bütçesine karşın, 3 milyar 850 milyon liralık bir gelir bütçesi ile karşı karşıyayız. Yine borçlu çıkan bu bütçedeki 635 milyon liralık açığın ise ne yazık ki vatandaşlara yapılacak zamlar ile karşılanmaya çalıştığını görüyoruz. Buradan da görülmektedir ki, zararını zamla kapatmaya çalışan bir belediyecilik anlayışı söz konusudur. Karşımızda Türkiye'nin üçüncü büyük kentine yakışmayan, yetersiz, verimli olmaktan uzak, günü kurtarmaya yönelik vasat bir bütçe var. Oysa değerli bakanımız Binali Yıldırım’ın da işaret ettiği gibi İzmir, İstanbul’la yarışmalıdır. Bütçedeki bu açığın acısını vatandaştan çıkaran ve A'dan Z'ye yeni bir zam paketini yürürlüğe koyan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2016'ya yönelik planlarında 1 milyar 66 milyon 336 bin lira, yani toplam bütçenin 4'te 1'i yatırım harici sabit giderlere ayrılmıştır. Personel ve sigorta giderlerinin 357 milyon 645 bin lira, tüketime yönelik sabit cari harcamaların ise 708 milyon 691 bin lira olduğunu görmekteyiz. Bununla birlikte, 6 milyon 276 bin 535 liralık da bir görev zararı söz konusudur. Bunca zarar ve vatandaşın sırtına yüklenen zamlara karşın, temsil ve tanıtım giderlerine 19 milyon 230 bin 740 lira, yolluklara ise 2 milyon 79 bin 161 lira ayrılması dikkatimizi çekti. Bütçede borç verilmesi öngörülen tutar ise, 700 milyon lira, yani toplam bütçenin neredeyse 5'te 1'i. Hem zarar edeceksiniz, hem de borç vereceksiniz... Öngörü ve vizyondan uzak, başarısız belediye yönetim anlayışını gözler önüne seren bütçe taslağında, bir devlet kurumunu günü kurtarmaya yönelik anlayışla yönetmeye yönelik bir tutum ile karşı karşıyayız” diye konuştu.
 
“İZMİR’İN VE İZMİRLİNİN DERDİNE ÇARE YOK”
“Bu bütçede İzmirlinin derdine çare yok, zam var” diyerek sözlerini sürdüren Doğan, “Bu bütçede altyapı iyileştirmesi yok. Bu bütçede geleceğe dönük yatırım yok. Bu bütçede sosyal belediyecilik yok. Bu bütçede halka hizmet önceliği yok. Bu bütçede 4 milyon İzmirlinin sesi yok. Bu bütçede ezilenin, dar gelirlinin, asgari ücretlinin, köylünün, emekçinin çıkarları yok. Bu bütçede kentin kangren olmuş sıkıntılarına ilaç yok, zam var” dedi ve hazırlanan bütçeyi yetersiz gördüklerinin altını çizdi.
 
“İZMİRLİNİN PARASI İLE İZMİR’E HAVA MI ATIYORSUNUZ'”
Bütçede özel kalem müdürlüğü, protokol müdürlüğü ve basın yayın müdürlüğü gibi birimlerin harcamalarına dikkat çeken Doğan, “İzmirliler yeni bir zam yağmuru ile karşı karşıya iken, Protokol Müdürlüğü'ne ayrılan 8 milyon 905 bin lirayı da hemşerilerimizin dikkatine sunuyorum. Sosyal güvencesi bulunmayan vatandaşlara sağlanacak yardım tutarı 90 milyon 982 bin lira iken, protokol, özel kalem ve basın yayın ile reklam faaliyetleri gibi hizmetlere ayrılan toplam bütçenin 36 milyon 991 bin liraya ulaşması sosyal belediyecilik ile bağdaşıyor m? Peki, her fırsatta övündüğünüz ve bol bol reklamını yaptığınız İzmir'in AAA+ olan kredi notunu alabilmek için uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarına 210 bin lira harcadığınızdan İzmirli hemşerilerimizin haberi var m? Bu İzmirlinin parası ile İzmir'e hava atmak değil midir'” dedi.
 
OTOPARKLARA ZAM TARTIŞMA YARATTI
AK Parti’li Doğan, çeşitli tartışmalara yol açan otopark ücretlerine yapılan zamlarla ilgili ise şunları kaydetti: “Bütçeyle ilgili en can alıcı noktalardan bir tanesi de otoparklarla ilgili fiyat politikasıdır. Biz senelerdir otopark yapın derken, Sayın Kocaoğlu bizi yine yanlış anlamış olacak ki, yine zam yaptı. Göreviniz süresince dört yeni tesis açmanıza karşın, 11 yılda otoparklara yaklaşık 4 liralık zam yaptınız. Otoparklarda uygulanan bu fiyat politikası öyle bir hal aldı ki, belediye artık korsan otoparkçılarla yarışır hale geldi. Peki, bunun karşılığında ne kadar yatırım yaptını? Sormak istiyorum, otopark fonunda ne kadar para birikt? Bugüne dek İzmirlilerden toplanan bu tutar ne kadara ulaşt? Ve Bu para ile kaç tane otopark yapılabili? Bu ne oldu, yoksa başka hizmetlere mi harcand? 2016’da yeni tesisler için 20 milyon liralık proje bedeli ve kaynak ayıran idaremiz, olmayan otoparklara daha ne kadar para harcayaca? Görüyoruz ki, yine laf çok, icraat yok… Gerçi, her zamanki gibi “Yer bulamıyoruz” bahanesinin arkasına sığınabilirsiniz… İzmirliler adına bu konuda da pek de ümitli değiliz. Otopark konusunda İzmirlileri çözümsüzlüğe terk eden Büyükşehir Belediyesi’nin içler acısı hali artık açık alanlarda otoparkları arttırmasıyla ve sokaklara bel bağlamasıyla da kendisini göstermektedir.”
 
“LALE DEVRİ Mİ İLAN ETTİNİZ'”
Park ve Bahçeler Dairesi’nin 159 milyon 132 bin liralık bütçesine de değinen Doğan, “Gelecek yılda bir önceki seneye göre yaklaşık yüzde 15’lik artış öngörülmüş. Bu rakamları görünce az da olsa hayret etmedik değil. Yoksa Büyükşehir Belediyesi, önümüzdeki yılı “Lale devri” mi ilan ett? Elbette kent genelinde yeşil alanların arttırılmasından yanayız, elbette kooperatiflerin desteklenmesini biz de istiyoruz. Ancak, İzmir’de bu bütçenin bazı ilçe belediyelerini dahi solladığını hatırlatmak zorundayız. Umarız gelişigüzel çiçek dikimleri yerine, planlı bir çalışma yürütülür ve İzmirlinin parası çar çur edilmez. Diğer yandan, Sayın Kocaoğlu’nun İzmir’de yolu asfaltlanmayan mahallelerden, hizmet görmemiş köylerden haberi var mıdı? Karşıyaka’da aynı mahalleye dördüncü parkı yapan belediye yönetiminin Karabağlar’da bırakın parkı, bir metrekare dahi yeşil alanı bulunmayan mahallelerden haberi var m? Olsa herhalde Karabağlar’ı parklarla donatırdınız... Umarız bu para yine Kordon’daki çürük çimlerde olduğu gibi toprağa gömülmez ve boşa harcanıp da israf edilmez…” dedi.
 
ÇÖP VE MEZBAHA ÇIKMAZI YİNE GÜNDEMDE
Son dönemlerde büyük tartışmalara yol açan mezbaha ve katı atık tesisi ile ilgili harcanması öngörülen bütçe rakamlarını da eleştiren Doğan şöyle devam etti: “İzmir’in kanayan yarası haline gelen mezbaha konusu… Buca Kaynaklar’daki tesis için 6 milyon lirayı gözden çıkardığınız söylemiştiniz, koskoca Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl mezbaha yapımı için 3 milyon lira ayırdığını görüyoruz… Bu para hangi tesisler için, hangi ilçelerde, hangi projelere kullanılacak sizlerden açıklama bekliyoruz. İzmir’in bitmeyen derdi çöple ilgili olarak da yeni transfer istasyonları projelerine yaklaşık 2 milyon liralık kaynak ayıran belediye yönetimi, kıyı düzenlemeleri için ise 17 milyon lira harcamayı uygun görmüştür. Kapatılması için bilimsel raporlar bulunan Harmandalı Çöp Tesisi’nin iyileştirmesi ve rehabilitasyonu için harcanacak proje tutarı ise toplam 1 milyon 200 bin lira, yapılacak yeni bertaraf tesisi projesi için ayrılan proje tutarı da 200 bin liradır. Yılda 1 milyon 613 bin 168 ton katı atık toplanan İzmir’de bu para neye yetecekti? Anlaşılan o ki, İzmir'in çöpüne bu yıl da çare yok...
 
“YERELDE KALKINMAYI UNUTTUNUZ MU'”
AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan yerelde kalkınma hedefiyle hayata geçirilecek yatırımlar için ayrılan bütçenin yetersiz kaldığını savunarak şöyle devam etti: “Öve öve bitirmediğiniz yerelde kalkınma politikanız doğrultusunda kırsalda gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesi için 7 milyon 540 bin lira harcarken, konser organizasyonları için 7 milyon lirayı gözden çıkartmak nasıl bir anlayıştı? Yoksa, "Vur patlasın, çal oynasın" bütçesinde köylüyü, çiftçiyi unuttunuz mu'”
 
KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN VAZ MI GEÇTİNİZ'
Kocaoğlu’na sert sözlerle yüklenen AK Parti’li Doğan, kentsel dönüşüm çalışmalarının akıbeti sordu ve “Bir diğer önemli konu haline gelen imar sıkıntısı için müdürlüğe ayrılan yaklaşık 4 milyonluk kaynağın neye nasıl yeteceğini ise oldukça merak ediyoruz. 30 ilçeye ulaşan yetki sınırınızda, hala plansız alanlar olduğunu hatırlatıyor, dört bir yanı gecekondularla dolu İzmir'e yakışacak yeni imar düzenlemeleri ve planlar için biraz daha çaba göstermenizi temenni ediyoruz. Kentsel dönüşüm konusuna da bakacak olursak, 19 milyon 578 bin lira bütçe ayrılan dairenin önümüzdeki yıl planlarında Uzundere ve Ege Mahallesi haricinde bir projesi olduğunu göremedik. Sayın Kocaoğlu, Bayraklı'da öve öve bitiremediğiniz dönüşüm projeniz ne old? Ballıkuyu, Örnekköy ne old? Bayraklı'da ve Ege Mahallesi'nde iki yıldır çivi dahi çakılmadı... Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşümden vaz mı geçti'” dedi.
 
“BORÇSUZ BELEDİYE BORCA MI BATTI'”
AK Parti’li Doğan, belediyenin iç ve dış bankalardan yatırımların finanse edilmesi amacıyla çektiği kredileri de ilginç sözlerle değerlendirdi ve şunları söyledi: “Bir kuruşluk mal satmadık" diyerek övünen Sayın Kocaoğlu'ndan değeri 33 milyon 636 bin liraya ulaşan bina ve arsa satış geliriyle ilgili olarak İzmir halkı adına bir açıklama bekliyoruz. Bir kuruş nerede, 33 milyon lira nerede... Bu taşınmazlar nelerdir ve kimlere, hangi kurumlara satılacaktı? Sermaye gelirleri kalemi altında listelenen bu satışların açılımı nedi? Yoksa borçsuz Büyükşehir Belediyesi borç batağına mı sürüklenmişti? Diğer yandan, iç ve dış bankalardan olmak üzere, toplam tutarı 445 milyona ulaşan borç alan idaremiz bu parayı ulaşım ve raylı sistem yatırımları haricinde başka işler için mi kullanacaktır'”
 
2019 GÖNDERMESİ: SİZ YAPMAZSANIZ AK PARTİ YAPAR
Belediyenin projeleri üzerinden 2019 yerel seçimlerine de göndermede bulunan Bilal Doğan, “Karayollarında yapılacak alt ve üst geçit projelerine 8 milyon lira harcayacak olan Fen İşleri Dairesi, umarız bu parayı her yağmurda su basan altgeçitlere ve devamlı arızalı olduğundan ötürü çalışmayan "Yürüten merdivenli" üstgeçitlere harcayarak yeni kamu zararlarına yol açmaz. Alt geçit demişken, bütçe taslağında Altınyol'daki trafiğin yer altına alınmasıyla ilgili hiçbir hazırlığa rastlayamadık. Çağlar arkadaşımızın da ısrarla dile getirdiği bu konuyla ilgili çalışma yapacak mısını? Siz yapmayacaksanız da İzmirlilerin içi rahat olsun, yapmasanız bile biz 2019’dan sonra zaten yapacağız, bunun da sözünü şimdiden veriyoruz” diye konuştu.
 
“KEMERALTI KAN AĞLIYOR”
“İzmirTarih” projesi ve Kemeraltı bölgesinde yürütülen yenileme çalışmalarına ayrılacak bütçenin de yetersiz olduğunu aktaran AK parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, “Yıllardır söz verdiğiniz ancak bir türlü başlayamadığınız Kemeraltı'nı kurtarma planı yani "İzmirTarih" projesi için bu yıl 2 milyon 95 bin liralık kaynak ayrıldığını görüyoruz. Umarız bu sefer bir şeyler yapılır. Bugüne kadar yapılan çalışmalar ise ortada. Kan ağlayan esnafımız artık somut şeyler görmek istiyor. Biz Kemeraltı sokaklarında gezdiğimiz zaman yaptığınız plan proje değil, kentin içler acısı halini ve yitip giden tarihi, İzmir'in dramını görüyoruz. Kemeraltı kan ağlıyor... Biraz daha gecikirseniz, Kemeraltı diye bir yer kalmayacak. Umarız Bayraklı'da gökdelenler bölgesine ve yatırımcıya gösterdiğiniz özenin birazı da tarihi çarşımızın esnafına nasip olur. İkiçeşmelik’te cephe düzenlemesi için harcanan onca paraya karşın, bölgenin hali açıkça ortadadır. İkiçeşmelik’te devrim niteliğinde yenilikler yapıldı da biz mi göremedi? Binalara yapılan boya badanadan öteye geçmeyen işler... Gelin bir gün buranın halini görün… İnanın bizim üzüldüğümüz kadar siz de üzülürsünüz. Yaz sezonunda gemilerden inen binlerce turistin geldiğine pişman olduğu bu cadde üzerinde üçüncü dünya ülkelerini aratmayan manzaralar hala devam etmektedir. Daha burada yaşanan sıkıntılar bitmiyor. Belediyenin yıllardır söz verdiği ama bir türlü başlayamadığı Cicipark’taki yenileme çalışmaları için bu yıl da 500 bin lira harcanmasını öngörmüştür. Umarız bu sefer gerçekten cici olur…” şeklinde konuştu.
 
“KENTİN İÇLER ACISI HALİNİ HEYKELLERLE Mİ KAMUFLE EDECEKSİNİZ'”
Hayvan Bakımevleri ve mevcut tesislerin iyileştirilmesi için ayrılacak bütçenin yetersiz olduğunu savunan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Bütçede kente sanatsal eserler kazandırılması için 1 milyon 250 bin lira harcayacağınızı belirtmişsiniz. Bunlar nelerdi? Biz sokakları gezdiğimize günlerce toplanmayan çöpler, trafik kaosu, otopark çilesi, kaldırım işgalleri, su ve kanal altyapısı olmayan mahalleler ve problemden başka bir şey göremiyoruz. Yoksa kentin içler acısı halini sanat eserleri ile mi kamufle edeceksini? Kent Konseyi'ne aktarılacak yaklaşık bir milyon liralık kaynağı görünce düşünmeden edemedik... Acaba Kent Konseyi doğrudan Büyükşehir Belediyesi'ne bağlandı da haberimiz mi yo? Kent Konseyi ayrı bir kurum mudur, yoksa belediyeye bağlı bir müdürlük müdü? Elbette belediye olarak yardım yapılacak, ama biz kent konseyinden İzmir'e katkı getirecek projeler bekliyoruz. Haşerelerle mücadele için harcanacak 23 milyon 83 bin liralık kaynak umarız bu yıl yerinde ve etkin biçimde harcanır. Bildiğiniz üzere, yaz aylarında vatandaşlarımızdan gelen şikayetler katlanarak artmakta ve hemşerilerimiz evlerinde adeta sinek istilasına uğramaktadır.”
 
“KÜLTÜR BAŞKENTİ YAPACAĞIZ DEDİNİZ, ZAM YAPTINIZ”
Konuşmasının devamında çeşitli alanlarda yapılması öngörülen zamlar ve tarife değişikliklerine de değinen AK Parti’li Doğan, “Bir diğer dikkat çeken nokta ise Sasalı Doğal Yaşam Parkı’na getirilen zamlar oldu. Her yıl üst üste ziyaretçi rekorları kıran ve İzmir’in yanı sıra Ege’nin dört bir yanından milyonlarca kişinin ziyaret ettiği tesiste yapılacak ikinci etap çalışmalarının faturası da 50 kuruşluk zamla mı telafi edilece? Seçim bildirgenizde “İzmir’i kültür sanatın başkenti yapacağız” diyerek halka söz verdiniz, bırakın başkent yapmayı, öyle bir zam yaptınız ki, evlere şenlik… Fuar’daki etkinlik biletlerine yüzde 150 zam yaparken, üstelik de adaylığınızı açıkladığınız ve İzmirlilere yüzlerce vaatte bulunduğunuz Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde beş liralık zammı da İzmirli sanatseverlere reva gördünüz. Acaba bu zamlar, 2016 yılında festivallere harcanacak 4 milyon 500 bin liranın telafisi için mi yapılmaktadı? Zamla hizmet olmaz... Hadi biletlere zam yaptınız, borç parayla konsere gelen, bilet parasını zor denkleştiren gençlerden, sanat sevenlerden, öğrencilerden ne istedini? Size soruyoruz, bu nasıl sanat sevgisidir'” diye konuştu.
 
ZAM ÇIKIŞI: ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN
Huzurevi ücretlerine getirilen zamlara tepki gösteren Doğan, “Elbette bu zam paketinden nasibini alan sadece gençler olmadı. Hayatlarının ikinci baharını yaşayan yaşlı vatandaşlarımıza da kışı erken getirdiniz, baharı çok gördünüz. Huzurevinde yangın çıkıyor, oda ücretlerine 20, 30 ve 40 liralık zamlar geliyor. Zararın faturasını yaşlılara mı kestini? Bu nasıl iştir, bu nasıl bir belediyecilik anlayışıdır, inanın anlamak mümkün değil. Sayın Kocaoğlu, lütfen elinizi vicdanınıza koyun… Gelin en azından bu huzurevlerinde yapılacak zamlardan vazgeçin. Diğer yandan, bir esnaf olarak sizden bir ricam var. Ruhsat Müdürlüğü’nüzün gelir tarife cetvellerini lütfen yeniden inceleyin. İş yeri açma çalıştırma ücretlerinde yüzde onlara varan bu zamlara dur deyin. Esnafa bir iyilik yapın fiyatları makul seviyelere çekin. Geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiğiniz sebze hallerinde yaptığınız 10 ve 15 bin lirayı bulan ücret artışları da oradaki esnafı üzecektir. İlerleyen dönemde esnaf camiası bu üzüntüsünü dile getirecektir. Yapacağınız zamlarla kayıt dışı ekonominin ve merdiven altı işlerin önünü açmayın. Belediye olarak esnafa ek yük getirmeyelim” dedi ve Kocaoğlu’na zamların geri alınması için çağrıda bulundu.
 
“EŞİT HİZMET” ÇAĞRISI
Kurban kesim ücretlerine getirilen zamları da eleştiren Doğan, şöyle devam etti: “Bayramdan bayrama kurban kesen dar gelirli vatandaşlarımıza bu dini vecibelerini lüks mü gördünü? 5 liralık ve 20 liralık zamlar şart mıyd? Bunu özellikle sormak istiyorum… Bunlar zam yapmayı gerektirecek hizmetler değildir. Bütçede elbette teşekkür edilecek hususlar da var. Belediyenin örnek hizmetleri arasında yer alan Eşrefpaşa Hastanesi’nde bu yıl zam öngörülmemiş. Buna da şükür… Umarız başhekim dayanmayan bu hastanedeki idari sıkıntılar bir an önce giderilir. Sık sık değiştirmeyin diyoruz.”
 
“İZMİR’E EZİYET EDİYORSUNUZ”
“Siz bütün ilçelerin ve 4 milyonun belediye başkanısınız, bütün belediyelere eşit davranmanız gerekiyor” diyerek Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na seslenen Doğan, AK Parti’li ilçe belediyelerine de CHP’li belediyeler ile eşit hizmet götürülmesini istedi. Bütçeye ret oyu vereceklerini açıklayan Doğan sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’nin üçüncü büyük kentine yakışmayan bir bütçeyle karşı karşıyayız. İzmirlinin parasıyla İzmir’e eziyet eden, her türlü hizmete zam yapmaktan çekinmeyen Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesine oyumuz ret olacaktır. Zamlara karşı çıkıyoruz. Keşke evet diyebilseydik, ama ne yazık ki yine bir tüketim bütçesiyle bizi üçüncü kez hayal kırıklığına uğrattınız. İzmirlilerin bize verdiği muhalefet görevini yerine getiriyor ve halkımızın şikayetlerini, tepkilerini size iletiyoruz.”
 
“MECLİS GÜNAH ALTINA GİRİYOR”
AK Parti’li Meclis Üyesi Çağlar Haspolat ise İzmir’de kentsel dönüşüm sürecinin tıkandığını ve Bayraklı’daki vatandaşların mağduriyet yaşadığını belirterek “Buradaki halk evine çivi dahi çakamıyor. Halkın yüzde 70’i kentsel dönüşüm ve imar bekleyen evlerde yaşıyor. Yetki 40 aydır sizde. Bu meclis çok büyük bir günahın altında. Burada siyaset yapmıyorum. Buna çözüm bulmak zorundasınız. Üç senedir ciddi bir süre geçti. Bu mecliste hep birlikte taşın altına elimizi koyalım. Söz veriyoruz. İmar hakkını verin, vatandaş dönüşümü kendisi yapsın. İmar planlarında gerekli düzeltmeyi yapın. Bu çok büyük bir ihtiyaç. Gücünüz yetmiyor…” sözleriyle Başkan Aziz Kocaoğlu’na seslendi.
 
AYDOĞAN: DİNİN YARISI İNSAF…
Mecliste yaşanan tartışmalar sonrasında söz alan CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise, “Dam üstünde saksağan” benzetmesi ile AK Parti’den gelen eleştirilere yanıt verdi ve “Bu söylediklerini inanarak söylediyseniz üzülürüm. Ne söylediyseniz ters. Bizim bütçemiz Türkiye’ye örnek. Öyle şeyler söyledi ki, gülmek istiyoruz. Biz mal satmadık. O paraların nereden geldiğini kendisi de biliyor. Biz vatandaşın malını gasp etmiyoruz. Belediyecilik yapıyoruz. Bunu nasıl satarım diyenden belediye başkanı olmaz. Bir belediye başkanı görevinde bir eser yapsa bu bile kalıcıdır. Geldiğinizden beri İzmir köy oldu deniyor. Kent Ormanı, AASSM, Havagazı Fabrikası, Homeros, Opera Binası, Doğal Yaşam Parkı gibi İzmir’in uzun yıllar kullanacağı eserler yapıldı. Kent ormanlarına bina dikmedik, Havagazı Fabrikası’na AVM yapmadık. Vatandaşın kullanımına sunduk. Dinin yarısı insaf… Biz bu belediyeye geldiğimizde 2 katrilyon borcumuz vardı. Hepsini tıkır tıkır ödedik. Şu anda vadesi geçen borcumuz yok. İzmir için daha güzel işler yapılması için yardım etmeniz gerekir. Bu mecliste parti, particilik olmaz. Biz bu kente hizmet ediyoruz. Doğruya doğru, eğriye ise eğri demek lazım. Dinledim ama eleştirilerden bir şey anlamadım. Buradaki örnek bir belediyeciliktir. Halkı, kenti, vatandaşın çıkarını koruyan geleceğe güzel bir kent bırakacak bir belediyecilik sergilediniz” dedi.
 
SELVİTOPU’NDAN DÖNÜŞÜM YANITI: BAKANLIK İZMİR’DE NE YAPTI'
Mecliste yaşanan kentsel dönüşüm polemiği sonrasında söz alan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise, “Karabağlar’da bakanlık yetkisinde 540 hektar alan var. Burada bir şey yapıldı m? Ortaya bir şey çıktı m? Hayır. Türkiye’de kentsel dönüşümle ilgili iki ayrı yasa var. İkisinin de içerikli farklı. Kentsel dönüşüm kentimiz için bir fırsattır. Ama önemli olan onu layıkıyla yerine getirmektir. Kentsel dönüşüm bakanlık açısından da belediye açısından da zordur. Türkiye’deki en sağlıklı projeler Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilmektedir. Projeler tamamlandığında altyapı açısından örnek olacaktır” diye konuştu.
 
ÇAKAR’DAN ZAM VE DÖNÜŞÜM DEĞERLENDİRMESİ
Eski AK Parti’li Meclis Üyesi Yusuf Kenan Çakar da, bütçenin uygulanabilirliğine ve yatırımların gerçekleşme oranına vurgu yaparak, zamların ise makul seviyede olduğunu söyledi ve “Hükümet her yıl bir bütçe yapar. Ve her yıl enflasyon oranında her türlü vergiye ve harca zam yapar. Yapmadığı takdirde hükümet yürümez, hizmetleri yerine getiremez. Hem merkezi hem de yerel yönetimde esas olan hizmetlerin sürekliliğini sağlayabilmektir. Türkiye’de enflasyon oranı yüzde 7-8 iken, İZSU’daki yüzde 5’lik zam aslında bugünlerde hiç konuşulmaması gereken bir şeydir. Türkiye’de her yerde atık su bedeli alınıyor. Çevre yatırımları ancak bu tür yatırımlarla, bu gelirlerle sürdürülebilir. Önemli olan bu çevre yatırımlarının sürdürülebilmesidir” diye konuştu. Çakar ayrıca, 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasasının kentsel dönüşümü zorlaştırdığına ve dönüşümün önünü tıkadığını belirterek, düzenlemenin anayasaya aykırılıklar içerdiğini söyledi. Dönüşümle ilgili detaylı değerlendirme yapan Çakar, “Mevcut yasanın kaldırılarak, vatandaşın mülkiyet haklarına uygun yeni bir yasa çıkartılmalıdır. Bu yasal düzenlemeler nedeniyle hem bakanlık, hem de belediyeler uygulama yapmakta zorlanmaktadır. İzmir çok katlı gecekondu yapılardan oluşan, yani mevzuata aykırı yapılaşmaların fazla olduğu bir kent” sözleriyle merkezi hükümete önemli görevler düştüğünü dile getirdi.
 
KOCAOĞLU: HERKESE EŞİT HİZMET SUNUYORUM
AK Parti grubundan gelen eleştirilere toplu yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu “Bu memleketin valisi İl Özel idare mallarını dağıttı. O zaman niye gelip, diğer belediyelerin başı kel mi diye sormadını? Aldınız, aldınız gittiniz… Biz de dağıttık. Tüm ilçelere adaletli dağıtım yaptık. Bu konuda insaflı olun. Kimsenin bana ayrım yaptırmaya gücü yetmez. Ayrım yapmadan geldim, ayrım yapmadan gideceğim. İlçelere yapılan yardımlar adildir” dedi ve eşit hizmet çağrılarına “İzmir’in malları” söylemiyle yanıt verdi.
 
DÖNÜŞÜM ELEŞTİRİLERİNE NE YANIT VERDİ'
Kentsel dönüşüm eleştirilerine de tepki gösteren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Problem belli. Gayet basit... İki başlılık söz konusu. Biz Kadifekale’de yüzümüzün akı ile çıktık. Heyelan bölgesi olmasa çıkamazdık. Uzlaşı ile bir bölgede belirli aşamaya geldik. İnşaat ihalesine çıkacak aşamadayız. Türkiye’de gerçek kentsel dönüşüm örneği yok. Yapılanlar, diğer örnekler kentsel dönüşüm değil. Sosyal donatı alanı yok, 100 metrekareye bina dikiliyor. Bu kentsel dönüşüm değil, bina yenilemek. Ne olduğu belli değil… Kimse aksini söyleyemez. Diğer büyükşehirlerde yapıldı. Ankara’da TOKİ yaptı. İstanbul’da Fikirtepe’de denendi, vatandaşla müteahitler karşı karşıya geldi. İzmir’de bizim 6 bölgede çalışmamız var. Çok büyük zorluk çekiyoruz. Uzlaşı ile, ikna ederek yapıyoruz. 300 hektar alanda uğraşıyoruz. İlk çalışmayı yaptığımız Cennetçeşme’deki 531 hektar riskli alan edildi. Geldiler, gittiler… Uygulanamayacağı görüldü. Uygulanması da mümkün değil. 40 bin bina var. Burası riskli diye nasıl yıkacaksını? Ne böyle bir kuvvet var, ne böyle bir vicdan var… Bu sadece tek tek binalarda müteahit arkadaşların işine yarar. Dönüşüm, uzlaşmaya dayalı olur. Öbür türlü uygulanması mümkün değildir. Ben de fazlasını isterim. Ama gök bedava dediğinde yer çatlıyor… Öbür türlü hadi herkesin gönlü olsun dediğimizde bugünkü sağlıksız kentleşmeden daha büyük sorunlar ortaya çıkartır” dedi.
 
“VADESİ GEÇMİŞ BİR KURUŞ BORCUMUZ YOK”
Kocaoğlu borç polemikleriyle ilgili yaptığı değerlendirmede ise “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin borcu yoktur yanlış bir tabirdir. Borçsuz belediye değil, vadesi geçmiş borcu yoktur. Bizim hazineye borcumuz yok. Yeni bağlanan belediyelerden de 10 milyon lira borç devraldık. Uluslararası finans kuruluşları nezdinde de kredi notumuz ortadadır. Borçlanma gücüm var her türlü projeyi gerçekleştirebiliyorum. Ben ticaret adamıyım, ben sanayiciyim. Nerede nasıl borçlanacağımı bilirim. 13 yıldır borcumu ödedim, sistemi götürüyorum. İlçe belediyelerimize de eşit destek sunuyorum. Finans yönetimi konusunda ne yaptıklarımız herkesin malumudur. Bu Maliye Bakanlığı’nın da Hazine’nin de malumu. Gayrı menkul satmadık. O rakam Uzundere’de aldığımız, elimizde kalan, yazılı olarak söz verdiği halde TOKİ’nin bize vermediği yerlerdir. Yine Buca’da yapılan konutlar da vatandaşı mağdur etmemek yaptığımız, ancak elimizde kaldığı için satışa koyduğumuz konutlar. Kendi ürettiğimi satıyorum. Ben ne yapacağım… Satmıyorum… Suç da değil” diyerek yanıtladı.  
 
“ALLAH RIZASI İÇİN…”
“İzmir’in derdine çare yok” ve “Vizyonsuz bütçe” söylemlerini normal karşıladığını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Otopark yatırımları devam ediyor. Para da yerinde duruyor. Lale devri bizim işimiz değil. Biz lale dikmiyoruz. Lale İstanbul’da dikiliyor, onlar biliyor. Bizim laleyle işimiz yok. Paramızı düzgün kullanıyoruz. Mezbaha konusuna gelince, bir çalışma yapalım. Şu Tansaş mezbahası çürümesin. Bu para İzmir’in parası, niye çürüyo? Ne olur, bu mezbaha çalışsa ne olur. Allah rızası için ya… Yerelde kalkınma yedi milyon değil, sırf süte 25 milyon lira veriyoruz. Konsere 7 milyon lira harcanıyor dediniz, bunlar İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin zorunlu olarak yaptığı etkinlikler. Bu bütçenin binde kaçı bir bakın, değer mi, değmez mi… Harmandalı’ya ayrılan para belli. Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin yapılması ayrı bir şey. Hiçbir iş parasız kalmaz.”
 
“TÜRKİYE’YE ÖRNEK BELEDİYEYİZ”
Kocaoğlu zamlar ve yatırımlarının yetersiz olduğu ile ilgili eleştirilere de, “İkiçeşmelik’te gerçekten sıkıntı yaşadık. Tescilli ve kaçak yapılar vardı. Eskisinden iyi durumda. Ama yine de istediğimiz şekilde değildir, doğru. Ama Kemeraltı’nı, Agora’yı ayağa kaldırmak için çalışan bir belediyeyiz. Kent konseyi bize bağlı değil. Yasa var, yönetmelik var, yardım yapıyoruz. Sasalı Doğal Yaşam Parkı’nın Avrupa’da, dünyada örneklerine gidin bakın. Girişi en az 30 dolardır. Denemesi bedava… İzmir, kültür sanat başkenti oluyor. Türkiye’de örnek belediyeyeyiz. Bunu dünya söylüyor” dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.